Tribunalul Cluj a respins pe 28 mai cererea depusă de Suder Mischael, care a cerut daune în valoare de aproximativ trei milioane de euro pentru că a fost expulzat din Germania în România. Vinovaţi de tragedia personală a lui Suder ar fi Ion Iliescu, Adrian Năstase şi clujeanul Ioan Rus, care au acceptat expulzarea.
Fostul preşedinte al României, din perioada 2000-2004, dar şi fostul prim-ministru şi fostul ministru de Interne din acea perioadă, au scăpat de plata daunelor pentru că au acceptat expulzarea din Germania în România în anul 2002 a lui Suder Mischael. Instanţa a admis prescripţia dreptului la acţiune al reclamantului.
Germanul de origine evreiască Suder Mischael i-a chemat în judecată pe fostul preşedinte Ion Iliescu, pe fostul premier Adrian Năstase şi pe fostul ministru de Interne Ioan Rus, cărora le solicita daune morale în valoare de 3 milioane de euro, pentru aducerea abuzivă în România, în urmă cu peste un deceniu, în înţelegere cu autorităţile germane.
Condamnat pentru spionaj
Potrivit lui Suder, Statul German intenţiona să-l expulzeze, după ce l-a condamnat pentru spionaj în favoarea României, dar prima tentativă de trimitere în România s-a lovit de refuzul fostului preşedinte Emil Constantinescu şi a ministrului de Interne Dudu Ionescu, în anul 1998.
În anul 2002 a fost totuşi expulzat în România, după o înţelegere a preşedintelui, a premierului şi a ministrului de Interne, care, susţine Suder au primit din partea Statului German o importantă sumă de bani, 500 de milioane de mărci, pentru repatrierea a aproape 20.000 de români.
Adus împotriva voinţei sale din Germania, unde avea o situaţie materială bună, bani şi casă, spune că a fost sărăcit, casa şi apartamentul cumpărate fiindu-i furate cu complicitatea autorităţilor judiciare. În plus, Suder mai pretinde că i-au fost sustrase documente de identitate importante, personale şi ale familiei exterminate în lagărele de concentrare din Polonia şi Germania, dintr-o scrisoare expediată cancelarului german Merkel, dar returnată.
O poveste de viaţă cât un roman
Suder s-a născut în Berlin, în anul 1943, şi a supravieţuit cu şansă holocaustului, refugiindu-se în România. El susţine că a încercat să urmeze o şcoală de contrainformaţii în România, de unde a fost exmatriculat, din cauza originii evreieşti. Suder a fugit din ţară în Germania, unde şi-a făcut o situaţie materială şi unde avea un job foarte bun.
Pentru că a ţinut legătura cu foştii colegi de şcoală a fost condamnat de Statul German pentru spionaj, după ce a refuzat o misiune specială, iar familia i-a fost executată într-un accident rutier nesoluţionat niciodată.
Mischael Suder s-a întors în România în 2003 şi de atunci trăieşte la Beclean, în judeţul Bistriţa-Năsăud, locul de origine al celei de-a doua soţii. În 2007, a ieşit la pensie, după 24 de ani lucraţi în Germania. Pensia i-a venit în România, însă autorităţile germane au refuzat să-i elibereze cardul de sănătate, care îi asigură gratuitatea serviciilor medicale oriunde în lume. În plus, Casa de Pensii din regiunea Bavaria de Nord, unde era arondat, i-a sistat pensia din noiembrie 2009 până în aprilie 2010. Acelaşi lucru s-a întâmplat în 28 noiembrie 2011, când a fost informat că i-a fost sistată pensia.
Nu e primul Tribunal care îl refuză
În aceste condiţii, în data de 1 ianuarie 2012, Suder a făcut o reclamaţie împotriva Casei de Pensii din Nordbayern pentru „abuz de putere, înşelăciune şi ofensă”. El a prezentat în faţa instanţei ca dovadă un certificat prin care compania Daimler Benz a confirmat că Suder a fost angajat. De asemenea, în petiţie el a arătat că dacă nu ar fi fost asigurat, nu ar fi primit nici pensie, pensie pe care o primeşte şi în ziua de astăzi. În reclamaţia făcută la Tribunalul Regional Würtzburg, se mai precizează că la 28 noiembrie 2011, când a sunat la Casa de Pensii din Bavaria de Nord pentru a afla de ce i-a fost din nou suspendată pensia, a fost insultat de un angajat al instituţiei pe motiv că e evreu.
În răspuns, Tribunalul din Bavaria de Nord arată că reprezentarea petenţilor la această instanţă se face predominant prin avocaţi şi că reclamaţia sa nu îndeplineşte condiţiile unei plângeri legale. Acelaşi tribunal i-a refuzat lui Suder ajutorul financiar pentru angajarea unui avocat din oficiu, care să-i reprezinte interesele. Sătul de aceste tergiversări în situaţia în care el spune că şi-a plătit toate dările faţă de statul german timp de 24 de ani, Mischael Suder a făcut petiţia către Angela Merkel în toamna anului 2013.
Scrisoare către Merkel
„Mă numesc Suder Mischael, născut la data de 3 octombrie 1943, în Berlin, fiul lui Roze şi al lui Iakob. Am muncit în Germania 24 de ani (n.r. – 2 ani ca şofer de TIR şi 22 de ani în Uzinele Mercedes), am fost asigurat ca oricare angajat. Mi s-a reţinut impozit, AOK (asigurarea de sănătate), asigurarea de şomaj, sterbenkasse (n.r. – asigurare în caz de moarte) etc. În anul 2007 am ieşit la pensie de bătrâneţe.
Tot din 2007 mă lupt cu Deutsche Rentenversicherung Nordbayern (n.r. – Casa de Pensii din regiunea Bavaria de Nord din Germania), care a refuzat până în prezent să-mi plătească asigurarea de boală (…). Mă întreb de ce fac aceste calomnii cu mine, pe motiv că sunt evreu? Nu am suferit destul în viaţa mea? Mi-am pierdut familia în lagărele de concentrare: tatăl, fratele, sora, rude de gradul I. În total, dintre cei 17 membri ai familiei mele a scăpat unul singur. Eu cred că ajunge cât am suferit, iar acum îşi bat joc de mine.”
Decizia Tribunalului Cluj
Complet: Complet 3F – NCPC
Tip solutie: Respinge cererea
Solutia pe scurt: Respinge excepţia autorităţii de lucru judecat. Admite excepţia prescripţiei dreptului la acţiune. Respinge ca prescrisă acţiunea formulată de reclamantul Suder Mischael împotriva pârâţilor Ion Iliescu,Ioan Rus, Adrian Năstase. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Calea de atac se depune la Tribunalul Cluj. Pronunţată în şedinţa publică din 28 Mai 2015.
Document: Hotărâre 312/2015 28.05.2015