Temperaturile cu valori negative au condus la apariția formațiunilor de gheață (gheață la mal, năboi, pod de gheață) pe majoritatea cursurilor de apă din bazinul hidrografic Someș-Tisa. În perioada imediat următoare, acestea vor fi în extindere și intensificare, avertizează Administrația Bazinală (ABA) de Someș-Tisa.

Nivelurile cursurilor de apă au fost variabile, în funcție de evoluția debitelor și, mai ales, a formațiunilor de gheață dezvoltate pe râuri.

Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa monitorizează permanent situația cursurilor de apă și a lucrărilor hidrotehnice, expuse în această perioadă fenomenelor de îngheț.

„Evoluția acestor fenomene, a precipitațiilor, a stratului de zăpadă și a echivalentului în apă al acestuia, a nivelurilor și a debitelor râurilor, precum și a volumelor de apă din principalele lacuri de acumulare sunt monitorizate și colectate zilnic de către Birourile Hidrologie. Datele și informațiile sunt utilizate de către Dispeceratul instituției pentru a întocmi rapoarte, care sunt transmise prin fluxul informațional la instituțiile responsabile.

Recomandăm cetățenilor să nu se aventureze pe gheața formată pe râuri și pe lacuri. Mersul pe gheață poate părea inofensiv, însă pericolul de accidente cauzate de ruperea gheții este real.

Dacă doriți să vă relaxați în natură, avem strat de zăpadă consistent în județele Maramureș, Cluj și Bistrița-Năsăud. Acesta măsoară până la 48 de centimetri la Iezer, 38 de centimetri la Smida, 36 de centimetri la Băișoara, 19 centimetri la Vlădeasa (cota 1400) și 21 de centimetri la barajul Colibița.

În județele Satu Mare și Sălaj, stratul de zăpadă este prezent local și măsoară până la 7 centimetri la Huta Certeze și 5 centimetri la Zalău”, transmite ABA Someș-Tisa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.