Curtea Constituțională a Romaniei (CCR) trebuie să decidă, astăzi, cu privire la sesizarea formulată de mai mulți deputați în legătură cu interpretarea unui articol de lege ce se referă la dezincriminarea conflictului de interese în cazul parlamentarilor care, până în anul 2013, au angajat rude la birourile parlamentare.
„Au apărut noi aspecte ce trebuie luate în considerare privind problema legii de interpretare a statutului deputaților”, a declarat în urmă cu o săptămână președintele CCR, Valer Dorneanu, după ce Curtea a amânat luarea unei decizii.
Parlamentarii care au sesizat CCR consideră neconstituționale prevederile legii pentru interpretarea art.38 alin.11 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor. Ei susțin că adooptarea acesteia ar conduce la un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Inalta Curte de Casație si Justiție. Deputatii mai spun că acest proiect de lege are efecte retroactive, fiind o „subtilă dezincriminare retroactivă, o veritabilă amnistie” pentru parlamentarii care au angajat rude înainte de data la care a intrat în vigoare interdicția, aceștia nemaiputând fi trași la răspundere juridică penală și civilă”.
Parlamentul a adoptat recent o propunere legislativă prin care senatorii și deputații care au angajat rude la birourile parlamentare până în anul 2013 să nu poată fi urmăriți de Agenția Națională de Integritate. Propunerea legislativă precizează că dispozițiile nu se vor aplica retroactiv și nu vor produce efecte juridice pentru faptele săvârșite înainte de intrarea lor în vigoare, adică înainte de 21 august 2013.