Procurorii DNA Cluj au acuzat că, în perioada septembrie – octombrie 2003, Ruga Gabriel Michael, în calitate de director general al S.C. FDFEE Transilvania Nord, primit de la Croitoru Vasile, folosind drept paravan firma lui Ruga Gabriel Traian, fiul lui Ruga Gabriel, şi pe cea a lui Costel Croitoru, fiul lui Croitoru Vasile, suma totală de 550.000 de lei, pentru ca, în schimb, instituţia publică pe care o conducea să cumpere produse electrice în condiţii păgubitoare, prin încălcarea legii şi a atribuţiilor de serviciu. După nenumărate amânări, la zece ani de la începerea urmăririi penale, procesul pare să fie într-un punct mort: se așteaptă o expertiză.

Potrivit procurorilor DNA, faptele la care se referă urmărirea penală au fost comise în perioada 2002-2003. Directorul general de atunci al companiei Electrica Transilvania, Gabriel Ruga, este acuzat că ar fi primit 550.000 de lei de la omul de afaceri Vasile Croitoru, pentru a cumpăra de la firma acestuia, SC Electro El Group SRL,  produse electrice chinezeşti, inscripționate cu marca Siemens.

Procurorii DNA susțin că pentru transferul banilor s-au folosit două firme-paravan ale unor apropiaţi, mai exact, firma fiului lui Ruga, respectiv firma fiului lui Croitoru, dar şi o fundaţie creștină ce o implică pe fiica lui Petru Morar, şeful compartimentului  Aprovizionare al companiei Electrica Transilvania. Atât părinţii, iniţiatori ai infracţiunilor, cât şi copiii, care i-au ajutat să-şi acopere urmele, sunt inculpaţi în dosar.

 

Excepția de nelegalitate a fost rezolvată

Urmărirea penală a început în 2004, dar inculpaţii au fost trimişi în judecată abia în 2009. Pe 6 iunie 2011, Tribunalul Cluj a admis excepția de nelegalitate a sesizării procurorilor DNA, considerând că principala probă,  Raportul tehnico-științific de specialitate efectuat de experţii DNA, care a stat la baza acuzării lui Ruga, este ulterioară momentului punerii în acuzare a acestuia.  Acuzațiile că Ruga ar fi comis infracțiunile de abuz în serviciu, de care se leagă existența tuturor celorlalte infracțiuni ce i se impută, se sprijină, în exclusivitate, pe concluziile din raportul DNA, finalizat după momentul punerii sub învinuire a lui Ruga. Instanța s-a desesizat și a dispus restituirea cauzei către DNA, Serviciul Teritorial Cluj în vederea refacerii actului de sesizare.

Procurorii au formulat recurs, cerând casarea hotărârii mai sus amintite și trimiterea cauzei în instanță în vederea judecării pe fond. Pe 25 octombrie 2011, Cutea de Apel Cluj a casat hotărârea contestată și a dispus continuarea judecării cauzei de către Tribunalul Cluj, moment în care procesul s-a reluat pe fond. De atunci au fost audiați în fața instanței principalii inculpați ai dosarului, dar și alți martori, relevanţi în opinia instanţei. Inculpații nu au recunoscut faptele imputate, dar  declarațiile anumitor martori nasc semne de întrebare, contrazicând afirmații ale învinuiţilor.

 

În așteptarea  unei expertize

Pentru a-şi lămuri aceste aspecte, dar și la cererea inculpaţilor, instanța a dispus efectuarea unei expertize care să urmărească operațiunile comerciale desfășurate între FDEE Transilvania Nord,  SISE Transilvania Nord și Electro El Group SRL, să stabilească dacă s-au respectat procedurile legale de achiziții, să se stabilească modalitățile de plată  precum și dacă s-au efectuat plăți înainte de scadență și, în sfârșit, dacă există un prejudiciu cauzat societății Electrica prin accesată acțiune și în ce cuantum este acesta. Pare că întreaga anchetă DNA, în urma căreia, după câțiva ani de cercetare penală, a rezultat un Raport tehnico-științific de câtva volume, nu a contat câtuși de puțin, procesul aflându-se din nou în punctul de plecare.

 

Acuzațiile

Ruga Gabriel Michael, director general la filiala SC Electrica Transilvania Nord în perioada 2000-2006, este acuzat de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, spălare de bani, toate în formă continuată.

Constantin Stoica, director la Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrica Transilvania Nord în perioada 2002-2005, a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

Petru Morar, fost şef al Serviciului Aprovizionare din cadrul Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrica Transilvania Nord, a fost deferit justiţiei pentru luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, spălare de bani, toate în formă continuată.

Pentru Vasile Croitoru s-au reținut acuzaţiile de dare de mită, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, spălare de bani, concurenţă neloială, toate în formă continuată.

Oana Caraba şi Gabriel Traian Ruga sunt acuzaţi de complicitate la luare de mită şi complicitate la spălare de bani, ambele în formă continuată;

Dumitru Osman, acţionar şi administrator al SC Energo El Group SRL Timișoara, a fost trimis în judecată pentru spălare de bani, iar  în sarcina lui Petre Neacşu s-a reţinut infracţiunea de complicitate la spălare de bani. Costel Croitoru este judecat pentru complicitate la dare de mită şi spălare de bani.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada 2002-2004, un grup infracţional iniţiat şi condus de Vasile Croitoru, în baza unui plan amănunţit, de amploare şi cu mari sume de bani rulate, a furnizat produse contrafăcute la Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice (SISE)  Banat și Transilvania Sud, ambele din cadrul Electrica S.A., în condiţiile în care directori și șefi de servicii ai acestor instituţii au încălcat legislaţia referitoare la achiziţiile publice, în schimbul unor foloase materiale. Planul presupunea vânzarea de produse electrice inferioare calitativ, dar purtând fraudulos marca Siemens, către sucursale şi filiale ale Electrica S.A., la preţuri supraevaluate.

S.C. Electrica S.A. s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 234.800.000 de lei, iar prejudiciul efectiv cauzat Electrica este de 4 milioane de lei. În vederea recuperării acestui prejudiciu procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător.

 

Crina Crainic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.