Proiectul de reabilitare şi modernizare a Parcului municipal din Bistriţa a suscitat de la bun început multe discuţii contradictorii. Dacă la început mulţi dintre bistriţeni s-au împotrivit din cauză că un număr însemnat de arbori urmau să fie tăiaţi, acum controversele sunt între cei care locuiesc în imediata apropiere a parcului şi municipalitate.

Riveranii reclamă că proiectul nu a fost bine întocmit, fiindcă nu s-a ţinut cont de accesul cu autovehicule în curţi.

 

 

Ideea de reabilitare şi modernizare a Parcului municipal din Bistriţa datează de pe vremea când la cârma primăriei se afla Vasile Moldovan, fiind vorba de anul 2007. Încă de pe atunci mulţi dintre bistriţeni au protestat, din cauză că un număr însemnat de copaci de pe raza parcului trebuiau sacrificaţi, aproximativ trei sute din cei aproape 1.200. Oamenii susţineau că parcul ar trebui conservat şi îngrijit, şi nu transformat într-un parc cu heleşteu.

Ulterior numărul copacilor care trebuiau tăiaţi a scăzut la puţin sub două sute, dar nici această cifră nu a liniştit sufletul celor care ţineau morţiş ca niciun arbore să nu fie atins. Cu toate piedicile, municipalitatea a mers mai departe şi în cele din urmă proiectul pentru reabilitarea şi modernizarea parcului a primit aprobare pentru finanţare din fonduri europene, iar în toamna anului 2011 au început lucrările de execuţie.

 

Riveranii nu pot intra cu maşinile în curţi

 

Încetul cu încetul, prin lucrările executate faţa parcului s-a schimbat. Acum însă municipalitatea întâmpină însă o altă problemă din partea unor bistriţeni, mai precis a celor care locuiesc în zona parcului. Oamenii reclamă că proiectul nu prevede accesul în gospodării cu autovehiculele.

„Îmi place cum arată parcul, dar nu avem acces în curţi cu maşina. Bordura drumului este destul de înaltă şi nu este prevăzută nicio cale de acces. Noi am vorbit cu oamenii care lucrează acolo, dar ne-au spus că aşa ceva nu este în proiect. Un maistru de-al lor ne-a spus că eventual ne lasă câţiva centimetri liber şi să trecem cu roţile peste. Nu se poate. Înţeleg că aleile trebuiau făcute. O vecină îşi lasă, de exemplu maşina undeva lângă hotelul Metropolis, şi de acolo are ce veni pe jos până acasă. Femeia merge mai greu, fiindcă este ceva mai în vârstă”, a declarat unul dintre riverani pentru Gazeta de Bistriţa.

Oamenii speră să fie luaţi în seamă de oficialii Primăriei Bistriţa pentru a li se rezolva problema.

„Noi depunem un memoriu către Primăria Bistriţa şi aşteptăm să vedem ce se poate face. Sperăm să se poată remedia”, spun oamenii.

 

Lucrurile nu sunt definitive

 

Oficialii Primăriei Bistriţa sunt la curent cu problema bistriţenilor care au locuinţele pe raza Parcului municipal. Potrivit purtătorului de cuvânt al municipalităţii, Mihai Ruşti, lucrurile nu sunt definitive în ceea ce priveşte lucrările de execuţie din parc, acesta lăsând să se înţeleagă că problema oamenilor va fi luată în seamă.

„Oamenii ni s-au adresat de mai multe ori, dar nu ştiu să o fi făcut în scris până acum. Noi am fost sesizaţi pe diverse canale, ştim care sunt problemele pe care ei le semnalează. Deocamdată însă noi discutăm de un şantier. Faptul că noi avem acum o stare de fapt nu înseamnă că lucrurile sunt definitive. Definitive vor fi în momentul recepţiei”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti.

 

Ce prevede proiectul

 

Proiectul de reabilitare şi modernizare a Parcului municipal are o valoare de 4,5 milioane euro, adică circa 18 milioane de lei.

Modernizarea Parcului Municipal implică lucrări de mare arta: reabilitarea aleilor, un heleşteu cu peşti aflată în imediata apropiere a intrării dinspre Casa Municipală de Cultură, plantarea de arbori ornamentali, toate aleile vor fi iluminate şi de asemenea va fi amenajată o pistă pentru biciclişti.

Potrivit proiectului, accesul rutier dinspre strada Albert Berger se desfiinţează, astfel că în parc va fi numai acces pietonal. Accesul rutier va urma să se desfăşoare pe strada Parcului, care va avea ieşire undeva la Podul Budacului. În zona Foişorului este prevăzută o platformă din piatră naturală, unde vor putea avea loc diferite manifestări.

Proiectul are ca termen de finalizare luna octombrie a acestui an, dar potrivit municipalităţii lucrările ar putea fi gata mult mai repede, în vară. Acest proiect face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, care mai cuprinde reabilitarea axelor turistice, a Centrului Cultural Municipal, modernizarea străzilor din zona centrală, restaurarea şi consolidarea monumentului istoric Casa cu Lei şi introducerea de sisteme de supraveghere în centrul istoric.

 

Circa 200.000 de lei pentru documentaţii

 

Studiul de fezabilitate a fost întocmit de SC Transform Cluj în 2006, SF care ulterior a mai suferit modificări. Pentru întocmirea SF-ului, Primăria Bistriţa, condusă la acea vreme de Vasile Moldovan, a plătit circa 60.000 de lei. Aceeaşi firmă clujeană a mai întocmit încă un studiu de fezabilitate pentru Primăria Bistriţa tot în 2006 – PUZ „Dealul Codrişor”.

Proiectul tehnic a fost întocmit de o firmă din Bucureşti – SC Spiri Com SRL, documentaţie pentru care municipalitatea a cheltuit aproape 120.000 de lei. Licitaţia a fost adjudecată de firma bucureşteană în 2009.

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.