Gazeta de Bistrita vă prezintă două feţe ale aceleiaşi justiţii clujene. În 2015, taximetristul clujean Vlad Chincişan a fost condamnat la trei ani de puşcărie cu executare şi la plata unor daune de aproape 400.000 de euro, împreună cu asiguratorul şi firma de taxi, pentru că a accidentat mortal o persoană pe trecerea de pietoni. În 2014, judecătoarea NICOARĂ CRISTINA GHEORGHINA, de la Alba Iulia, a accidentat mortal o persoană pe trecerea de pietoni. Judecătorii clujeni, pentru că aici se judecă procesul, încă nu au condamnat-o, dar de la începutul procesului îi tot prelungesc dreptul de a conduce şi nu par grăbiţi să emită vreo condamnare, la fel cum nici procurorii nu au părut extrem de interesaţi să o trimită în judecată.

 

În data de 25 octombrie, magistraţii de la Curtea de Apel Cluj au dat o sentinţă definitivă în cazul unui taximetrist clujean de la Nova Taxi, Vlad Chincişan, care pe fondul oboselii acumulate după o noapte de muncă a accidentat mortal o persoană pe o trecere de pietoni din Floreşti. Accidentul a avut loc în iulie 2015, în jurul orei şapte dimineaţa. Chincişan circula pe a doua bandă cu aproximativ 60 de km/oră şi se apropia de o trecere de pietoni. A văzut că maşina de pe banda întâi încetineşte şi, iniţial, a frânat dar, pentru că a considerat că este prea aproape de trecerea de pietoni, a luat piciorul de pe frână şi a accidentat-o mortal pe Raluca Soneriu, în vârstă de 34 de ani. Cei prezenţi la faţa locului au sunat la 112 care au venit şi au transportat-o la Urgenţe, însă după aproximativ două ore femeia a decedat.

Dacă accidentul a avut loc la sfârşitul lui iulie 2015, procurorii au depus dosarul de trimitere în judecată pentru ucidere din culpă după un an de zile.

Primul termen al procesului a avut loc în noiembrie 2016 la Judecătoria Cluj Napoca, iar Chincişan şi-a recunoscut vina. Pe parcursul procesului s-a stabilit că şoferul nu consumase alcool şi nici nu a fugit de la locul accidentului.

 

Curtea de Apel Cluj rejudecă dosarul şi măreşte substanţial pedeapsa

După şase termene de judecată, în aprilie 2017 judecătorul din prima instanţă l-a condamnat pe Vlad Chincişan cu suspendare.

”condamnă pe inculpatul CHINCIŞAN VLAD-EMIL pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă la o pedeapsă de 3 ani închisoare. (…) În temeiul art. 91, art. 92 CP dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani închisoare pe durata termenului de încercare de 4 ani, care se calculează de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. (…) Admite în parte acţiunea civilă formulată de către părţile civile SONERIU MIHAIL OVIDIU, SONERIU GEORGETA şi SONERIU OVIDIU astfel că obligă asiguratorul SC ASIGURARE-REASIGURARE ASTRA SA  (…) şi cu părţile responsabile civilmente SC MANIPROD DRIVE SRL şi SC NOVA TAXI CITY SRL la plata despăgubirilor către partea civilă SONERIU MIHAIL OVIDIU în sumă de 50.000 Euro, SONERIU GEORGETA în sumă de 50.000 Euro şi SONERIU OVIDIU în sumă de 35.000 Euro, reprezentând daunele morale, ce le-au fost cauzate prin săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă asupra fiicei, respectiv, surorii acestora Soneriu Raluca. În temeiul art. 398, art. 274 CPP obligă pe inculpatul CHINCIŞAN VLAD-EMIL la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în sumă de 2.440 lei . Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi 10.04.2017”, arată soluţia instanţei de fond.

Toţi cei implicaţi au făcut apel care s-a judecat la Curtea de Apel Cluj. Aici magistraţii au dat o sentinţă după două termene. În linii generale, Curtea de Apel Cluj rejudecă procesul de fond şi stabileşte o sentinţă cu mult mai aspră.

În data de 25 octombrie 2017 instanţa a majorat substanţial daunele stabilite de instanţa de fond, de la 135.000 de euro la 375.000 de euro şi l-a condamnat cu executare pe şoferul vinovat la trei ani de închisoare cu executare.

cristina nicoara 1 masina

Judecată pentru ucidere din culpă i se prelungeşte dreptul de a conduce la nesfârşit

În celălalt caz, judecătoarea Nicoară Cristina Gheorghina (vicepreşedinte al Curţii de Apel Alba Iulia la data producerii accidentului, n.red.) a accidentat în 2014 un om pe trecerea de pietoni în timp ce mergea la muncă. Accidentul a avut loc în centrul municipiului Alba Iulia, pe Bulevardul Încoronării. Aflată la volanul maşinii sale, judecătoarea nu a acordat prioritate unui pieton care s-a angajat în traversarea străzii şi l-a lovit în plin. Victima a fost dusă la spital, însă din cauza rănilor suferite a murit.

De la data comiterii accidentului, procurorilor le-a luat aproape doi ani de zile până să trimită dosarul în instanţă, iar primul termen al procesului, care se judecă la Curtea de Apel Cluj, a fost la mijlocul lunii februarie, când magistratul Nicoară a cerut o amânare pentru că nu a avut timp să îşi angajeze un avocat!

Până acum, pe parcursul termenelor, judecătorii clujeni i-au prelungit de nouă ori dreptul de a conduce judecătoarei acuzată de ucidere din culpă, următorul termen fiind stabilit pe data de 6 noiembrie 2017. Atunci judecătoarei Nicoară îi expiră dreptul de a conduce, însă sunt mari şanse ca și colegii ei de la Curtea de Apel Cluj să îi prelungească acest drept pentru a zecea oară.


Judecătoarea a contestat urmărirea penală

În urma cercetării şi a trimiterii în judecată a magistratului ea nu a fost suspendată din funcţie, Consiliul Superior al Magistraturii apreciind că acuzaţia de „ucidere din culpă” nu îi afectează activitatea profesională, chiar dacă ea mergea la lucru când a comis accidentul. De asemenea, în cadrul procesului de cameră preliminară, Nicoară a formulat o serie de excepţii prin care atrăgea atenţia asupra nelegalităţii actului de sesizare a instanţei, însă magistraţii i le-au respins.  „În baza art 346 alin 1 Codul de procedură penală respinge excepţiile formulate de către inculpata Nicoară Cristina Gheorghina, pentru constatarea nelegalităţii actului de sesizare a instanţei şi a refacerii acestuia, a nelegalităţii unor acte de urmărire penală. Constată legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpata Nicoară Cristina Gheorghina, sub aspectul comiterii infracţiunii de ucidere din culpă prev de art 192 alin 1 şi 2 Cod Penal,după rămânerea definitivă a prezentei încheieri. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, azi 24 octombrie 2016. În temeiul art 111 alin 6 din OUG 195/2002 prelungeşte dreptul de circulaţie a inculpatei Nicoară Cristina Gheorghina, pe o perioadă de 30 zile, începând cu data de 24 octombrie 2016 şi până la data de 22 noiembrie 2016, inclusiv. Soluţia se comunică sefului Politiei Rutiere Alba. Pronunţată în şedinţa publică din data de 24 octombrie 2016”, se afirmă în minuta deciziei instanţei de cameră preliminară de la Curtea de Apel Cluj-Napoca.


Lista scurtă a ucigaşilor din culpă cu noroc

Fostul Prefect al Clujului, Călin Platon, care a accident o mamă şi un copil tot pe trecerea de pietoni a scăpat cu plata unor daune materiale şi cu o condamnare cu suspendare. Platon a fost orbit de soare la o trecere de pietoni din cartierul Gheorgheni şi nu a văzut când o femeie a traversat împreună cu bebeluşul ei de trei luni. Femeia a fost grav rănita, însă copilul a decedat după scurt timp la spital. Curtea de Apel Cluj i-a dat o pedeapsă de doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă şi pentru conducere cu permisul suspendat, sentinţa fiind definitivă şi irevocabilă. Mama copilului mort şi-a retras plângerea şi în urma unei înţelegeri financiare cu Călin Platon familia a primit 165.000 de euro.

În 2009, milionarului clujean Gabriel Hilote, în timp ce se afla în stare de ebrietate, s-a urcat la volanul maşinii, a pierdut controlul vehiculului şi a accident un alt autovehicul în care se aflau membrii unei familii care au decedat în urma impactului.

Hilote a primit de la magistraţii Curţii de Apel Cluj o pedeapsă de cinci ani cu executare după ce, în condiţiile în care, după ce că era în stare de ebrietate la producerea accidentului, Hilote a mai şi fugit de la locul faptei. Pentru acest gen de fapte Codul Penal prevede pedepse de 15 ani de închisoare.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.