Cei care lucrează pentru administraţia Trump încep să se teamă tot mai mult de potenţiali inamici din rândul propriilor colegi şi îşi iau măsuri de precauţie pentru a nu fi monitorizaţi.
Telefoane lăsate acasă, utilizarea unor aplicaţii secrete pentru telefoanele inteligente, monitorizarea activităţii colegilor pe reţelele de socializare, sunt chestiuni care s-au transformat într-o obişnuinţă pentru unii angajaţi ai Casei Albe, pe care paranoia pare să fi pus stăpânire, scrie Politico.eu.
Într-o serie de interviuri, mai mulţi angajaţi ai Casei Albe şi ai unor agenţii federale au vorbit despre suspiciunile care îi macină zi de zi. Oamenii se tem că facţiunile rivale din cadrul administraţiei încearcă să-i pună în situaţii jenante, că funcţionarii care nu sunt de acord cu preşedintele Donald Trump încearcă să-l submineze şi chiar că există oficiali din armată şi din serviciile secrete care încearcă să-i discrediteze.
Însuşi Donald Trump, care a fost învestit preşedinte pe 20 ianuarie, a scris pe Twitter la începutul acestei luni că predecesorul său democrat, Barack Obama, i-a plasat sub supraveghere comunicaţiile spre finalul campaniei prezidenţiale. El nu a oferit însă nicio dovadă în sprijinul acuzaţiei, pe care un purtător de cuvânt al lui Obama a descris-o ca „pur şi simplu falsă“, aminteşte Reuters. Pe acest fond de suspiciuni, adaugă Politico.eu, angajaţii de la Casa Albă îşi iau măsuri de precauţie.
Când ajung acasă îşi închid telefoanele de serviciu şi le pun în sertare de teamă că, altfel, acestea ar putea fi folosite ca instrumente de ascultare. Nu vorbesc în timpul şedinţelor de teamă că afirmaţiile lor ar putea fi transmise presei de către duşmanii lor. Mulţi folosesc aplicaţii care şterg automat mesajele după ce acestea au fost citite sau îşi lasă telefoanele personale acasă de teamă că şefii lor ar putea iniţia verificări pentru a depista persoanele responsabile de scurgerile de informaţii din Casa Albă.
Este un climat de teamă, care paralizează funcţionarea ramurii executive. Potrivit unui asistent din cadrul administraţiei, care a acceptat să vorbească despre acest subiect sub protecţia anonimatului, gradul înalt de suspiciune la care s-a ajuns a creat un mediu toxic. „Oamenii sunt speriaţi“, a spus el. În opinia sa, Casa Albă în mandatul Trump a devenit „un mediu de lucru destul de ostil“. În acest timp, un oficial de la Washington a respins ideea că ar exista o „cultură a paranoiei“.
Cu ochii pe CIA Dar una dintre principalele îngrijorări ale Casei Albe este că agenţi de carieră din cadrul serviciilor secrete ar încerca să-l submineze pe preşedinte prin intermediul unor scurgeri de informaţii clasificate. Iar cele mai multe suspiciuni se îndreaptă spre CIA (Agenţia Centrală de Informaţii a SUA).
Unii dintre cei loiali lui Trump dau vina pe CIA pentru informaţiile scurse în presă care au culminat, în februarie, cu demisia consilierului pe probleme de securitate naţională Michael Flynn. Iar toate aceste temeri legate de acţiunile CIA s-au accentuat după ce, recent, WikiLeaks a dat publicităţii o serie de documente din care reiese cum agenţia poate obţine acces la telefoanele inteligente şi la computere.
În plus, faptul că multe informaţii din interior ajung a doua zi pe prima pagină a ziarelor a amplificat suspiciunile angajaţilor. Un important strateg republican care este apropiat administraţiei de la Washington s-a arătat surprins de cât de sensibilă a devenit problema ascultării telefoanelor.
„Este întotdeauna o chestiune de genul «nu ştii niciodată cine ascultă». (…) Este o îngrijorare generală a oamenilor de acolo“, a spus el. Un alt asistent de la Casa Albă a afirmat că angajaţii aproape că au devenit obsedaţi de zilnicele „intrigi la palat“, ajungând să-şi petreacă ore în şir disecând informaţiile în încercarea de a depista care sunt persoanele care vor să le facă rău altora şi care sunt cele din urmă. Însă cele mai mari probleme par să fie în agenţiile guvernamentale, întrucât există temeri că mulţi funcţionari de carieră îi sunt ostili lui Trump.
De altfel, în ultima perioadă, administraţia Trump a acreditat ideea că persoanele loiale lui Obama lucrează împotriva ei. Când Sean Spicer, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a fost întrebat dacă există acţiuni conspirative menite să-l submineze pe preşedinte, acesta nu a respins ideea. De cealaltă parte, Tommy Vietor, fost purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA în timpul administraţiei Obama, a catalogat drept ridicole astfel de afirmaţii potrivit Adevarul.