Sărbătoarea de Sfânta Marie, celebrată în 15 august, aduce în fiecare an o zi liberă angajaților români, potrivit Codului Muncii.

Totuși există și categorii de salariați care, în zilele de sărbătoare legală, trebuie să se prezinte la muncă, angajatorii nefiind obligați să le acorde zilele libere stabilite de stat.

Ziua liberă nu se acordă în cazul locurilor de muncă în care activitatea nu putea fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității, de asemenea și angajații din unitățile sanitare și cele de alimentație publică trebuie să lucreze în zilele de sărbătoare legală.

Totuși cei care nu pot întrerupe munca, au dreptul, conform legislației muncii, să își ia o zi liberă în următoarele 30 de zile, adică până la jumătatea lunii septembrie. 

Dacă nu se acordă zile libere în sărbătorile legale, Codul Muncii stabilește că salariații vor beneficia de un „spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”.

Angajatorii care nu oferă compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau sporul indicat de legislația muncii pot fi amendați cu o sumă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.

Pentru orice încălcare a prevederilor legale din domeniul relațiilor de muncă, inclusiv cele referitoare la zilele libere legale, salariații ăși pot da în judecată angajatorii sau îi pot reclama la Inspecția muncii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.