Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud a lansat proiectul „Dă la reciclat bateriile descărcate, becurile consumate și electronicele mici uzate!”.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud și Asociația Română pentru Reciclare RoRec.
Acesta desfășoară în unitățile de învățământ primar și gimnazial din județul Bistrița-Năsăud.
„Proiectul actual se dorește a fi o continuare a proiectului „Dă la reciclat bateriile uzate și becurile consumate” care s-a desfășurat în perioada 2014-2015 și care a avut un real succes în rândul școlilor din mediul rural. Acest proiect are ca scop promovarea beneficiilor colectării selective a bateriilor uzate, a corpurilor de iluminat, precum și creșterea gradului de conștientizare a publicului larg asupra obligațiilor de mediu din acest domeniu. Ca noutate pentru acest an, a mai fost introdusă o categorie de deșeuri importantă și anume, cea a echipamentelor electrice și electronice (DEEE), deșeuri pentru care se vor monta kituri separate în fiecare unitate de învățământ înscrisă în proiect”, informează directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului, Sever Ioan Roman.
Calendarul de activități presupune o perioadă de desfășurare a proiectului începând cu 2 octombrie 2015- până în 20 aprilie 2016, cu realizarea unor etape intermediare pentru activități de înscriere 2- 30 octombrie 2015, evaluare cantitativă intermediară a deșeurilor colectate 7- 17 decembrie 2015, precum și activități educative, practice și de creație, pentru încurajarea obiceiului de colectare a bateriilor, a corpurilor de iluminat și a DEEE, în vederea stimulării creativității școlarilor și îndemnul de a aplica în practică cunoștințele dobândite prin acest proiect. La finalul proiectului va avea loc premierea celor mai mari cantități de deșeuri colectate, precum și acordarea premiului pentru cea mai bună creație „Ecoestetica bateriilor, becurilor și a DEEE de mici dimensiuni”. Acest eveniment va avea loc în data de 20 aprile 2016, eveniment care se va desățura odată cu acordarea pentru toți elevii înscriși în proiect a unei piese de teatru.
Toți școlarii înscriși în proiect vor primi Certificate de participare, iar cadrele didactice coordonatoare vor primi Diplome de participare și de voluntar.
Regulamentul oficial al proiectului, se afla pe site-ul Agentiei pentru Protectia Mediului Bistrița-Năsăud www.apmbn.ro, secțiunea proiecte și cel al Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud www.isjbn.ro.