Dosarul în care este inculpat Cristian Iulian Huțanu, bistrițeanul care în decembrie anul trecut și-a ucis cu bestialitate soția, a intrat la judecata pe fond, după ce la finele lunii martie a trecut de camera preliminară, unde probatoriul nu a fost contestat de inculpat.

În aprilie, la circa două săptămâni după ce s-a finalizat etapa de cameră preliminară, a avut loc deja un prim termen pe fond, iar spre finalul acestei luni este programată o nouă ședință de judecată. Indiferent cât de repede se va pronunța prima sentință în dosar, Huțanu riscă ani grei de închisoare pentru fapta sa.

Oribila crimă s-a petrecut pe data de 2 decembrie, când Cristian Iulian Huțanu, și-a ucis soția, pe Florina (Ina) Huțanu, cu 23 de lovituri de cuțit, în locuința lor de pe str. Axente Sever din municipiu. Alcoolul consumat în exces și gelozia cruntă au constituit “cocktailul Molotov” care a făcut ca viața familiei Huțanu să “sară în aer”.

De la spital, după gratii

Apelul la 112 care a anunțat teribila faptă de pe 2 decembrie a venit cu puțin înainte de ora 15.00, iar după aproximativ o jumătate de oră, polițiștii în frunte cu un procuror au împânzi locuința de pe Axente Sever, în care zăcea fără suflare Florina Huțanu. Imaginea a fost una cruntă, în condițiile în care femeia zăcea într-o baltă de sânge, având pe trup 23 de plăgi înjunghiate.

“De asemenea, în imobil a fost identificat numitul Huțanu Cristian, soţul numitei Huțanu Florina, care prezenta urme de agresiune, plăgi posibil produse prin tăiere-înţepare, care era conştient şi a fost transportat la Spitalul Județean de Urgenţă Bistrița pentru îngrijiri medicale.

S-a arătat că din primele verificări efectuate a rezultat că numita Huțanu Florina a fost agresată fizic de către soţul său Huțanu Cristian.

Față de cele de mai sus, procurorul s-a sesizat din oficiu cu privire la infracţiunea de omor în forma violenţei în familie prev. de art.188 alin.1 C.pen. rap. la art.199 alin.1 C.pen., fiind înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud dosarul penal nr. 385/P/2023, iar prin ordonanţa din data de 02.12.2023 s-a dispus începerea urmăririi penale «in rem» cu privire la infracţiunea de omor în forma violenţei în familie prev. de art.188 alin.1 C.pen. rap. la art.199 alin.1 C.pen.”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Patru zile mai târziu, pe 6 decembrie, după ce Cristian Huțanu a fost externat din spital, a fost reținut și acuzat de omor, astfel că urmărirea penală s-a derulat mai departe “in personam”. Pe 7 decembrie, bărbatul a fost arestat preventiv, măsură prelungită lună de lună până în prezent.

Alcool + gelozie = crimă

Așa cum am precizat mai sus, oribila faptă comisă de Cristian Huțanu s-a produs pe fondul consumului de alcool și a geloziei. Angajat ca șofer, bărbatul efectua transporturi internaţionale de mărfuri, motiv pentru care lipsea de acasă, perioade de timp mai îndelungate de la domiciliu.

La jumătatea lunii octombrie, după ce a dat un anunț pe OLX, Ina Huțanu a închiriat apartamentul situat la etajul imobilului, unui bărbat. După ce acesta s-a mutat în noua locuință, Cristian Huțanu a bănuit că între soția lui și chiriaș ar exista o relație, aspect care i s-ar fi confirmat ceva mai târziu.

“S-a reţinut că ulterior datei de 13.10.2023, victima Huțanu Florina Cristina a început o relaţie extraconjugală cu martorul XX, relaţie despre care, ulterior, a aflat şi inculpatul Huțanu Cristian Iulian.

În dimineaţa zilei de 02.12.2023, inculpatul aflându-se la domiciliu, împreună cu victima şi copiii minori, a început să consume băuturi alcoolice până în jurul orelor 14:00, 700 ml whisky conform declaraţiei inculpatului.

La un moment dat, în bucătăria imobilului unde se afla inculpatul s-a deplasat din dormitor şi victima Huțanu Florina care s-a aşezat pe un scaun şi a început să joace pe telefonul mobil «cazinou online» şi totodată discuta prin mesaje cu martorul XX, fapt observat şi de către inculpat”, arată procurorii în rechizitoriu.

În jumătate de oră, situația a devenit de-a dreptul explozivă, cei doi începând să se certe aprig, după care Cristian Huțanu a luat din mai multe cuțite cu care a început să o lovească pe Ina cu sălbăticie, cu 4 cuțite.

“În jurul orelor 14:30, între inculpat şi victimă au apărut discuţii contradictorii, reproşuri, cu privire la faptul că victima a cheltuit banii jucând «cazinou online» şi ca urmare a faptului că inculpatul a văzut că victima discută prin mesaje cu martorul XX, astfel că pe fondul consumului de alcool şi al geloziei, inculpatul a smuls din mâna victimei telefonul mobil, l-a distrus (rupt în două bucăţi) după care l-a aruncat în vasul toaletei din baie unde a fost identificat cu ocazia cercetării la faţa locului.

În continuare, inculpatul s-a deplasat în bucătărie unde se afla victima şi folosind, succesiv, mai multe cuţite de bucătărie (posibil 4 cuţite), a lovit victima, cauzându-i 6 plăgi tăiate/înţepate la nivel cervical şi laterocervical (zona gâtului), 11 plăgi tăiate/înţepate la nivel toracic posterior stâng (spate) dintre care 5 plăgi penetrante în cavitatea toracică, o plagă la nivel lombar paramedian stânga, precum şi mai multe excoriaţii şi echimoze la nivelul gâtului, cap şi toracic posterior. De asemenea, i-a cauzat victimei 5 plăgi tăiate la ambele mâini (degete şi palme) cel mai probabil cu ocazia încercării victimei de a se apăra de atacul inculpatului. Ca urmare a leziunilor susmenționate, victima a căzut în bucătăria imobilului, în faţa aragazului, în poziţia decubit lateral unde a decedat”, au precizat procurorii.

Potrivit anchetatorilor, unul din cele 4 cuțite a fost găsit înfipt în spatele femeii, iar un altul în mâna ei, ca și cum și ea și-ar fi atacat soțul.

“S-a reţinut că faptul că inculpatul a folosit la comiterea faptei mai multe cuţite de bucătărie (posibil 4 cuţite) rezultă din aceea că la locul comiterii faptei au fost identificate următoarele obiecte:

  • o lamă cuţit de culoare neagră fără mâner cu lungimea de 20 cm şi un mâner de cuţit, de culoare neagră cu argintiu, fără lamă, ambele prezentând urme de sânge;
  • un mâner de cuţit fără lamă cu urme de sânge şi o lamă de cuţit înfiptă în victimă în zona toracic posterior;
  • un cuţit de bucătărie identificat în sertarul mobilei de bucătărie care prezenta urme de sânge;
  • un cuţit găsit în mâna victimei care a fost aşezat de către inculpat, după comiterea faptei şi anterior sosirii organelor de poliţie. De asemenea, la sosirea organelor de poliţie inculpatul avea în mână un cuţit”, se arată în rechizitoriu.

Sadism feroce: a trimis și postat fotografii cu femeia ucisă

În timp ce Ina zăcea fără suflare pe dușumea, Cristian s-a înjunghiat singur în zona gâtului și în zona abdominală. Cu cuțitul înfipt în gât, bărbatul s-a fotografiat cu telefonul, apoi și-a fotografiat soția fără suflare, iar pozele le-a trimis prin WhatsApp, tatălui său. Fotografia cu soția sa moartă a trimis-o și unui coleg de serviciu, iar mai apoi a postat-o pe Facebook.

“S-a arătat că după ce victima a căzut inconştientă, inculpatul Huțanu Cristian Iulian, folosind un cuţit de bucătărie şi-a provocat două plăgi înţepate-tăiate, o plagă în zona gâtului şi o plagă în zona abdominală. În timp ce inculpatul Huțanu Cristian Iulian avea înfipt un cuţit de bucătărie în zona gâtului, s-a fotografiat cu telefonul mobil şi a trimis fotografia, prin aplicaţia WhatsApp, tatălui său, martorul HG. De asemenea, a fotografiat victima în timp ce era căzută şi în stare de inconştienţă şi a trimis fotografia tatălui său, prin aceeaşi aplicaţie. Totodată, inculpatul i-a scris tatălui său prin aplicaţia WhatsApp că îi pare rău pentru tot, a răbdat pentru tot şi că îi iubeşte.

De asemenea, aceeaşi fotografie cu victima în stare de inconştienţă, inculpatul Huțanu Cristian Iulian a trimis-o numitului AA, coleg de serviciu a inculpatului, de la care inculpatul în cursul aceleiaşi zile a împrumutat suma de 50 de euro (…). După ce i-a trimis fotografia cu victima, i-a scris numitului AA: «O să-ţi dau banii. În viaţa asta. Nu am mai putut». Numitul AA l-a întrebat ce este cu acea poză, însă inculpatul nu a mai răspuns. De asemenea, inculpatul a postat aceeaşi fotografie cu victima pe reţeaua de socializare Facebook, la secţiunea «La povestea mea»”, arată procurorii.

Ulterior, pentru a da impresia că a fost atacat, bărbatul a aşezat în mâna dreaptă a soției sale un cuţit cu lungimea totală de 22 cm, care însă nu apărea în fotografiile trimise tatălui său și colegului de muncă şi nici în cea postată pe Facebook.

Moarte violentă

Din raportul de expertiză medico-legală a reieșit că moartea Inei a fost una violentă și s-a datorat hemoragiei interne şi externe consecutivă multiplelor plăgi din zona cervicală, cu secţionarea arterei carotide comune drepte şi a ţesuturilor adiacente.

Și în cazul inculpatului a fost dispusă o expertiză similară pentru a se stabili cum s-au produs rănile suferite, concluzia fiind că și le-a produs singur. Totodată a rezultat că acesta avea o alcoolemie de 1,14 grame la mie alcool pur în sânge.

Procurorii au mai precizat că, în cursul urmăririi penale Cristian Huțanu a avut o atitudine parţial sinceră, refuzând să declare anumite aspecte cu privire la modul de comitere a faptei invocând faptul că nu îşi mai aminteşte.

„De asemenea, după comiterea faptei a încercat să inducă în eroare organele judiciare prin plasarea în mâna victimei a unui cuţit iar după ajungerea la faţa locului a organelor de poliţie a susţinut în mod nesincer că victima l-a atacat, fapt susţinut şi cu ocazia audierii în calitate de inculpat”, au mai subliniat anchetatorii.

Mama și sora victimei s-au constituit părți civile, însă deocamdată nu au precizat un cuantum al daunelor morale și materiale. În schimb, DGASPC solicită, în numele celor 2 minori ai cuplului , plata unor daune morale de câte 150.000 euro (sau echivalentul în lei la data plăţii) pentru fiecare copil, precum şi plata unei rente lunare raportată la salariul minim pe economie până la majorat pentru fiecare copil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.