Situația generată de criza gunoaielor din județul Bistrița-Năsăud, după pierderea licenței de către operatorul unic de salubritate Vitalia Servicii pentru Mediu, este deja cunoscută la nivel național, mai multe autorități publice centrale fiind la curent cu ceea ce se întâmplă. „Ne străduim cât ne permite legea să punem umărul ca lucrurile să nu degenereze şi să ajungem ca la Napoli, Bistriţa să fie plină de gunoaie”, a declarat Doru Ciocan, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), într-un interviu acordat azi publicației bistrițene timponline.ro.

 

Doru Ciocan, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), spune că inclusiv Ministerul Fondurilor Europene are informaţii legat de ce se întâmplă în Bistriţa-Năsăud. „ANRSC a informat şi a ţinut legătura şi în timpul analizei documentaţiei privind licenţierea operatorului existent sau fost, aşa că instituţiile din Bistriţa-Năsăud trebuie să respecte toate măsurile din aplicaţia de finanţare. Am discutat cu investitorul, Comisia Europeană, şi ne-am străduit ca lucrurile să nu conducă spre dezangajarea fondurilor alocate României pe sistemul integrat de management al deşeurilor”, a declarat președintele ANRSC.

De altfel, într-o recentă intervenție publică, la televizunea Digi24, ministrul fondurilor europene, Cristian Ghinea, a declarat că ministerul pe care îl conduce este într-o situație delicată inclusiv în ceea ce privește finalizarea Planului Național de Gestionare a Deșeurilor, condiționat de către Comisia Europeană a fi elaborat până la sfârșitul anului în curs.

Avem 30 și ceva de condiționalități ex-ante negociate de Comisia Europeană cu fiecare stat membru. Condiții pe care să le îndeplinești pentru ca fondurile europene să aibă impact. Pe partea de deșeuri avem condiționalitatea de a termina până la 31 decembrie anul acesta Planul Național de Gestionare a Deșeurilor, document mamut care trebuie să spună la nivel de localitate ce se întâmplă cu deșeurile până în 2020 — 2022. În aprilie acest an, înainte să vin la minister, a fost semnat contractul de consultanță cu cei care ar trebui să scrie acest document. Este foarte greu să faci în șase luni o muncă de cel puțin doi ani. Aceea a fost o achiziție cu probleme. Începută în 2015, contestată, s-a ajuns în aprilie. Înainte de a fi lansată achiziția, s-a pierdut mai mult de un an pentru că cineva de la Autoritatea de Management Mediu, care înainte lucrase pentru o firmă a domnului Ghiță, insista să se pună în acea achiziție un sistem IT despre care CE a spus că nu e necesar și l-au scos de acolo. S-a pierdut mai mult de un an pentru că trebuia să fie inventată nevoia de un sistem IT în Planul Național de Gestionare a Deșeurilor, consecința acestui fapt fiind riscul de a avea la anul blocate toate fondurilor europene pentru mediu. Sunt mesaje trimise și schimbate cu Parchetul”, a arătat Cristian Ghinea.

De asemenea, el a amintit și că a trimis la DNA un caz pentru care s-au plătit 38 de milioane de euro pentru un asemenea sistem, arătând că a fost vorba despre o faptă de corupție neîntâmplată, pentru că a fost oprită de CE.

Referitor la soluția imediată care ar trebui aplicată în Bistrița-Năsăud, președintele ANRSC spune că legislația prevede proceduri de urgență în astfel de cazuri până la refacerea unei licitații publice. „Trebuie refăcută licitaţia publică, iar până la rezolvarea acestei situaţii de urgenţă apărute, în conformitate cu legile achiziţiilor publice, există posibilitatea încheierii unui contract pe situaţii de urgenţă cu un operator licenţiat. Procedura de urgenţă e stipulată în Legea achiziţiilor publice. Nu e domeniul meu ca să pot da detalii”, precizeză Doru Ciocan, citat de timponline.ro.

Cu privire la vinovăția celor care au permis să se ajungă într-o astfel de situație de criză majoră, șeful ANRSC este de părere că cei care au organizat licitaţia aveau obligația să ia toate măsurile în aşa fel încât colectarea deşeurilor să se execute. „Cine e vinovat sau nevinovat poate decide doar o instanţă, fiindcă ea ştie să împartă dreptatea”, mai spune însă Doru Ciocan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.