Aeroportul Internațional “Avram Iancu” Cluj a organizat un exercițiu de antrenament pentru verificarea aplicabilității “Planului operațional de intervenție pentru situații de urgență generate de producerea unui accident de aviație civilă pe aeroport”.
Exercițiul s-a desfășurat după următorul scenariu:
“O aeronavă a companiei X-AERO, aflată în proces de aterizare ia contact cu solul înainte de pragul pistei. În urma impactului, trenul de aterizare, fuselajul și planurile suferă avarii, iar aeronava se rupe în două bucăți. În zona impactului se zăresc coloane de fum și sunt indicii de izbucnire a unui incendiu. La bordul aeronavei nu sunt materiale periculoase, iar cantitatea de combustibil la momentul aterizării este de 3 tone. În urma accidentului, din cei 100 de pasageri și 6 membri ai echipajului, se estimează 24 de persoane decedate, 16 grav rănite, urgența I, 27 de persoane rănite ușor, urgența II, iar 39 de persoane nu au avut nevoie de îngrijiri medicale.”
Exercițiul s-a desfășurat conform normelor stabilite de reglementările internaționale și naționale din domeniul aviației civile și a fost coordonat de Directorul General al Aeroportului Internațional “Avram Iancu” Cluj, domnul David Ciceo și de înlocuitorul acestuia pentru situații de urgență, domnul Iuliu Pop, Directorul General Adjunct al Aeroportului Cluj.
Scopul exercițiului a fost:
- Verificarea aplicabilității “Planului operațional de intervenție pentru situații de urgență generate de producerea unui accident de aviație civilă pe aeroport”;
- Antrenarea personalului participant la intervenție, în cazul producerii unui accident de aviație civilă pe aeroport;
- Realizarea coordonării acțiunilor între instituțiile, companiile, serviciile și persoanele implicate în rezolvarea situațiilor de urgență;
- Familiarizarea personalului și a serviciilor din perimetrul aeroportului, dar și a celor din exterior, privind rolul lor în planul de acțiune, precum și corectarea eventualelor deficiențe.
La desfășurarea exercițiului au fost folosite peste 50 de mijloace de intervenție și au participat peste 500 de persoane, din cadrul tuturor instituțiilor cu atribuții în Planul de Acțiune pentru Situații de Urgență.
De asemenea, la exercițiu au fost invitați, ca observatori, reprezentanți ai Ministerului Transporturilor, ai Autorității Aeronautice Civile Române, ai Autorității de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile, ai autorităților locale, ai companiilor aeriene și ai aeroporturilor din țară.
Aeroportul Internațional Cluj mulțumește, pe această cale, tuturor participanților pentru sprijinul, implicarea și eforturile depuse în vederea realizării exercițiului.