Lidia Palagic, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Bistrita Nasaud, va trebui sa dea explicatii catre Institutul de Hematologie Bucuresti pentru refuzul sau de a furniza informatii publice catre jurnalistii din Bistrita. "Nu stiu, mie mi se pare corect sa existe o relatie de colaborare între mass – media si conducatorii institutiilor. Am sa discut cu seful Centrului Judetean de Transfuzii Sanguine sa vedem cauzele care au dus la aceasta situatie si sa clarificam problema", a afirmat Mihaela Hoinarescu, directorul Institutul de Hematologie Bucuresti.

Lidia Palagic, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Bistrita Nasaud, refuza sa furnizeze informatiile de interes public catre presa locala. Cu toate ca nu au purtator de cuvânt al Centrului de Transfuzii, iar singura persoana abilitata sa furnizeze informatii privind activitatea institutiei pe este chiar sefa Palagic, care refuza sa dea declaratii reporterilor din Bistrita. "Nu fac nici o declaratie reporterilor pentru ca nu vreau si nu am timp", a sustinut aceasta. Directorul nu se rezuma numai la a nu da declaratii reporterilor, dar refuza sa trimita si comunicate privind evenimente importante si de interes public. Mai mult, Palagic a interzis reprezentantilor presei judetene sa filmeze sau sa faca poze în interiorul institutiei pe care o conduce de câtva timp.

Abuz de putere

Reporterii Gazeta de Bistrita s-au lovit de un abuz de putere din partea conducerii institutiei publice. Este pentru prima data, dupa decembrie 1989, când reprezentantii mass-media locala se confrunta cu un asemenea abuz, care îngradeste libertatea de expresie garantata de Constitutia României, dar si liberul acces la informatiile de interes public garantat de Legea 544/2001. Prin urmare, Lidia Palagic, propulsata în functia de director interimar al Centrului de Transfuzii Sanguine si-a permis sa încalce pâna si Legea fundamentala si sa actioneze dupa… bunul plac.
Va prezentam în continuare modul în care s-au desafsurat evenimentele si reactiile unor oficialitati. Precizam ca jurnalistii Gazetei de Bistrita au dorit sa ajute o fetita de 11 ani care are nevoie de sase litri de sânge si, prin urmare, aveam dreptul, o data în plus, sa fim primiti în sala de donari a institutiei. Astfel, la ora 10.45, într-una din zilele saptamânii trecute, ne aflam în holul institutiei. La intrare se afla un angajat al Centrului de Transfuzii, care ne-a întrebat de unde suntem si ne-a informat ca nu ne este permisa intrarea în institutie pâna nu o va anunta pe doamna director. Uimiti de acest raspuns, am ramas sa asteptam si sa asteptam… aproximativ 45 de minute. Urmatoarea reactie, fireasca – o consideram noi – a fost sa îl întrebam din nou pe portarul Centrului daca mai avem de asteptat. Raspunsul agentului nu ne-a socat, pentru ca modul în care ne-a vorbit se înscrie în stilul personal de comunicare al agentilor de paza cu reprezentantii mass-media care sunt de alta parere decât dumnealui – adica mai aveam de asteptat vreo doua minute. Profitând de faptul ca agentul de paza care ne-a oprit la intrare era ocupat cu o conversatie în afara problemelor de serviciu, am încercat sa urcam la etajul unde se afla biroul doameni director. În timp ce urcam, angajatul a luat-o la fuga dupa noi, de parca am fi fost niste infractori, si ne striga isteric: "Nu aveti voie! Alo! Nu aveti voie!". Într-un final, Lidia Palagic a „binevoit” sa coboare. Daca în primele minute parea binevoitoare cu reprezentantii mass-media, problemele au început în momentul în care am solicitat informatii. ”Nu vreau sa va dau informatii pentru ca nu vreau", a declarat Palagic. Despre abuzul directorului, care ocupa vremelnic functia de sef al Centrului de Transfuzii Sanguine Bistrita-Nasaud, am informat-o si pe directoarea Institutului de Hematologie Bucuresti, Mihaela Hoinarescu, care a parut surprinsa de comportamentul subalternei sale. "O sa stau de vorba cu aceasta", a spus ea.

Directorul Palagic, "repetent" la capitolul legi

Speram ca superiorii lui Palagic sa ia masuri urgente pentru ca directorul aflat la conducerea Centrului de Transfuzii sa se puna la curent cu prevederile Constitutiei si ale Legii privind liberul acces la informatiile de interes public, iar astfel de evenimente, desprinse parca de pe vremea regimului comunist, sa nu se perpetueze într-un obicei.
Precizam ca libertatea de exprimare este prevazuta de articolul 30 din Constitutie, care prevede la alin. (2) ca „cenzura de orice fel este interzisa”, la alin. (3) – ca „libertatea presei implica si libertatea de a înfiinta publicatii”, la alin. (4) – ca „nicio publicatie nu poate fi suprimata”. De asemenea, dreptul la informatie al persoanei este garantat prin art. 31 din Constitutie, care prevede la alin. (1) ca „dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi îngradit” si la alin. (2) – ca „autoritatile publice, potrivit competentelor ce le revin, sunt obligate sa asigure informarea corecta a cetatenilor asupra treburilor publice si asupra problemelor de interes personal”. Reamintim ca liberul acces la informatiile de interes public este prevazut si de Legea 544/2001. Prin urmare, si Centrul de Transfuzii Sanguine Bistrita-Nasaud se înscrie în acest cadru legal, iar modul de actiune al directorului Palagic, care se pare ca nu cunoaste legile tarii, desi se afla într-un post de conducere care presupune acest lucru, este un abuz.
 
Mihaela Hoinarescu: "Accesul presei nu trebuia interzis"

Referitor la întâmplarea la Centrul de Transfuzii, am vrut sa aflam si opinia reprezentantilor Institutului de Hematologie. Surprinsa de modul de comportament al directorului bistritean fata de jurnalisti, sefa IH Bucuresti, Mihaela hoinarescu, ne-a declarat: "Eu stiu ca deontologia profesionala spune ca, atunci când scrii, trebuie sa ceri si parerea celui care face subiectul articolului, ceea ce de multe ori nu s-a întamplat în ceea ce ma priveste. Cu toate acestea, nu este un motiv sa interzici accesul presei într-o institutie publica. Eu voi proceda în continuare la fel. Accesul presei va fi permis la toate actiunile ce tin de institutul de Hematologie".

Gasiti si voi o portita de informare – pe aici nu se trece

Întrebata fiind de activitatile desfasurate sau de numarul donatorilor, Palagic a raspuns sa gasim o alta institutie care poate furniza informatii în acest sens. Aceasta încalca flagrant dreptul la informare, prevazut în articolul 1 din Legea 544/2001, privind liberul acces la informatiile de interes public, în care se precizeaza ca „Accesul liber si neîngradit al persoanei la orice informatii de interes public, definite astfel prin prezenta lege, constituie unul dintre principiile fundamentale ale relatiilor dintre persoane si autoritatile publice, în conformitate cu Constitutia României si cu documentele internationale ratificate de Parlamentul Romaniei”. Reprezentantii Institutului de Hematologie din Bucuresti considera ca, prin aceasta atitudine, Lidia Palagic încalca un drept major la liberul acces la informatiile publice. „Centrul de Transfuzii Sanguine Bistrita-Nasaud este obligat sa puna la dispozitia jurnalistilor si a bistritenilor informatii legate de serviciile pe care le presteaza. Ne mira faptul ca seful din Bistrita are o astfel de atitudine fata de mass-media”, a mai precizat Mihaela Hoinarescu. Contactata de reporterii Gazeta de Bistrita, doctorul Hoinarescu a declarat ca va lamuri situatia creata, dupa o discutie cu directorul Centrului de Transfuzii Sanguine.

Institutia publica – propria mosie

În urma gravei încalcari a libertatii de exprimare si a dreptului la informatie, garantate de Constitutie, Gazeta de Bistrita precizeaza ca este pentru prima data în istoria post-decembrista a Bistritei când unui reprezentant al presei i se încalca grosolan, de catre un angajat al unei institutii a statului, dreptul la informare. Tocmai de aceea, trebuie sa se stie ca nici Lidia Palgic si nici un alt director de institutie publica nu trebuie sa confunde locul de munca, temporar stabilit, cu mosia proprie. Trebuie sa se stie de catre conducatorii institutiilor statului ca jurnalistul este reprezentantul publicului si ca infatuarea omului-sef aflat vremelnic la putere, ar trebui sa-i puna pe gânduri pe cei care trec uneori prin scaunul de director.

Aurelia Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.