În momentul de faţă, reprezentanţii PDL militează pentru amânarea introducerii noului Cod Penal. Chiar dacă Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea pentru aceste prevederi, Cătălin Predoiu şi Traian Băsescu cer amânarea intrării în vigoare a noilor norme, chiar dacă, în mod normal ele ar trebui să fie implementate peste două săptămâni. Conform declaraţiilor făcute de democraţi, intrarea în vigoare a Codului ar bloca sistemul judiciar, însă, practic, temerea PDL-iştilor poate fi interpretată prin pierderea controlului asupra sistemului prin care în ultimul timp s-au făcut o serie de dosare politice.

Practic, în momentul de faţă, imunitatea politicienilor nu este asigurată de sistemul legislativ, ci de protecţia procurorilor. În urmă cu aproximativ cinci ani de zile la cererea lui Traian Băsescu, Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea pentru adoptarea noului Cod Penal. În mod normal, codul va intra în vigoare începând cu prima zi a lunii februarie, însă la sfârşitul săptămânii trecute, Băsescu şi Cătălin Predoiu şi-au arătat nemulţumirea vizavi de intrarea în vigoare a noului Cod Penal.

„Reiau apelul către Guvernul Ponta a amâna intrarea în vigoare a noului Cod Penal şi a noului Cod de procedură penală până la 1 septembrie 2014. Sistemul judiciar nu este pregătit, lipsesc 150 de judecători şi 350 de grefieri. Dacă nu se angajează aceşti oameni sistemul judiciar se va bloca”, a precizat Cătălin Predoiu într-o conferinţă de presă. El a arătat că cere Guvernului Ponta să emită o Ordonanţă în acest sens, sau Parlamentul să se întrunească pentru a elabora o lege care să amâne intrarea Codurilor în vigoare şi angajarea judecătorilor şi grefierilor necesari.

De asemenea, Predoiu a arătat că îşi exprimă disponibilitatea de a explica premierului Victor Ponta şi ministrului Justiţiei care sunt problemele de implementare a acestor Coduri, arătând că pregătirea pentru intrarea în vigoare trebuia să se facă în ultimii doi ani.

 

Amânări prezidenţiale

 

De asemenea, în mod atipic, la prima întâlnire a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a participat şi Traian Băsescu, care în mod “întâmplător” s-a interesat de stadiul implementării noului Cod Penal, concluzionând că în situaţia în care ar putea fi probleme, intrarea în vigoare ar putea fi amânată. Preşedintele a mai spus că problema intrării în vigoare a noilor Coduri a fost extrem de dezbătută şi şi-a exprimat opinia că trebuie elaborat, urgent, un proiect de ordonanţă de urgenţă, de către Ministerul Justiţiei, privind modul de aplicare a noului Cod Penal.

În replică, Ponta a declarat că noile prevederi vor intra în vigoare la momentul stabilit. „Nu, haideţi să nu-l mai amânăm”, a spus Ponta la România TV. El a amintit că proiectul Codului Penal a fost adoptat prin angajarea răspunderii de către Guvernul Boc la cererea preşedintelui Băsescu şi a afirmat că toate lucrurile sunt raportate în funcţie de interesul personal al preşedintelui.

 

Noul Cod Penal şi noul Cod de Procedură Penală urmează să intre în vigoare la 1 februarie.

Cazanciuc spune că Justiţia este pregătiră

 

Potrivit Ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, Codul Penal, care a fost deja adoptat prin asumarea răspunderii încă de acum cinci ani, respectiv din 2009, a fost până în prezent într-o „permanentă dezbatere publică”.

Totodată ministrul Robert Cazanciuc a precizat că o amânare a intrării în vigoarea a codurilor nu ar rezolva absolut nimic.

„Avem un an de acum, de la intrarea în vigoare a procedurii civile şi urmează un proces de revizuire. Cu siguranţă în procesul de aplicare a codurilor vor fi lucruri care vor trebui corectate şi acestea vor fi corectate în aşa fel încât codurile să fie până la urmă un plus pentru sistem, pentru societate şi nu instrument care să blocheze lucrurile”, a spus Cazanciuc. El a mai declarat că este asigurată baza materială şi a fost suplimentat numărul de locuri, existând unele deficienţe la capitolul infrastructurii.

„E un proces uriaş intrarea în vigoare a Codurilor”, a mai spus ministrul Justiţiei, arătând că aceste probleme vor fi observate în urma unui interval de evaluare.

 

Răzvan Robu

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.