Gradul de frecventare a grădiniței în rândul copiilor de etnie romă a scăzut în semestrul al II-lea din 2019, a anunțat Instituția Prefectului care a găzduit, joi, prima ședință in acest an a Grupului de Lucru Mixt pentru Romi, al cărui președinte este subprefectul Eugen-Dicones Curteanu. Nu este însă singura problemă evidențiată de membri grupului, printre acestea regăsindu-se și identificarea greoaie a persoanelor de etnie romă, din cauza nedeclarării apartenenței la această etnie, dar și fenomenul de cerșetorie, prezent mai ales în rândul copiilor.

Joi a avut loc prima ședință din acest an a Grupului de Lucru Mixt pentru Romi, al cărui președinte este subprefectul Eugen-Dicones Curteanu, grup care are în componență reprezentanți ai serviciilor publice deconcentrate cu atribuții în domeniul incluziunii cetățenilor români de etnie romă, reprezentanți ai ONG-urilor active în domeniu, consilieri locali de etnie romă și mediatoare sanitare care deservesc comunitățile de romi din județ, informează Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.

Membrii Grupului au prezentat acțiunile realizate în vederea îmbunătățirii situației cetățenilor de etnie romă din județ în semestrul II 2019.

În domeniul educație, cifrele arată un grad scăzut de frecventare a grădiniței în rândul copiilor de etnie romă. Se simte nevoia angajării unor mediatoare școlare care să lucreze cu mentalitatea părinților și să aducă rezultate pe acest palier.
Se remarcă lipsa frecventă a posibilității de a colecta date despre persoanele de etnie romă din cauza faptului că acestea nu își declară etnia„, arată sursa citată.

Proiectele derulate anul trecut au vizat în special situația educațională a copiilor și tinerilor de etnie romă. Este vorba despre campania desfășurată de Partida Romilor Pro-Europa ”Vrem respect”, un alt proiect desfășurat de asociație, ”Încurajarea lecturii” și proiectul ”Magia lecturii”.

Pentru anul curent s-a stabilit organizarea unor caravane mobile de către Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor care să meargă în comunitățile de romi pentru a întocmi acte de identitate pentru persoanele de etnie romă cărora le-au expirat.

Au fost propuse câteva modalități de acțiune în vederea reducerii fenomenului cerșetoriei, printre care:
➡️punerea în aplicare a HCL nr. 218/2008 pentru prevenirea și combaterea cerșetoriei;
➡️constituirea de echipe mixte pentru depistarea copiilor care cerșesc;
➡️crearea unor centre de zi în care copiii să primească hrană și suport în vederea realizării activităților școlare;
➡️crearea a două case de tip familial pentru copiii depistați în mod repetat la cerșit„, a mai transmis Instituția Prefectului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.