Mii de oameni au manifestat luni, în Piaţa Eroilor din Budapesta, pentru a cere autonomia Ţinutului Secuiesc, organizatorii îndemnând Guvernul României să iniţieze negocieri în acest sens. În același timp, cinci mii de persoane au participat, la Târgu Mureş, la manifestaţii pentru comemorarea secuilor ucişi în 1854, cerând autonomia Ţinutului Secuiesc şi începerea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii. Ca răspuns, Traian Băsescu a cerut interzicerea accesului membrilor partidului extremist maghiar Jobbik pe teritoriul României, în timp ce Lazslo Tokes solicită autonomia Ținutului Secuiesc în plenul Parlamentului European. Pe acest fundal are loc la Cluj, sâmbătă, 15 martie, marșul ce sărbătorește Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, în paralel cu Marșul Memorial Avram Iancu, organizat de Noua Dreaptă.
Fitilul a fost aprins în Budapesta
Câteva mii de persoane au manifestat luni, 10 martie, în Piaţa Eroilor din Budapesta, pentru a cere autonomia Ţinutului Secuiesc. În timpul manifestaţiei, Arpad Gyorgy-Mozes, liderul Societăţii pentru Ţinutul Secuiesc, a cerut Guvernului de la Bucureşti să înceapă negocierile cu organizaţiile care militează pentru Ţinutul Secuiesc şi să respecte drepturile omului Între participanţi s-au numărat preşedintele partidului de extremă dreapta din Ungaria, Jobbik, Vona Gabor, primarii din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, şi din Miercurea Ciuc, Raduly Robert, reprezentanţi ai autorităţilor locale din judeţele Covasna, Mureş şi Harghita.
La manifestație au fost arborate steagurile Uniunii Europene, României, Ungariei şi cel secuiesc. Participanţii au afişat mai multe pancarte, inscripţionate în limba română, maghiară sau engleză cu mesajele “Autonomia Ţinutului Secuiesc, o promisiune nerespectată din 1918″, “Vrei autostrăzi? Alege autonomia”, “Autonomia nu înseamnă independenţă, înseamnă eficienţă”, “Transilvanie liberă, ţinut secuiesc autonom”, “I love Ţinutul Secuiesc, I Love Romania”, “România e şi ţara noastră, a secuilor”.
La finalul manifestării, preşedintele CNS, Izsak Balasz, a citit o proclamaţie în care a arătat că obiectivul organizaţiei este soluţionarea situaţiei juridice a Ţinutului Secuiesc prin dialog şi colaborare. El a precizat că speră ca noul guvern să arate mai multă deschidere, dar şi că în scurt timp va demara un dialog între Executiv şi reprezentanţii Ţinutului Secuiesc despre viitorul regiunii.
Târgu-Mureş a preluat petarda
În același timp, Consiliul Național Secuiesc (CNS) a organizat, luni după-amiază, pentru al doilea an consecutiv, un miting la Târgu Mureș, cu ocazia Zilei Libertății Secuiești – 10 martie, când sunt comemorați trei secui martiri executați în 1854.
După mitingul de la Monumentul Secuilor Martiri, participanţii s-au deplasat însoţiţi de jandarmi la Prefectură, pentru a depune un manifest. Pe traseu, oamenii au devenit agitaţi şi au aruncat cu petarde şi s-au îmbrâncit. Câţiva dintre ei au lovit în jandarmi şi au blocat circulaţia în centrul oraşului. Organizatorii evenimentului nu aveau undă verde pentru marşul de protest, deoarece autorităţile au aprobat doar ceremonia de comemorare, care a început la ora 17.00, la Monumentul Secuilor Martiri.
Tokes pune paprika pe rană
Europarlamentarul Laszlo Tokes a declarat, luni, în PE, că secuii din Ţinutul Secuiesc sunt pe cale să devină minoritari pe propriul teritoriu, aşa cum s-a întâmplat cu tătarii în Peninsula Crimeea şi a cerut ajutor UE pentru obţinerea autonomiei. Laszlo Tokes a precizat că la Târgu-Mureş a avut loc, luni, o manifestaţie a minorităţii maghiare “împotriva politicii de asimilare a Guvernului român”. Secuii din Ţinutul Secuiesc “sunt pe cale, precum tătarii din Peninsula Crimeea, să devină o minoritate pe propriul teritoriu”, a mai spus Tokes, care a cerut Parlamentului European şi celorlalte instituţii europene să-i ajute pe secui să obţină autonomia.
La rândul său, europarlamentarul PPE Sógor Csaba a declarat că maghiarii vor ca Ţinutul Secuiesc să fie transformat “într-o regiune autonomă cu statut special, cu respectarea integrităţii teritoriale a României”.
PRM ripostează
În replică, după, intervenția lui Laszo Tokes, Partidul România Mare transmitea presei următorul comunicat: ”Luni seara, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, provocatorul şi revizionistul ungur Laszlo Tökes a cerut, în limba maghiară, autonomia aşa-zisului Ţinut Secuiesc. Este pentru prima oară cînd, în supremul forum al Europei, un fascist ungur cere o asemenea obrăznicie periculoasă! Prezent în sală, preşedintele PRM a reacţionat imediat şi a strigat, în limba engleză: „E o mare minciună! Mincinosule! Să-ţi fie ruşine, Tökes!“. Apoi, l-a huiduit şi l-a fluierat.”
Băsescu intră în joc
Preşedintele Traian Băsescu a cerut marţi seara, de la Palatul Cotroceni, interzicerea prezenţei partidului extremist Jobbik pe teritoriul României.
“Şi Ungariei le e ruşine cu ei, nu văd de ce nouă ne-ar fi ruşine să-i dăm afară. Am observat ieri o prezenţă la vârf a partidului extremist Jobbik. Cred că a venit timpul să punem capăt prezenţei acestui partid pe teritoriul României. Cer public Parlamentului să adopte un act normativ prin care să se interzică prezenţa în România a membrilor acestei formaţiuni. E un partid extremist, care nu are responsabilitate pentru Europa unită. În Europa se constată o creştere a partidelor extremiste şi, dacă Ungaria nu îi poate pune sub control, măcar pe teritoriul României nu au ce căuta”, a declarat şeful statului.
Marşurile de le Cluj vor fi într-adevăr paralele?
Ca în fiecare an, sâmbătă, 15 martie, la Cluj-Napoca va fi sărbătorită Ziua Maghiarilor de Pretutindeni print-un marş şi o slujbă ecumenică. În aceeași zi, membrii formațiunii Noua Dreaptă au organizat un marș memorial dedicat lui Avram Iancu.
Parlamentarul UDMR Mate Andras a menționat că itinerariul și manifestările incluse în eveniment sunt similare cu cele din anii trecuți. La fel ca în fiecare an, la eveniment sunt așteptați și reprezentanți ai autorităților locale și județene din Cluj, respectiv ai Consulatului Maghiar din municipiul Cluj-Napoca. Referitor la eventuala participare a unor organizații extremiste maghiare la eveniment, parlamentarul a menționat că, personal, niciodată nu a fost de acord cu participarea acestora și nu le-a adresat invitații. În Cluj-Napoca există o filială a partidului extremist maghiar Jobbik, dar Mate speră că aceștia nu vor lua parte la eveniment.
Organizația extremistă Noua Dreaptă va organiza, în paralel, o nouă ediție a Marșului Memorial Avram Iancu. Conform reprezentanților organizației, manifestaţia lor reprezintă un omagiu adus liderului Revoluției Române de la 1848-1849 din Transilvania, Avram Iancu şi sunt așteptate circa 200 de persoane. Marșul este programat să înceapă la ora 12.00 din Piața Mihai Viteazul, urmând să parcurgă traseul strada Regele Ferdinand – Piața Unirii – Bulevardul Eroilor – Piața Avram Iancu, unde lideri ai organizației vor rosti discursuri de comemorare.