Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri „Legea 2 Mai”, o completare a legii 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

Inițiativa legislativă, cunoscută și sub numele de „Legea 2 Mai”, a fost propusă de liberali și aduce modificări semnificative în sistemul juridic. Aceasta stabilește că traficanții de droguri de mare risc nu mai pot beneficia de pedepse cu suspendare. Potrivit legii promulgate, efectuarea de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la trei la 10 ani.

Scopul principal al actului normativ este de a completa Legea 43/2000 și de a modifica Legea 194/2011, crescând pedepsele pentru traficul de droguri de mare risc și traficul internațional de droguri de mare risc. Alina Gorghiu, exprimându-și satisfacția pentru adoptarea legii, a subliniat că este esențial să avem legi care să protejeze victimele și să împiedice traficul de droguri, în special în contextul tragediei din 2 Mai.

Legea stipulează că persoanele care efectuează operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive fără autorizație, știind că acestea sunt ilegale, sunt pasibile de pedepse cu închisoarea de la trei la 10 ani, fără posibilitatea de a beneficia de suspendare a pedepsei. De asemenea, aceia care efectuează astfel de operațiuni pretinzând sau disimulând că sunt produse autorizate sau permise de lege sunt sancționați similar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.