Or fi interese de stat sau doar interese personale?
Apele Române – Administraţia Bazinală Someş-Tisa (ABAST) dovedeşte tot mai mult că închide ochii atunci când anumiţi agenţi economici, care investesc bani pentru construirea de microhidrocentrale, nu respectă legea. În speţă este vorba de SC Acord Impex SRL care ridică la Năsăud, pe malul drept al râului Someş, o microhidrocentrală, dar care nu are la dosarul depus la ABAST toate documentele necesare, mai precis fiind vorba de planurile de apărare contra poluărilor accidentale şi împotriva inundaţiilor. La solicitarea noastră remisă ABAST dacă SC Acord Impex SRL a depus, după trei săptămâni de la notificare, documentele cerute de instituţia statului, ni se dă un răspuns din care reiese că nu se doreşte altceva decât să se ascundă gunoiul sub preş.
Neregulile curg lanţ în cazul construirii microhidrocentralei de pe malul drept al râului Someş în Năsăud, al cărui beneficiar este SC Acord Impex SRL, firmă care până anul trecut i-a aparţinut primarului acestui oraş, Mircea Romocea. După ce, anul trecut, firma a obţinut avizul modificator de gospodărire a apelor, aceasta ar fi avut nişte obligaţii punctuale pe care trebuia să le ducă la îndeplinire până la începerea lucrărilor. Nu a făcut asta, iar ABAST închide în mod constant ochii ca şi când totul ar fi perfect.
ABAST cere sistarea lucrărilor pe 6 octombrie
La începutul lunii octombrie, reprezentanţi ai ABAST au efectuat o vizită la locul execuţiei, unde au constatat modul în care se derulează lucrările şi stadiul acestora. Deşi în linii mari cică nu au găsit nereguli, reprezentanţii ABAST au constatat că SC Acord Impex SRL nu are depuse la dosar documentaţiile solicitate.
Astfel, este vorba de proiectul tehnic, de „Planul propriu de prevenire şi combatere a poluărilor accidentale”, „Planul de apărare împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase şi accidentelor la construcţii hidrotehnice, corelat cu proiectul tehnologic referitor la lucrările care se execută pe albie”, dar şi graficul de execuţie a lucrărilor. Termenul de îndeplinire a condiţiilor impuse SC Acord Impex SRL, acordat de ABAST, este IMEDIAT, sub sancţiunea suspendării avizului de Gospodărire a Apelor.
Măsura luată de ABAST este următoare:
„Lucrările de execuţie se sistează până la înaintarea PT (n.r. – proiectul tehnic), pentru verificare la ABA Someş-Tisa, pentru analiza soluţiei adoptate şi pentru stabilirea lucrărilor necesare pentru asigurarea funcţionării în siguranţă a lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor, existente pe cursul râului Someşul Mare, pe timpul execuţiei”.
Notificarea a fost trimisă de ABAST către SC Acord Impex SRL pe data de 6 OCTOMBRIE 2014.
Acord Impex continuă să lucreze, fără vreun junghi
SC Acord Impex SRL nu a întrerupt nicio clipă execuţia microhidrocentralei, mărturie fiind fotografiile făcute în perioada 13 – 31 OCTOMBRIE 2014, deci după ce ABAST a impus sistarea lucrărilor, fotografii în care se poate observa cu ochiul liber cât de mult a avansat investiţia.
În ochii ABAST, investiţia e secret de stat
Având informaţii că SC Acord Impex SRL nu a întrerupt lucrările aşa cum se cerea în notificarea mai sus amintită, Gazeta de Bistriţa a solicitat ABAST, pe 23 octombrie, să precizeze dacă firma din Năsăud a depus la dosar documentele lipsă.
„În baza Legii 544/2001, vă rugăm să ne comunicaţi în timpul cel mai scurt posibil dacă până la data prezentă (n.r. – 23 octombrie 2014) SC Acord Impex SRL a remis ABA Someş Tisa documentaţiile solicitate, respectiv Planul propriu de prevenire şi combatere a poluărilor accidentale, Planul de apărare împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase şi accidentelor la construcţii hidrotehnice, corelat cu proiectul tehnologic referitor la lucrările pe care firma în cauză le execută pe albie.”, este scris în solicitarea Gazetei de Bistriţa.
Practic, era nevoie doar de un DA sau NU, fără alte precizări suplimentare.
Răspunsul primit de la ABAST este demn de noaptea minţii!
„Cu privire la informaţiile solicitate în vederea corectei informări a opiniei publice, vă comunicăm următoarele:
S.C. Acord Impex SRL face obiectul unei monitorizări din partea instituţiei noastre, în vederea finalizării procesului deliberativ cu privire la fie menţinerea, fie suspendarea Avizului de Gospodărire a Apelor. Acest proces include atât verificări în teren, la amenajarea respectivă, cât şi sub aspect tehnic privitor la acurateţea documentaţiilor pe care o asemenea investiţie le implică.
Întrucât Legea 544/2001 pe care o menţionaţi exceptează de la categoria informaţiilor publice „informaţiile privind deliberările autorităţilor”, conform art. 12.b), vă rugăm să aveţi amabilitatea să ne acordaţi răgazul adoptării unei decizii legal întemeiate, pe care ne obligăm să v-o comunicăm imediat ulterior adoptării acesteia”, ni se scrie în răspuns de reprezentanţii ABAST.
Articolul „12b” invocat din Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile publice de către cei de la ABAST spune că:
„Se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor, prevăzut la art. 1 şi, respectiv, la art. 111, următoarele informaţii: (…)
– informaţiile privind deliberările autorităţilor, precum şi cele care privesc interesele economice şi politice ale României, dacă fac parte din categoria informaţiilor clasificate, potrivit legii”.
Or Gazeta de Bistriţa nu a solicitat informaţii cu privire la deliberările ABAST cu privire la SC Acord Impex SRL, ci dacă firma în cauză a depus sau nu la dosar documentele cerute şi mai mult decât atât, respectivele informaţii nu fac parte din categoria informaţiilor clasificate.
Conform Legii 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, în articolul 15, lit. b se precizează care sunt acestea:
„Informaţii clasificate – informaţiile, datele, documentele de interes pentru SECURITATEA NAŢIONALĂ, care, datorita nivelurilor de importanţă şi consecinţelor care s-ar produce ca urmare a dezvăluirii sau diseminării neautorizate, trebuie sa fie protejate”.
Considerăm că în cazul de faţă nu putem discuta de SECURITATE NAŢIONALĂ, ci de cel mult una personală.
Se ascunde gunoiul sub preş!
Conform documentelor deţinute de Gazeta de Bistriţa, SC Acord Impex SRL avea OBLIGAŢIA ca PÂNĂ CEL TÂRZIU LA DATA ÎNCEPERII LUCRĂRILOR să depună la dosar Planul de apărare împotriva inundaţiilor şi care să fie aprobat de ABAST tot până la începerea lucrărilor, conform precizărilor din AVIZUL de GOSPODĂRIRE A APLELOR NR. 256 din 25.08.2013, MODIFICATOR al avizului de gospodărire a apelor nr. 328/2011.
Din toată această poveste reiese un lucru extrem de grav şi anume că ABAST a tolerat şi a girat construirea unei microhidrocentrale fără RESPECTAREA normelor în vigoare şi mai mult decât atât s-a făcut că nu vede încălcarea legii.
Anul trecut, în luna NOIEMBRIE, după o verificare în teren a lucrărilor derulate de executant – SC Iones Sacis SRL – reprezentanţii ABAST au constatat faptul că EPIUL de dirijare aval realizat pe malul drept al Someşului a fost distrus parţial, circa 90% devenind nefuncţional. Epiul a fost refăcut provizoriu, însă lucrarea nu a fost în măsură să asigure protecţia DIGULUI DE APĂRARE împotriva inundaţiilor, în situaţia în care în perioada următoare s-ar fi înregistrat viituri. Tot cu ocazia respectivului control s-a constatat că SC Acord Impex SRL NU AVEA depus spre aprobare Planul de apărare împotriva inundaţiilor.
Epiul nu a fost refăcut la starea iniţială şi mai mult decât atât a fost distrus a doua oară, acesta fiind înlocuit de centrala propriu-zisă.
Nimic deosebit! Apele Romane reprezinta cei mai mari impostori din istoria lumii. Ei figureaza ca o institutie care trebuie sa aiba grija de cursurile de apa, sa vegheze la respectarea Legii apelor si a Directivei cadru pentru apa, dar ei se comporta ca niste dusmani furibunzi ai raurilor. Este ca si cum ai pune niste pedofili sa se ocupe de un orfelinat.