Într-o democrație slabă serviciile secrete își fac de cap. Asta se întâmplă acum în România anului 2015. După victoria candidatului Klaus Iohannis, singura grijă a conducerii PNL a fost să ajungă la putere în locul PSD-ului care și-a câștigat votul în urma unui scrutin popular și democratic. Sigur că actuala configurație a Parlamentului nu permite schimbarea majorității parlamentare, deci a premierului Ponta și înlocuirii sale cu un „yes-man” al președintelui Iohannis. Atunci ce se poate face?
Trebuie activat „partenerul” PNL și mă refer aici la DNA. Exact în ziua în care PNL a depus o moțiune de cenzură în care îl acuză pe Victor Ponta că a încălcat dreptul la vot al românilor din afara granițelor țării la alegerile de anul trecut, DNA îl cheamă la audieri pe Ponta și îi aduce la cunoștință că este suspect într-un dosar de corupție.
Niciodată, în istoria modernă a României, un premier în funcție nu a fost chemat în fața procurorilor sau a judecătorilor. Era clar pentru PNL că nu are nici o șansă să îl demită pe premier și în plus scăderea TVA-ului la alimente, începând cu data de 1 iunie, dă apă la moară PSD-ului și nu PNL-ului, așa că trebuia bălăcărit cumva Ponta. Poate este slab de înger și își va da demisia, ceea ce nu este cazul. Ponta ignorându-l pe neamțul Iohannis care i-a cerut să își dea demisia. Și motivul pentru care este urmărit penal Ponta este ridicol. Vorbim de acte presupus a fi fost comise de acesta acum opt ani de zile în calitate de avocat. Deci după opt ani de zile se trezește DNA să îl urmărească penal pe Ponta. Nu au avut timp până acum. De pildă în 2008 sau 2009 când presupusele infracțiuni erau proaspete sau în 2012 când Victor Ponta a ajuns premier. Nu, DNA a stat pitulat în păpușoi până în 4 iunie 2015 ca să ne explice ce infracțiuni a comis acum aproape un deceniu, avocatul Victor Viorel Ponta. Ori cei de la DNA sunt incompetenți pentru că nu au aflat până acum, ori au fost complicii lui Ponta pentru că l-au lăsat să scape atâta vreme. Să fim serioși. Acțiunea amatoristică a DNA de acum, vrea să-i demonstreze președintelui Iohannis că parchetul anti-corupție se implică trup și suflet schimbării majorității parlamentare prin metode judiciare.
Nu degeaba ne spunea Elena Udrea atunci când se afla în arest că în SRI, înainte de alegerile prezidențiale, erau două curente: unul pro-Ponta, a cărui exponent a fost directorul SRI George Maior și unul pro-Iohannis a cărui vârf de lance a fost generalul Coldea. Iohannis, sprijinit de Coldea, ce a pus la cale diversiunea votului românilor din străinătate, a învins. Coldea a devenit, de facto, șef al SRI-ului, iar George Maior a demisionat, urmând să plece ambasador în SUA. Un exil aurit și o rezervă de unde poate fi adus din nou, cândva, în prim-planul politicii românești. Marea problemă a lui Iohannis pe care a și recunoscut-o a fost că nu are guvernul său. Iată că DNA se implică în lupta politică și se pregătește să ofere ca dar, lui Iohannis, capul lui Ponta.
Ce se va întâmpla în continuare? Nu mare lucru. Ponta poate fi demis numai de către Parlament, ceea ce nu se va întâmpla pentru că majoritatea voturilor sunt de partea sa. Cred însă că modificările legislative pe care le urmăresc pe bună dreptate aleșii prin care vor să scadă puterile discreționare ale Parchetului, vor fi adoptate mai repede.
Teroarea impusă de procurori trebuie cenzurată de lege și de puterea judecătorească. Nu este posibil ca o putere, cea a procurorilor, să nu fie cenzurată de nimeni. Procurorii încep urmărirea penală, cer arestarea inculpaților unor judecători timorați, îi critică și chiar arestează pe cei care li se opun. Asta este deja dictatura procurorilor și nu domnia legii.
Tot acest iureș ce are loc sub masca așa-zisei lupte împotriva corupției, nu este altceva decât un lung șir de reglări de conturi între grupuri de interese, partide, centre de putere. Iureș care a ajuns acum la premierul țării. Trebuie să fie o măsură în toate. Trebuie ca bunul simț și domnia legii, și nu a arbitrariului, să domnească în România. Sper ca ceea ce a pățit Victor Ponta să îi dea imboldul să nu renunțe la luptă și să încerce să schimbe modul în care acționează în mod strâmb astăzi Parchetele din România. Puneți legea să-i cenzureze pe procurori. Și nu procurorii să facă legea.
Liviu Man