Proiectul de hotărâre privind stabilirea costului mediu lunar de întreţinere pentru anul 2016, datorat de persoanele vârstnice îngrijite în Căminul pentru Persoane Vârstnice Bistriţa şi a contribuţiei lunare de întreţinere a acestora va fi supus analizei și aprobării în Consiliu Local.
„În temeiul prevederilor art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, se publică spre cunoştinţa generală proiectul de hotărâre privind stabilirea costului mediu lunar de întreţinere pentru anul 2016, datorat de persoanele vârstnice îngrijite în Căminul pentru Persoane Vârstnice Bistriţa şi a contribuţiei lunare de întreţinere a acestora, cu intenţia de a-l supune analizei şi aprobării Consiliului local.
Orice persoană interesată va putea formula propuneri, sugestii şi opinii cu valoare de recomandare privind acest proiect de hotărâre, până la data de 16 noiembrie 2015.
Persoanele sau organizaţiile interesate care transmit în scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de hotărâre, vor specifica articolul sau articolele din proiect la care se referă, menţionând data trimiterii şi datele de contact ale expeditorului”, informează municipalitatea.
Se stabileşte costul mediu lunar de întreţinere pentru anul 2016 datorat de persoanele vârstnice pentru serviciile de îngrijire efectuate în Căminul pentru persoane vârstnice prin Serviciul public municipal „Direcţia Municipală de Servicii Sociale Bistriţa” în cuantum de 590 lei, potrivit expunerii de motive.
De asemenea, la stabilirea costului mediu lunar de întreţinere se iau în considerare cheltuielile de întreţinere, pentru hrană si gospodărie, obiecte de inventar, echipament si cazarmament, materiale sanitare.
Persoanele vârstnice care au venituri si sunt îngrijite în cămin datorează contribuţia lunară de întreţinere în cuantum de 60 % din valoarea veniturilor personale lunare, fără a se depăși costul mediu lunar de întreţinere, respectiv 590 lei. Diferenţa până la concurenţa valorii integrale a contribuţiei de întreţinere se va plăti de către susţinătorii legali ai persoanelor vârstnice îngrijite în cămin dacă realizează un venit pe membru de familie mai mare decît salariul minim brut pe economie în vigoare.
„Consiliile Locale ale localităţilor de domiciliu ale persoanelor vârstnice internate în Cămin vor suporta diferenţa dintre costul total de întreţinere si contribuţia proprie a acestora sau a aparţinătorilor, potrivit Hotărârii nr.202/22.12.2004.
ART.3 – (1) Prin susţinători legali se intelege rudele în linie dreaptă, fraţi şi surori, alte persoane anume prevăzute de lege”, se mai arată în expunerea de motive.
Direcţia Municipală de Servicii Sociale Bistriţa – Serviciul „Căminul pentru persoane vârstnice” asigură în sistem rezidenţial protecţia şi asistenţa socială unui număr de 35 persoane vârstnice.
Condiţiile oferite respectă standardele în vigoare, metodele şi practicile de lucru aplicate fiind centrate pe persoana vârstnică asistată. În acest sens s-au efectuat lucrări de întreţinere şi amenajare din finanţări nerambursabile şi s-a luat în considerare venitul mediu al persoanelor vârstnice. Datorită acestor fapte, contribuţia de întreţinere a fost menţinută din anul 2012 în cuantum de 590 lei.
„Potrivit art. 25 din Legea nr. 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice, Consiliile Locale stabilesc anual costul mediu lunar de întreţinere înainte de adoptarea bugetelor proprii.
Anexa nr.1 la raportul privind stabilirea costului mediu lunar de întreţinere pentru anul 2016, datorat de persoanele vârstnice îngrijite în Căminul pentru Persoane Vârstnice Bistriţa şi a contribuţiei lunare de întreţinere a acestora, stabileşte costul mediu lunar de întreţinere, respectiv cuantumul contribuţiei lunare de întreţinere.
În vederea stabilirii cuantumului contribuţiei de întreţinere a persoanelor internate în Căminul pentru persoane vârstnice propunem şi susţinem proiectul de hotărâre privind stabilirea costului mediu lunar de întreţinere pentru anul 2016, datorat de persoanele vârstnice îngrijite în Căminul pentru Persoane Vârstnice Bistriţa şi a contribuţiei lunare de întreţinere a acestora”, mai informează primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu.
Propunerile, sugestiile sau recomandările se pot transmite în scris, la sediul Primăriei municipiului Bistriţa, Piaţa Centrală nr. 6 sau la sediul Direcţiei Municipale de Servicii Sociale Bistriţa, cu sediul în municipiul Bistriţa, str. Dornei nr. 12.