Patru amenzi în valoare totală de 2.200 lei au aplicat, în luna februarie, inspectorii sanitar-veterinari bistriţeni, în urma unor controale efectuate la agenţii economici de pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud. Totodată aceştia au dispus confiscarea şi distrugerea a peste 50 kg de produse neconforme.

Tot în februarie, inspectorii DSVSA BN au continuat efectuarea controalelor pentru verificarea respectarii cerinţelor legale privind identificarea şi înregistrarea animalelor, la exploataţiile prinse în eşantionul de control, generat de APIA, în urma cărora au aplicat sancţiuni în valoare de 15.600 lei.

 

În luna februarie, inspectorii din cadrul DSVSA Bistriţa-Năsăud au efectuat un număr de 26 controale în unităţi de alimentaţie publică, baruri, magazine alimentare, supermarketuri, depozite en-gros de legume-fructe, pieţe agroalimentare, gospodării ale populaţiei.

S-a verificat respectarea cerinţelor sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind modul de depozitare şi comercializare a produselor alimentare, în scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare, identificarea şi protecţia animalelor.

În cadrul controalelor au fost cuprinse şi acţiuni de realizare a „Planului de măsuri Interconect 2016”, de către structurile subordonate instituţiilor semnatare, respectiv Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor, privind acţiunile de combatere a evaziunii fiscale în domeniul comerţului cu mărfuri alimentare (carne, produse din carne congelate, ouă, lapte) şi legume-fructe, provenite din import sau din achizţii intracomunitare, protejarea bugetului consolidat al statului„, se arată într-un comunicat al DSVSA BN.

În urma controalelor efectuate au fost aplicate patru sancţiuni contravenţionale, în valoare de 2.200 lei şi două avertismente.

Potrivit sursei citate, principalele deficienţe constatate au fost:

  • manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
  • comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii necorespunzătoare sau neaprobate sanitar veterinar şi fără respectarea condiţiilor de igienă conform prevederilor legislaţiei în vigoare;
  • neprezentarea deţinătorul animalelor pentru efectuarea operaţiunilor sanitare veterinare obligatorii, la locul, data şi ora stabilite şi comunicate de medicul veterinar oficial, precum şi refuzul acestora de a supune animalele acţiunilor sanitar-veterinare obligatorii;
  • deţinerea de câini adulţi nemicrocipaţi şi nevaccinaţi.

În urma controalelor efectuate, inspectorii sanitar veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, au dispus reţinerea oficială şi dirijarea spre distrugere a cantităţii de 50,83 kg produse neconforme” se precizează în documentul DSVSA BN.

 

De asemenea, în luna februarie 2016, inspectorii sanitar-veterinari din Bistriţa-Năsăud au continuat efectuarea controalelor pentru verificarea respectarii cerinţelor legale privind identificarea şi înregistrarea animalelor, la exploataţiile prinse în eşantionul de control, generat de APIA.

Astfel, în decursul lunii februarie 2016, au fost efectuate 1.506 inspecţii în exploataţii, în urma cărora au fost aplicate  26 de sancţiuni în valoare de 15.600 lei.

 

Potrivit DSVSA BN, principalele deficienţe constatate au fost :

  • vânzarea sau înstrăinarea în orice mod a animalelor, cumpărarea ori luarea acestora în proprietate cu orice titlu, fără documentele prevăzute de legislaţia sanitară veterinară în vigoare;
  • absenţa sau păstrarea necorespunzătoare a Registrului de exploataţie;
  • nepredarea mărcilor de identificare auriculară/crotaliilor şi/sau a paşapoartelor în cazul bovinelor, de la animalele sacrificate sau moarte;
  • deţinerea sau transportul de animale neidentificate şi neînregistrate, fără documente sanitare veterinare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.