Senatorul Cristian Florian a precizat că împreună cu câţiva colegi, parlamentari PDL, a iniţiat o propunere legislativă care presupune ca agenţilor economici care au de recuperat creanţe de la Stat să le fie amânate la plată obligaţiile fiscale ce derivă tocmai din raportul cu statul, deoarece ” statul prin instituţiile publice comandă către agenţii economici fie execuţia unor lucrări sau furnizarea unor servicii şi nu doar că nu plăteşte pentru serviciile furnizate şi execuţia lucrărilor, ci mai pretinde plata anticipată de la aceşti agenţi economici a datoriilor fiscale, ce derivă din prestarea acestor bunuri”.
Conform iniţiativei legislative despre care vorbea senatorul, se doreşte evitarea blocării activităţii econimico-financiare, a operatorilor economici care deşi sunt viabili din punct de vedere economic, întâmpină dificultăţi în achitarea obligaţilor fiscale din lipsă de lichidităţi. Cauza principală a neachitării obligaţilor fiscale de către aceşti operatori economici o reprezintă neîncasarea creanţelor la termenul de scadenţă de la instituţiile publice.
Acordarea amâmării la plată a obligaţiilor fiscale şi scutirea majorărilor de întârziere şi a penalităţilor aferente acestor obligaţii, se impune deoarece statul nu asigură resurse financiare suficiente instituţiilor publice pentru achitarea obligaţilor faţă de operatorii economici, iar aceştia nu îşi pot achita obligaţiile fiscale faţă de stat.
Acum în acest an când s-a cotizat blocajul economic în mediul privat am considerat ca oportună această propunere legislativă, de fapt ne-am dorit aşezarea pe un raport de colaborare între Stat şi agenţii economici.
În momentul de faţă prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.50/2013 de aceste facilităţi fiscale beneficiază contribuabilii care nu îşi pot achita obligaţiile fiscale din cauza neîncasării sumelor solicitate la rambursare în baza contractelor de finanţare cu autorităţile ce au competenţă în gestionarea fondurilor europene.