Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului Zaharat se sărbătorește la data de 14 noiembrie.
Pentru anul 2015 activităţile de celebrare pe plan mondial au ca sub-temă „Alimentaţia sănătoasă şi Diabetul” şi se vor desfăşura sub sloganul „Acţionează de azi, pentru sănătatea ta de mâine”.

Scopul campaniei este de conştientizare a populaţiei cu privire la însuşirea unui comportament alimentar sănătos în profilaxia şi controlul diabetului.
Obiectivele propuse sunt: angajarea comunităţilor locale în promovarea unei alimentaţii sănătoase, ca factor cheie în lupta împotriva diabetului și ca piatră de temelie pentru o sănătate şi dezvoltare durabile.

„Activităţi derulate:
-Asigurarea cu materiale informative a cabinetelor medicale din zona industrială „Acţionează de azi, pentru sănătatea ta de mâine.
-În parteneriat cu Clubul LIONES Bistrița și cele trei școli sanitare postliceale din Bistrița, respectiv prin voluntarii lor, în data de 13 noiembrie se v-a face măsurarea glicemiei în trei puncte din oraș (Kaufland 1 și 2 Bistrița, Pasajul Artelor din zona centrală a orașului) între orele 10.00- 12.00. Măsurarea glicemiei v-a fi însoțită de discuţii individuale referitoare la importanţa alimentaţiei sănătoase în prevenirea şi controlul diabetului. Prin organizarea de puncte stradale se are în vedere informarea populaţiei generale asupra afecţiunii şi determinări ale glicemiei, lipidelor, colesterolului.
-Sensibilizarea autorităților locale în vederea susținerii Programului Național de Prevenire a Obezității”, informează Dr. Doina Petri, Director Adj. de Sănătate Publică.

A avea diabet este dificil. Pentru tratamentul şi managementul bolii, aceşti bolnavi trebuie să ia decizii importante toată viaţa: să îşi măsoare zilnic nivelul glicemiei, să ia medicamente, să facă exerciţii fizice cu regularitate, să îşi ajusteze dieta şi să îşi schimbe obiceiurile alimentare. Mai mult, bolnavii diabetici trebuie să facă faţă tuturor complicaţilor bolii, prin inportante ajustări în plan psihologic. Rezultatele se bazează în mare parte pe deciziile luate, de aceea este foarte important ca aceşti bolnavi să fie bine instruiţi în legătură cu boala lor, iar nevoile fiecăruia să poată fi ajustate de personal medical specializat .
Fără o educaţie specială despre diabet, aceşti bolnavi nu sunt pregătiţi să ia decizii, să îşi schimbe comportamentul şi să înfrunte toate problemele ridicate de această boală. Un management deficitar al bolii duce la rezultate medicale slabe şi la creşterea riscului pentru complicaţii.
Educaţia bolnavilor diabetici se realizează având la dispoziţie o echipă multidisciplinară. În unele ţări există astfel de echipe, dar în multe altele, nu numai că nu există, dar nici nu îi este recunoscută importanţa din punct de vedere medical.
Prevenţie primară în diabet
Până în prezent, tipul 1 de diabet nu poate fi prevenit. Factorii de mediu care declanşează procesul patologic ce duce la distrugerea celulelor pancreatice, sunt încă în studiu.
Tipul 2 de diabet, poate fi prevenit în multe cazuri prin menţinerea în limite normale ale greutăţii şi prin evitarea sedentarismului.
Federaţia Internaţională de Diabet (FID)  propune un plan simplu, în trei paşi pentru prevenţia diabetului de tip 2. În primul rând trebuie să fie identificate persoanele cu risc crescut de diabet de tip 2, folosind un chestionar, care să investigheze existenţa factorilor de risc (vârsta, greutatea, circumferinţa taliei, istoricul familial de diabet, asocierea cu boli cardiovasculare sau diabet gestaţional). Odată identificaţi, pacienţii la risc, trebuie să-şi determine nivelul seric al glicemiei şi să facă un test de încărcare la glucoză. Apoi trebuie să fie instruiţi despre boală şi cum pot evita sau întârzia debutul diabetului de tip 2.

Studiile de specialitate arată că menţinerea unei greutăţi în limite normale şi activitatea fizică moderată pot preveni apariţia diabetului de tip 2. În prevenţia primară a bolii un loc important îl are educaţia pentru sănătate. FID recomandă cel puţin 30 de minute de activitate fizică pe zi, cum ar fi : plimbări, înot, ciclism sau dans. Plimbările regulate de cel puţin 30 de minute pe zi, reduc riscul de apariţie a DZ tip 2 cu 35-40% .

diabet

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.