Angajaţii de la Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud şi-au depus declaraţiile de avere. Diferenţele salariale şi de bunuri deţinute de aceştia se remarcă foarte uşor. Spre exemplu nu toţi consilierii juridici sunt plătiţi la fel. Iar alţii la ora actuală au fost promovaţi pe posturi mai bine plătite. Acest lucru însă nu îi include şi pe bistriţenii ce lucrează în Instituţia Prefectului şi au un salariu de 1.300 de lei.
Angelica Istrate are conturi ”babane”
Declaraţia de avere a consilierului superior, Angela Istrate o poziţionează pe aceasta printre cei mai avuţi funcţionari.
Angajata Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud şi-a completat în ianuarie 2016 declaraţia de avere. Conform celor declarate, Istrate are trei depozite bancare în lei dar care reflectă o situaţie financiară mai mult decât modestă.
La Banca Transilvania, în 2008 aceasta a deschis un cont în care a depus peste 4500 de lei. Însă cum anii trec, Angelica a mai pus la ciorap. Cinci ani mai târziu, la Piraeus BANK aceasta a depusîncă 8413 lei.
Contul cel mai uriaş l-a strâns în ultimii doi ani. Atât în 2014 cât şi în 2015, consilierul Angelica Istrate a adunat peste 100.000 de lei într-un depozit bancar la ROCREDIT IFN.
La un simplu calcul, fără a lua în considerare imobilele deţinute de aceasta şi faptul că în 2014 a cumpărat o casă de 3000 de mp în Târgu-Lăpuş, Angelica Istrate are depozite bancare în valoare de aproximativ 120.000 de lei.
La calculele de mai sus, corect este să precizăm că aceasta are un venit anual din salariul oferit de Instituţia Prefectului, de 11.997 de lei, adică aproape 1000 de lei pe lună.
Patron sau salariat?
Soţul consilierului, Radu-Ioan Istrate este menţionat în declaraţia ei de avere ca salariat cu 13.726 de lei, un alt venit cât se poate de modest. Potrivit informaţilor date de Angela Istrate, soţul îşi primeşte salariul de la Ascensia MOB, o firmă din judeţul Maramureş.
Însă în realitate Radu-Ioan Istrate nu este doar un simplu angajat cu venituri atât de mici, ci chiar asociatul unic şi administratorul firmei ce are ca obiect de activitate: ”Tăierea şi rindeluirea lemnului”.
Ascensia MOB a avut în 2014 o cifră de afaceri de peste 2 milioane de lei, o revenire uşoară, având în vedere că în anul electoral 2012 firma avea datorii de peste un milion de lei.
Grigore Ioan Turcu şi contul de aproape 10.000 de euro
La capitolul declaraţii de avere ale funcţionarilor din Prefectura Bistriţa-Năsăud îl găsim şi pe Grigore Ioan Turcu cu o situaţie materială destul de bună.
Bistriţeanul are două apartamente (unul în Nimigea de Jos şi unul Bistriţa) o casă primită moştenire în Sărata şi încă o casă în construcţie şi o Moară de apă tot în aceeaşi localitate.
Nici cu maşinile nu stă prost. Ioan Turcu are două autoturisme în curte. Deşi are de întreţinut din salariul de funcţionar toate avuţiile, Turcu a pus în 2014 la bancă ”nişte bănuţi”, nu mai puţin de 9800 de euro.
Conform declaraţiei de avere, acesta lucrase la Instituţia Prefectului pe funcţia de expert principal şi primise pe 2015 o remuneraţie anuală de 22.800 de lei, cu alte cuvinte doar 1.900 de lei lunar.
Funcţionarul a avut din 2000 o firmă ce se ocupa cu creşterea ovinelor şi a caprinelor, însă în afară de anul 2002 nu a înregistrat niciodată profit, ba mai mult, încă are datorii pe aceasta. În prezent, conform datelor oficiale a întrerupt temporar activitatea. Firma funcţionarului se numeşte FANGRIDAN SRL şi îl are ca asociat cu drepturi egale şi pe Marius Liviu Turcu.
Însă Grigore Ioan este şi asociat la SCC DE GRADUL 1 CONSUMCOOP NIMIGEA şi totodată administrator,dar nu declară în declaraţia de avere că ar încasa bani de la aceasta.
Soţia acestuia, Gyongyver Turcua lucrat în primăria Telciu, însă conform datelor precizate de soţul ei, în prezent este suspendată din activitate.
La toate aceste avuţii, soţilor Turcu li se mai adaugă încă trei terenuri: două dintre ele dobândite prin moştenire(terenuri agricole), iar unul, prin cumpărare(teren intravilan în Nimigea de jos).
„Încasam câte 500 lunar de ConsumCoop. Nu ştiam dacă trebuia să îi declar sau nu. Eu m-am descurcat tot timpul. Dacă mi-aţi văzut declaraţia de avere aţi observat că am depozit bancar. Dacă vă uitaţi la declaraţiile mai vechi, observaţi că am şi vândut anumite terenuri. Mi-am ţinut copii în facultate şi m-am descurcat. Demisia de la ConsumCoop mi-am dat-o la 8 zile după ce m-am mutat pe actuala funcţie de la Prefectura Bistriţa-Năsăud. Anul trecut am avut pe două luni suma de 1008 lei, dar am uitat să o trec în declaraţia de avere ” a declarat Grigore Ioan Turcu.
Modesta instiuţiei
Roxana Tanco este angajată la prefectură pe funcţia de consilier juridic. În declaraţia de avere a acestuia nu găsim depozite bancare ci doar două credite pe care aceasta trebuie să le achite până în 2044.
Terenuri nu deţine, însă împreună cu soţul ei, Roxana Oana Tanco un apartament în bistriţa şi o casă în judeţul Cluj. Soţii Tanco deţin două autoturisme şi nu au declarate conturi de economii sau bunuri, plasamente şi împrumuturi acordate ce depăşesc pragul minim de peste 5.000 de euro
Roxana Oana Tanco menţionează în declaraţia de avere că are două credite la BRD, unul de 38.000 de euro şi unul de 228.630 de lei. Salariul lunar al acesteia este de aproximativ 1.300 de lei, iar cel al soţului, programator IT de meserie este trecut drept ”confidenţial”.
Declaraţie albă ca-n palmă
Mihai Bogdan lucrează şi el la Prefectură ca şi consilier juridic. Însă spre deosebire de colegii săi, pe 2015 are o declaraţie de avere goală ca-n palmă.
Necăsătorit, Mihai Bogdan nu are terenuri, apartamente, locuinţe de vacanţă sau vre-un autoturism.
Conform documentului completat de acesta, singurele venituri ale acestuia constă în salariul lunar de la Prefectură, în valoare de 2.300 de lei.
Citiți corect declarațiile de avere si mai documentați-vă.