Anul 2015 a fost sfârșitul de carieră pentru trei șefi cheie din IPJ BN: Ioan Ovidiu Mureșan, șeful mare al IPJ, Roberto Hasnaș, șeful de la Rutieră și Leon Cloșcă, șeful Poliției Năsăud. Ieșiți pe ușa din dos din IPJ chiar înainte de a fi trimiși în judecată pentru fapte de corupție, Roberto Hasnaș și Ioan Ovidiu Mureșan au profitat de ocazie și s-au pensionat anticipat. Deși pensia fostului șef de la Rutieră este cel puțin confortabilă, acesta cere în instanță recalcularea și în speță mărirea sa.

Încă de când se aflau în arest preventiv, înainte de a fi trimiși în judecată pentru abuz în serviciu și fapte de corupție, doi dintre foștii șefi ai IPJ BN, Ioan Ovidiu Mureșan și Roberto Hasnaș au cerut pensionarea anticipată. Cel de-al treilea polițist cercetat în dosar, Leon Cloșcă (fostul șef al Poliției Năsăud) a demisionat, întrucât acesta nu îndeplinea condițiile pentru pensionare anticipată.

Ioan Ovidiu Mureșan avea 49 de ani, iar Roberto Hasnaș 48 de ani în momentul în care au cerut pensionarea anticipată.

Ioan Ovidiu Mureşan, Roberto Hasnaş şi Leon Cloşcă sunt acuzaţi de procurorii DNA că ar fi muşamalizat mai multe accidente rutiere care au avut loc pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud, dar şi că ar fi luat mită costând în produse şi maşini precum şi de faptul că ar fi intervenit în mai multe dosare penale în favoarea unor apropiaţi.

Printre cazurile de accidente rutiere muşamalizate se numără şi cel produs de agentul Leon Fetti, şeful Postului de Poliţie Dumitra. Leon Fetti a lovit cu maşina personală o fată de 8 ani care se juca în staţia de autobuz din apropierea casei.  Deoarece în momentul producerii accidentului şeful de post se afla  sub influenţa băuturilor alcoolice, acesta a apelat la ajutorul şefului Poliţiei Năsăud, Leon Cloşcă, dar şi la şeful Poliţiei Rutiere – Roberto Hasnaş şi la şeful IPJ BN – Ioan Ovidiu Mureşan.

În 2019, după 4 ani de procese, s-a pronunțat instanța în cazul polițiștilor. Astfel, Ioan Ovidiu Mureșan a fost condamnat pentru abuz în serviciu (5 acte materiale) la 2 ani și 8 luni de închisoare, pe un termen de supraveghere de 4 ani.

Roberto Hasnăș a fost condamnat la de 3 ani închisoare cu suspendare, pe un termen de supraveghere de 4 ani. Acestuia, instanța i-a reținut în sarcină 30 de acte materiale de abuz în serviciu.

Hasnaș a investit în…șoferie

Roberto Hasnaaș a băgat bani în ce știa mai bine să facă: șoferia. Acesta a deschis o școală de șoferi, pe care în prima fază a trecut-o pe numele fiului său și a numit-o Roby Star Drive.

Potrivit topșcoliauto.ro, un portal dedicat școlilor de șoferi și instructorilor din întreaga țară, rata de promovabilitate la Roby Star Drive pare să fi scăzut de la an la an.

Dacă în 2016 doar 81 s-au înscris la școala de șoferi, în 2017, numărul acestora a crescut cu 42. Dintre cei 121 de candidați examinați în 2017, doar 69 au reușit să obțină permisul. Asta înseamnă o rată de promovabilitate de 57%. În 2016, din cei 81 de candidați, 48 și-au luat permisul, adică 59%.

În ultimii doi ani, rata de promovabilitate s-a prăbușit pur și simplu. Astfel, în 2018, din 129 de cursanți, doar 28 au fost declarați admiși. În 2019, din cei 137 de înscriși, doar 30 au reușit să obțină permisul de conducere. Roby Star Drive SRL a ajuns la coada clasamentului, pe locul 34.

Deși cifra de afaceri a crescut exponențial în ultimii ani, profitul școlii de șoferi nu pare să fie mare. Asta deși datele financiare pentru anul 2016, chiar primul an de funcționare, erau mai mult decât optimiste. Cifra de afaceri ajungea atunci la 140.550 de lei, iar profitul net la 37.956 de lei. Datoriile nu erau nici ele mari, ajungând la doar 16.132 de lei.

În 2017, cifra de afaceri a ajuns la 152.190 de lei, iar profitul a scăzut drastic la doar puțin peste 6.000 de lei. În următorul an, 2018, cifra de afaceri a crescut la 186.770 de lei, iar profitul a urcat și el însă tot a rămas modest: 7.589 de lei. Anul trecut cifra de afaceri a trecut de 200.000 de lei, însă profitul abia a trecut de 3.400 de lei. În schimb, datoriile au sărit mult în sus, ajungând la 11.454 de lei.

Nu doar Hasnăș s-a reprofilat, ci și fostul șef al IPJ Ioan Ovidiu Mureșan și fostul șef al Poliției Năsăud, Leon Cloșcă. Ioan Ovidiu Mureșan și-a înființat firma Agromur 2010 SRL chiar în prima lună a anului 2016.

Sediul societății comerciale este chiar acasă la fostul șef al Poliției, pe strada Libertății. Obiectul de activitate este cultivarea arbuștilor fructiferi. Acesta și-a făcut practic o livadă.

Leon Cloșcă și-a înființat și el cu câteva luni mai repede un SRL. Este vorba despre Dinuța Farm SRL, care funcționează în comuna Dumitra și are ca obiect de activitate creșterea bovinelor de lapte.

Cere creșterea pensiei în instanță

Surse Gazeta de Bistrița spun că deși s-au pensionat anticipat, pensiile celor doi foști șefi ai IPJ BN sunt consistente. Mai exact, Ioan Ovidiu Mureșan ar încasa lunar sub formă de pensie 5.000 de lei, iar Roberto Hasnaș cu câteva sute de lei mai puțin, în jur de 4.700 de lei.

Se pare că fostul șef de la Rutieră, Roberto Hasnaș consideră că pensia nu i-a fost calculată corect și cere în instanță o recalculare a acesteia. Dosarul a fost înregistrat în vara acestui an, la Tribunalul Bistrița-Năsăud. Primul termen de judecată este stabilit pentru luna aceasta. Pârâtul este în acest caz Ministerul Afacerilor Interne.

Nu este prima dată când Roberto Hasnaș cheamă în judecată instituțiile pentru care a lucrat. În 2016, Roberto Hasnaș a dat în judecată Inspectoratul de Poliție Cluj și Inspectoratul General al Poliției Române, pentru condițiile proaste din arestul poliției clujene.

Magistrații de la Judecătoria Cluj-Napoca au decis la fostul șef al Poliției Rutiere să primească despăgubiri morale în valoare de 10.000 de lei. Leon Cloșcă a primit 22.400 de lei, iar Ioan Ovidiu Mureșan doar 3.000 de lei. Atât Roberto Hasnaș, cât și Ioan Ovidiu Mureșan au făcut apel, iar în cele din urmă, Tribunalul Cluj a decis ca cei doi să primească cât Leon Cloșcă, adică câte 22.400 de lei.

„În camera 3 nu au avut încălzire și era extraordinar de frig (…), în camera 5 au fost mâncați de insecte, de ploșnițe, care ieșeau din pereți, canalizarea a refulat pe holurile centrului de detenție, uneori chiar și de două ori pe săptămână”, se arăta în întâmpinările depuse la Judecătoria Cluj-Napoca.

De asemenea, cei trei s-au plâns de faptul că nu erau lăsați să meargă la toaletă și foloseau în cameră PET-uri. Camerele de detenție nu erau dotate cu grupuri sanitare, iar persoanele private de libertate aveau acces la dușuri doar marțea și vinerea. De asemenea, camerele nu aveau ferestre și nici vreun sistem alternativ de ventilație.

Andreea Moldovan

1 COMENTARIU

  1. Asta are mecla de orice altceva numai de politist nu. Si prenumele e predestinat pt un infractor jegos ce e !!! Aceleasi conditii mizere le „cloceati” si in sediul politiei jegosilor: atarna prizele, jegul e la el acasa iar atitudinea fata de platitorii de taxe, in slujba carora v-ati angajat, e sub orice critica. poate va mai cerne pandemia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.