Ovidiu Puţura, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei: trafic de influenţă, mită şi ameninţări de tip mafiot la adresa unei judecătoare
Ovidiu Puţura şi Corina Iacob, ambii judecătorila Tribunalului Bistriţa-Năsăud au intrat în colimatorul procurorilor DNA. Ovidiu Puţura, în perioada 2012 – 2014, a ocupat funcţia de secretar de stat în Ministerul Justiţiei, iar mai apoi director al Direcţiei de Contencios din cadrul aceluiaşi minister. După ce procurorii DNA au dispus reţinerea pentru 24 de ore a lui Ovidiu Puţura, acesta a rămas fără funcţia din minister, ulterior fiind arestat pentru 30 de zile. Procurorii DNA îl acuză pe Ovidiu Puţura de trafic de influenţă şi dare de mită. Pentru a interveni într-un dosar penal, fostul secretar de stat în Ministerul Justiţiei a beneficiat de circa 30.000 de euro la care se mai adaugă alţi circa 30.000 lei.
Pentru a-şi rezolva favorabil un dosar în care soţia sa era parte, Ovidiu Puţura ar fi fost în stare de orice. ”Îi dau doi pumni în gură în tribunal, o calc cu maşina”, îi spunea el într-o convorbire telefonică Corinei Iacob, Puţura făcând referire la vicepreşedinta Tribunalului Bistriţa-Năsăud, judecătoarea Ildiko Simionescu.
Pentru a avea putere şi bani, anumite personaje de prim rang din România nu se dau înapoi în a profera ameninţări şi uneori, probabil, să le pună şi în practică. Violenţa limbajului lor arată cât de putredă este societatea românească. Rămânem cruciţi când auzim că un şef al unei Poliţii Judeţene – Ioan Ovidiu Mureşan – spune cu privire la o subalternă ”fă-o să se sinucidă” sau când un director din Ministerul Justiţiei, fost secretar de stat – Ovidiu Puţura – afirmă senin că dă ”doi pumni în gură” şi o calcă cu maşina pe o judecătoare care ar face opinie separată într-un dosar în care nevastă-sa este direct interesată să primească o soluţie favorabilă. Şi culmea ameninţările erau la adresa unui magistrat care deţine şi funcţia de vicepreşedinte de tribunal. Aceste chestiuni sunt consemnate de procurori ai DNA, în referatele de reţinere ale celor doi, dar şi în stenogramele de la dosarul de cercetare penală.
Băgat la beci pentru o lună
Săptămâna trecută, fostul secretar de stat, actual director al Direcţiei de Contencios în Ministerul Justiţiei, judecătorul Ovidiu Puţura a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de procurorii DNA pentru trafic de influenţă şi dare de mită.
”În cursul lunii noiembrie 2014, inculpatul Puţura Ovidiu i-a promis suspectei Iacob Corina, judecător la Tribunalul Bistriţa – Secţia civilă, că, din funcţia pe care urma să o exercite în Ministerul de Justiţie sau printr-un funcţionar de legătură ce îi poate influenţa pe membrii comisiilor de examinare de la nivelul Camerelor Notarilor Publici, va asigura promovarea, de către o persoană din familia judecătoarei, a examenului pentru notari stagiari din anul 2015, prin fraudarea acestuia. În schimbul intervenţiei primise, inculpatul Puţura Ovidiu i-a solicitat judecătoarei Iacob Corina să pronunţe o hotărâre favorabilă într-un dosar în care soţia sa era reclamant recurent. (…)
În aceeaşi cauză se efectuează acte de urmărire penală faţă de suspecta Iacob Corina, judecător la Tribunalul Bistriţa – Secţia civilă, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită”, se arată se arată într-un comunicat al DNA.
Cine e mai puternic, câştigă!
Practic este vorba de un troc între Ovidiu Puţura şi judecătoarea Corina Iacob, fiecare dintre cei doi dorind să îşi atingă câte un scop: Puţura să primească o sentinţă favorabilă în dosarul civil 11544/190/2012 aflat pe rolul Tribunalului Bistriţa-Năsăud în care parte era soţia sa – Alina Puţura, în timp ce Iacob visa să îşi vadă fiul ajuns notar. Aşa că s-a trecut la negocieri.
Părţile adverse din dosarul civil aflat pe rolul tribunalului erau Paul Brendea Mureşan şi soţia acestuia Ionela Brndea Mureşan, care au achiziţionat în 2010 un teren situat în Bistriţa, în apropiere de fabrica Leoni. Pentru a putea cumpăra suprafaţa de 916 metri pătraţi, soţii Brendea au fost nevoiţi să se împrumute de zeci de mii de euro la bănci, ca de altfel şi pentru casa pe care au început să o construiască doi ani mai târziu pe terenul respectiv. Însă la scurt timp după ce a început să-şi ridice casa, Paul Brendea este contactat de Ovidiu Puţura care îi spune că de fapt respectiva suprafaţă de teren i-ar aparţine. Astfel în 2012 s-a ajuns în instanţă, într-o primă fază dosarul fiind judecat la Judecătoria Bistriţa. Aici familia Brendea a reuşit să dovedească cu acte terenul era deja întăbulat pe o altă persoană, de la care ei cumpăraseră suprafaţa respectivă, încă din 1998, în timp ce familia Puţura, practic tatăl Alinei Puţura, intabulase ulterior, undeva în perioada 2000 – 2002.În acest punct trebuie să menţionăm faptul că în perioada 2000 – 2002, Ovidiu Puţura a funcţionat ca judecător delegat la serviciul de carte funciară fără degrevare de activitatea de judecată.
După doi ani de procese, magistraţii Judecătoriei Bistriţa i-au dat câştig de cauză lui Paul Brendea, însă Puţura nu s-a lăsat cu una cu două şi a înaintat recurs, în octombrie 2014, la Tribunalul Bistriţa-Năsăud.
Aici încep aranjamentele între Ovidiu Puţura şi judecătoarea Corina Iacob care era preşedinta completului care judeca dosarul 11544/190/2012. După trei înfăţişări, instanţa a pronunţat şi sentinţa, evident în favoarea Alinei Puţura.
”Admite recursul declarat de reclamanta Puţura Alina Ofelia, împotriva sentinţei civile cu nr 3370/29.04.2014, pronunţată de Judecătoria Bistriţa, pe care o modifică în tot, în sensul că: admite acţiunea civilă formulată de reclamantă împotriva pârâţilor Brendea Mureşan Paul şi Brendea Mureşan Ionela şi în consecinţă obligă pârâţii să recunoască dreptul de proprietate al reclamantei asupra porţiunii de teren în suprafaţă de 916 mp, să-l predea în posesie şi să se abţină pe viitor la orice acte de conturbare ori deposedare; obligă pârâţii să-şi ridice imobilele construcţii edificate pe terenul de mai sus; dispune rectificarea înscrierii în cf. nr.59308 în sensul radierii întabulării pârâţilor. Obligă pârâţii intimaţi să plătească reclamantei recurente suna de 190,6 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată la fond şi suma de 96,8 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată în recurs. Decizia este irevocabilă”, este sentinţa pronunţată în dosarul mai sus amintit.
Conform sentinţei, soţii Brendea urmau ori să îşi demoleze construcţia ori să mai cumpere o dată terenul cu circa 25.000 de euro, suma solicitată de soţii Puţura pentru a-l lăsa în pace.
Puţura: ”Îi dau doi pumni în gură în tribunal de îi rup picioarele, o calc cu maşina”
Din completul de judecată au făcut parte trei judecătoare: Corina Iacob, cu care Ovidiu Puţura a aranjat ”apele”, Camelia Năşcuţiu şi Ildiko Simonescu, care de altfel deţine şi funcţia de vicepreşedinte al Tribunalului Bistriţa-Năsăud.
Ca să primească o sentinţă favorabilă, Puţura i-a promis Corinei Iacob că îl va ajuta pe fiul ei să promoveze examenul de notar. Ajutorul era unul în afara legii, după cum reiese din referatul DNA, fiindcă Puţura urma să îşi exercite influenţa asupra membrilor comisiilor de examinare de la nivelul Camerelor Notarilor Publici, astfel încât Titus Gheorghe Iacob – fiul magistratului să promoveze examenul pentru notari stagiari din anul 2015, prin fraudarea acestuia.
Toate bune şi frumoase însă Corina Iacob, potrivit stenogramelor aflate la dosarul de cercetare instrumentat de procurorii DNA, a reuşit să o convingă doar pe una dintre colegele de complet să închidă ochii şi să fie de acord cu o sentinţă favorabilă pentru Puţura. Cea care făcea opinie separată a fost se pare judecătoarea Ildiko Simionescu, motiv pentru care Ovidiu Puţura a început să toarne ameninţări la adresa acesteia într-o convorbire telefonică avută cu judecătoarea Iacob În acest context, Puţura ar fi spus că îi va da “doi pumni în gură” şi că va pune să fie calcată cu maşina, astfel încât să ajungă “în spital cu picioarele rupte”.
Iată câteva pasaje din stenograma de la dosar în care Puţura proferă ameninţări la adresa judecătoarei Simionescu.
”Puţura Ovidiu:Şi ce, mă, de nu îi dau doi pumni în gură în tribunal de îi rup picioarele, o calc cu maşina… deci nu am mai auzit treburi din astea…
Corina Iacob:Auzi… să nu cumva să vorbeşti ceva că ştii de la mine… ca una, ca alta…
Puţura Ovidiu:Nu, îţi dai seama că am… mi-o zis Alina că…
(…)
Puţura Ovidiu:Deci, oricum lucrurile sunt foarte simple.
Corina Iacob:Ţi-ai făcut cerere de strămutare?
Puţura Ovidiu:Nu… Nici nu o fac. O calc cu maşina după aia şi gătăm…
Corina Iacob:Măi în ce situaţie mă pui…
Puţura Ovidiu:Stai liniştită, deci nu că o calc eu, îi pun pe doi din ăştia cu…
Corina Iacob:Ce faci?
Puţura Ovidiu:Îi pun pe doi, o calcă cu maşina, stai liniştită, o vezi în spital cu picioarele rupte. N-are rost, nu mă mai stresez, simplu. O calcă ăştia.
Corina Iacob:Te rog frumos… şi eu ce să fac acum…
Puţura Ovidiu:Să te uiţi în dosar şi să faci cum îi… ce rezultă din dosar.
Corina Iacob:Să fac opinie separată?
Puţura Ovidiu:Da. Păi, tu vezi ce rezultă din dosar, apăi lucrurile sunt foarte clare. Socrul meu o cumpărat acest teren cred că în anul 1990 şi ceva, nu mai ţin minte exact, înainte de 2000 oricum. Socrul voia să îşi vândă casa din Beclean şi să se mute în Bistriţa, pentru că fetele erau în Bistriţa… după ce să stea în Beclean. Asta-i adevărat că eu l-am îndrumat: ‘Mă, de ce nu te duci să cumperi un teren’ – că atunci nu aveau valoare terenurile, nu avea bani, ştii – ‘cumpăra un teren, du-te la o licitaţie, cumpără un teren’. El şi l-a ales, asta e, OK. Mi l-a arătat şi mie, uite-l. Bineînţeles că pe mine nu m-a interesat, nu m-am dus pe acolo. Dar nu are importanţă asta. El a fost proprietar
(…)
Corina Iacob:Acum, vis-a-vis de… ţi-ai făcut cerere de strămutare?
Putura Ovidiu:Nu mi-am făcut…
Corina Iacob:Ascultă-mă!
Putura Ovidiu:Da. Da’ eu vreau să te întreb: tu te-ai uitat prin dosar, ca idee aşa?
Corina Iacob:Stai să îţi spun cum stau lucrurile!
Putura Ovidiu:Da, ia zi cum stau lucrurile. Alina mi-a povestit un pic, dar era foarte emoţionată că… zicea nu se poate, că nu ştiu ce…
Corina Iacob:Doamne, ce… Zic Ildi (n. r. – judecătoarea Ildiko Simionescu) ce îi de făcut? Nu ştiu, pe mine nu mă interesează, aşa şi aşa… Păi tu: Nu zice chiar aşa. Gândeşte-te că poate îţi vine Ovidiu încă o dată preşedinte la Tribunal… Mie?… Îi rea, îi şi nebună, îi egoistă, îi complexată…îi nu ştiu ce să spun, deci are în ea o răutate care îi vine… origine, nu un ţăran, un ţăran de vază… din origini, din felul cum arată, cum se comportă, are impresia că toată lumea râde pe la spate ei… nu se mai opreşte, ştii cum face… merge, merge…Şi atunci zic: Tu, hai să găsim o soluţie să putem… că eu… Gândeşte-te în ce situaţie mă pui. Că niciodată nu am pronunţat în majoritate şi cu opinie separată.
(…)
Corina Iacob:Bun. Şi dacă ajung la o concluzie diferită de a ei…
Puţura Ovidiu:Da.
Corina Iacob:Să fac opinie separată?
Puţura Ovidiu:Da. Poţi să faci liniştita opinie separatăşi poate să facăşi Camelia (n. r. – judecătoarea Camelia Năşcuţiu), că oricum îi spun şi ei. Deci asta este foarte grav. Da oricum îi cad geamurile la asta…
(…)
Puţura Ovidiu:Da? Deci ea trebuie să… ea deci nu… ţi-am spus şi ţie şi asta nici nu se pune problema… deci Camelia nu dă decât soluţia care trebuie din dosar. Nimic. Nu am nevoie de nici un ajutor de la nimeni, că nu vreau ajutoare.
Corina Iacob:Şi atunci cum coexistai acolo cu ea?
Puţura Ovidiu:Cu cine?
Corina Iacob:Vicepreşedinte de Tribunal?
Puţura Ovidiu:Lasă că mă ocup eu de asta, stai liniştită. Oricum mă ocup de ea, proasta dracului, tâmpita… ştii?
Corina Iacob:Dacă obţin casare cu… de rejudecare să se verifice posesia, treburi socoteli şi asa mai departe, îi bine?
Puţura Ovidiu:OK. Să verifice, ţi-am zis. Pentru mine este bine oricum”.
Poţi deveni notar şi fraudulos! Pile la Ovidiu Puțura să ai!
În schimbul sentinţei favorabile, Corina Iacob cere ajutor pentru ca fiul ei să promoveze examenul de notar, indiferent cum. Puţura nu dă înapoi, ba mai mult, lasă să se înţeleagă că dacă îşi va recăpăta funcţia de secretar de stat în Ministerul Justiţiei atunci nu va mai fi nevoit să apeleze la unii intermediari pentru a rezolva problema.
”Corina Iacob:Că lucrurile astea nu se fac pe bani, ci se fac prin influenţă majoră… trebuie să ai influenţă extraordinar de mare la un preşedinte al camerei, indiferent pe unde o fi… şi atunci, dacă ajungi la acel preşedinte şi el spune ‘Da, o fac’,… că o faci pentru o chestie de prietenie, pe …
Puţura Ovidiu:Da, da, pe obligaţie…
(…)
Puţura Ovidiu:Mă, eu iţi spun un lucru, deci scot acesta… acesta, omul acesta, el ne va spune domnule acolo şi mergem la anu’ unde trebuie din timp şi când omul spune exact unde trebuie mers, na, gata, acesta… mai ales că acum că se mai schimbă primul ministru, poate iar mă duc înapoi unde am fost şi atunci iar am… ştii, căştii cum sunt ăştia… ăştia cât eşti tare şi acesta… dacă vede că nu ştiu ce… domnule…
Corina Iacob:Lucrurile astea trebuie ştiute din timp. Pentru că acum am aflat că…
Puţura Ovidiu:Asta e. Ne pregătim pentru anul viitor.
Corina Iacob:Cineva s-a interesat unde se mai poate merge. Şi s-ar mai putea interveni într-un singur loc, în prealabil cu… Na, acum spune-mi tu cum facem.
Puţura Ovidiu:Deci, facem aşa. Sunt două chestiuni, acum într-o lunăştim cred că… Pânăîn decembrie ştiu şi eu asta, dacă eu sunt acolo, nu ne mai ducem, că rezolv eu…. Dacă nu ştim asta, atunci îi spun aşa domnule, să ne spună unde îs… Şi asta-i viaţa.
Corina Iacob:Nu trebuie Cluj.
Puţura Ovidiu:Nu, am înţeles. Ştiu, evident că nu.
(…)
Corina Iacob:Daca se întâmplă, să avem de unde pleca…o poţi face tu fără nici un fel de probleme?
Puţura Ovidiu:Da, sigur, corect.
Corina Iacob:Şi dacă nu, o facem în alt mod.
Puţura Ovidiu:Şi dacă nu, o facem pe alt traseu.
Corina Iacob:Pe alt traseu.
Puţura Ovidiu:Oricum ştim traseul bine… da’ nu-i problemă… şi asta…
Corina Iacob:Nu e exclus…
Puţura Ovidiu:Păi nu… vedem … că nu se vor stabili, ne spune exact cum… ai înţeles? Căăla ne spune: acolo să mergeţi… mereţi mă acolo… şi merem de la început.
Corina Iacob:Şi ajungem acolo…
Puţura Ovidiu:Da, unde ne zice el… ori în secuime, ori Moldova, nu contează unde. Că după un an, doi… venim.
”În perioada 2013 – 2014, inculpatul Puţura Ovidiu a primit de la o persoană foloase necuvenite în cuantum de circa 30.000 de euro, constând în suportarea cheltuielilor aferente unor partide de vânătoare, suportarea cheltuielilor aferente unor sejururi la mare, un costum de vânătoare şi suma de circa 30.000 de lei, pentru a interveni la judecători, într-un dosar în care persoana respectivă avea calitatea de inculpat, în vederea obţinerii unei hotărâri favorabile”, se mai arată în comunicatul DNA. În urma percheziţiei efectuate la domiciliul lui Puţura, procurorii DNA au descoperit suma de 81.000 de euro.
Este vorba de Laurenţiu Tănase, un personaj controversat din judeţul Constanţa, condamnat pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi asociere de infracţiuni. Acesta fusese acuzat de procurorii DIICOT de un prejudiciu de circa 1,5 milioane lei.