Oficialii Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) l-au albit pe conferenţiarul Septimiu Crivei, care a ajuns profesor printr-un concurs suspect. Deşi contestaţia asupra deciziei Senatului nu a trecut din nou prin Senat, aceasta a fost declarată inadmisibilă, lipsită de interes şi nefondată. Cel mai probabil soarta angajatului universităţii se va decide în cadrul instanţelor de judecată.

 

“Plângerea este inadmisibilă întrucât s-a petiţionat pentru revocarea unor acte administrative ce au produs efecte în circuitul civil.

Plângerea este lipsită de interes întrucât aceasta este îndreptată împotriva unor acte administrative presupus nelegale, respectiv validarea concursului şi decizia de numire pe post. Petenta, persoană juridică de drept privat, nu invocă şi nu face dovada încălcării vreunui drept subiectiv sau interes legitim privat. Plângerea este nefondată întrucât toate argumentele prezentate sunt în fapt interpretări personale ale normelor aplicabile concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice.

 

Aceste interpretări sunt contracarate de poziţia specialiştilor de cel mai înalt nivel în domeniul matematicii, respectiv membrii comisiei de concurs şi membrii CNATDCU, care au subliniat în repetate rânduri că domnul Septimiu Crivei îndeplineşte standardele minimale pentru prezentare la concurs”, arată oficialii UBB în răspunsul acordat asociaţiei EDU-CER în urma plângerii prealabile. Ceea ce nu spun oficialii UBB este că membrii comisiei de concurs au scris cărţi împreună cu Crivei, iar membrii CNATDCU au trimis o decizie asupra acestui fapt ulterior votului Senatului şi implicit fără să poată să conteze în acest caz.

Conferenţiarul Universităţii Babeş-Bolyai, Septimiu Crivei, a încercat să îşi falsifice dosarul în speranţa că ar putea avea punctajul necesar pentru a accede la titulatura de profesor. ONG-ul EDU-CER a urmărit îndeaproape ascensiunile în funcţie în cadrul UBB şi a luat măsurile de rigoare. Conferenţiarul Crivei Septimiu din cadrul Facultăţii de Informatică a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) este acuzat de ONG-ul EDU-CER că şi-a trucat punctajul pentru a putea deveni profesor. Acesta a trecut de testul UBB şi a devenit profesor.

Altfel spus, dacă domnul Crivei ar fi participat în 2011 la un concurs, toate cele 3 articole publicate din 2004 pană la momentul respectiv erau bune pentru dosar, iar în 2012 nu mai sunt bune pentru că factorul de impact a coborât la 0,48. Însă din punct de vedere legal, cele trei articole nu trebuiau luate în considerare în calculul criteriilor minimale”, arată pe forumul academic Nicolae Hurduc, prodecan în cadrul Universităţii Tehnice Gheorghe Asachi din Iaşi. Acesta are scrise 77 de articole ISI, conform propriului CV.

 

Ba e ISI, ba nu e ISI

ISI Web of Knowledge este sursa oficială care arată factorii de impact ai revistelor de cercetare. Deşi revista în care a publicat conferenţiarul de la Matematică Septimiu Crivei nu a fost indexată ISI la momentul publicării articolului, acesta şi-a trecut în cadrul concursului că revista ar fi ISI. Conferenţiarul nu a respectat nici Ordinul Ministrului Educaţiei 6560/20.12.2012 care arată că acesta nu ar fi putut dobândi titulatura de profesor universitar atât datorită lucrărilor publicate, cât şi a citărilor. În ceea ce priveşte Factorul de Impact (FI) al lucrărilor sale, acesta nu îndeplineşte decât jumătate din cerinţa minimă, respectiv 2,527 faţă de 5 puncte. În ceea ce priveşte citările, patru dintre acestea sunt atribuite însuşi soţiei lui Septimiu Crivei. “Aceste 4 citări par aranjate în familie ca să îndeplinească criteriul minimal de 12 citări”, arată o sursă din domeniu.

 

Ce se spune în contestaţie

“Contestaţie faţă de concursul organizat de Facultatea de Matematică Informatică din cadrul UBB, în data de 19.09.2013, pentru ocuparea poziţiei nr. 13 (profesor universitar) din Statul de funcţii al FMI-Departamentul Matematică la disciplinele Algebră şi Aritmetică modulară şi criptografie.

Potrivit anunţului postat pe site-ul job.edu, la concursul pentru ocuparea postului menţionat mai sus s-au prezentat doi candidaţi respectiv: Crivei Septimiu şi Breaz Simion-Sorin, cu documentele de candidatură prezentate în pagina web menţionată.

Din informaţiile pe care le deţinem în urma prelegerii publice a fost declarat câştigător dl. Crivei Septimiu.

I. Cadru legal existent.

Fără a intra foarte mult în detaliu, potrivit Ordinului nr. 6.560/20 decembrie 2012 privind aprobarea standardelor minimale necesare şi obligatorii pentru conferirea titlurilor didactice din învăţământul superior şi a gradelor profesionale de cercetare dezvoltare publicat în Monitorul Oficial nr. 890 bis/27XII.2012, pentru ocuparea postului de profesor universitar în domeniul Matematică este necesar ca persoana care candidează pentru postul respectiv să îndeplinească cerinţa prevăzută la punctul 1.2, raportat la pct. 1.1 din Ordinul 6560/2012.

II. Neîndeplinirea standardului minim de către candidatul declarat câştigător.

Analizând fişa de concurs a candidatului Crivei Septimiu, prezentă la adresa job.edu se poate uşor observa că factorii de impact declaraţi de candidat în autoevaluarea punctajului nu sunt cei corecţi ai revistelor în care a publicat”, arată Bădiţă Ion Sebastian, consilier juridic al EDU-CER în scrisoarea către conducerea UBB şi a facultăţii de matematică.

doc ubb 1 doc ubb 2 pag 14 15_Layout 1pag 14 15_Layout 1

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.