Doi năsăudeni, soţ şi soţie, sunt somaţi de executorul judecătoresc să plătească peste 700.000 lei din cauza unor credite contractate în urmă cu şase ani la CEC, rămase restante. Simion şi Saveta Rus spun însă că ei nu au semnat niciun contract de împrumut. Mai mult decât atât, chiar dacă ar fi vrut să împrumute vreo sumă de la vreo bancă, nimeni nu le-ar fi acordat aşa ceva întrucât veniturile lor erau extrem de mici.

În toată această ecuaţie apare un nume binecunoscut – Irina Carsai, care a stârnit vâlvă în 2007, fiind unul dintre primele cazuri din Bistriţa-Năsăud, dar şi din ţară, de împrumuturi bancare obţinute fraudulos cu sprijinul unor funcţionari bancari. Anul trecut în luna iunie, Irina Carsai a fost condamnată de instanţa Tribunalului Bistriţa-Năsăud la 7 închisoare şi 3 ani interzicerea unor drepturi. Sentinţa nu este încă definitivă şi irevocabilă şi este declarat recurs.

Simion Rus ar fi împrumutat de la CEC suma de 250.000 lei, în iunie 2007. Acum debitul restant se ridică la 352.130 lei, conform somaţiei primită de la executorul judecătoresc, plus 9.497 lei – contravaloarea cheltuielilor de executare silită.

Saveta Rus ar fi împrumutat de la CEC, în septembrie 2007, suma de 250.000 de lei. Acum, conform somaţiei de executare silită, ar avea de plătit CEC-ului 354.414 lei, plus încă 11.235 lei, bani reprezentând cheltuielile de executare silită.

Soţii Rus au contestat în instanţă executările silite, însă şansa lor reală de a scăpa de problemă este ca sentinţa dată de judecătorii Tribunalului Bistriţa-Năsăud în cazul Carsai să fie menţinută în final, şi de Curtea de Apel Cluj, unde se va judeca recursul acestui caz.

Atât inculpaţii din dosar, cât şi procurorii DIICOT au înaintat apel în luna iunie a anului trecut, fiecare dintre părţi având de obiectat cu privire la soluţia dată de judecătorii bistriţeni.

Procurorii DIICOT consideră că sentinţele date de judecători în cazul lui Gavril Carsai, Florin Carsai şi Viorica Fustos sunt prea blânde.

Prima înfăţişare va avea loc pe data de 4 decembrie 2013.

 

Grup infracţional

În dosarul 2705/112/2009, şase persoane au fost trimise în judecată de procurorii DIICOT, sub acuzaţia de constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui astfel de grup. Pe lângă aceasta, cei şase au fost acuzaţi şi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri private. Inculpaţii din acest dosar sunt: Carsai Irina, Carsai Gavril (soţul Irinei Carsai), Carsai Florin (fiu), Dănilă Mihai Iulian (ginere), Dănilă Margareta (fiică) şi Fustos Viorica (consilier vânzări, angajata CEC Bank).

 

Varianta optimă: credite de nevoi personale

În 2007, Irina Carsai avea nevoie disperată de o sumă mare de bani pentru a-şi continua afacerile de familie. Numai că afacerile nu-i mergeau, se pare, foarte bine, astfel că s-a gândit să recurgă la un împrumut bancar. Pe numele firmei soţului – SC Crombie Eurotur SRL, în care mai exista un asociat, era imposibil, întrucât în anul precedent – 2006, nu desfăşurase nicio activitate şi în plus figura cu datorii la Finanţe. O variantă ar fi fost firma ce figura pe numele fiului ei – SC Florplast Eurotur SRL – însă aceasta era înfiinţată cu doar din 2006, avea o cifră de afaceri destul de mică şi în aceste condiţii nu putea fi eligibilă în vederea obţinerii unui împrumut consistent. Drept urmare, Irina Carsai a fost sfătuită că cel mai bine este să apeleze la credite de nevoi personale pe persoane fizice.

 

Ştiau că sunt doar giranţi

Astfel a convins 12 persoane, foşti sau încă angajaţi de-ai săi la acea dată, să meargă la bancă. Potrivit datelor din dosarul penal nr. 2705/112/2009, toţi însă au fost înştiinţaţi de Irina Carsai are nevoie de ei ca giranţi. Simpli şi fără prea multă şcoală fiind, oamenii au muşcat momeala şi s-au prezentat frumuşel la chemarea patroanei.

Unele documente au fost semnate de aceştia, altele nu. Cele care au fost însă semnate de ei, nu au fost şi citite, deoarece consilierul de vânzări – Viorica Fustos a avut mare grijă să nu le lase la îndemâna lor şi să citească ceva. Trebuie menţionat că Viorica Fustos era angajata CEC-ului cu care Irina Carsai ţinea legătura şi colabora atunci când avea de rezolvat o problemă de natură financiar bancară.

 

Au falsificat documentele

Se pare că aceeaşi Fustos a sfătuit-o pe Carsai şi de cuantumul necesar al salariilor celor pe numele cărora urma să ia credite. Astfel, cele 12 persoane figurau, conform adeverinţelor depuse la dosarele de creditare, cu funcţii de director, şef achiziţii, bucătar-şef, secretară, salariile lor nete fiind cuprinse între 5.400 lei şi 8.8848 lei. Toate adeverinţele de salarii, dar şi contractele de muncă ce ar fi trebuit să poarte viza ITM BN, au fost falsificate.

Cu sprijinul Vioricăi Fustos, Irina Carsai a reuşit să scoată de la CEC, în baza celor 12 contracte de credit, nu mai puţin de 2,7 milioane lei (813.698,89 euro).

 

Sentinţa Tribunalului BN

După circa trei ani de procese, judecătorii Tribunalului Bistriţa-Năsăud au dat şi sentinţa.

Irina Carsai este condamnată la 7 ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi.

Florin Carsai a primit 3 ani şi 6 luni închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor.

Gavril Carsai a fost condamnat de judecătorii bistriţeni la 3 ani şi 6 luni închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor.

Viorica Fustos a fost condamnată la două luni de închisoare cu suspendare şi un termen de încercare de 2 ani şi 2 luni. Fustos a mai fost implicată într-un caz similar, petrecut tot în 2007, când Maria Morar, sora Irinei Carsai, a recurs la aproximativ aceeaşi metodă. În această speţă însă, judecătorii bistriţeni le-au achitat pe cele două. Şi acest dosar se află în acest moment pe rolul instanţei Curţii de Apel Cluj.

Dănilă Mihai Iulian şi Dănilă Margareta – ginerele, respectiv fiica Irinei Carsai – au fost condamnaţi la câte 3 luni de închisoare cu suspendare cu un termen de încercare de 2 ani şi 3 luni.

De asemenea, instanţa a dispus anularea actelor false şi obligarea Irinei Carsai, a soţului şi fiului ei să plătească în favoarea „părţii civile C.B. – Sucursala Bistriţa despăgubiri civile astfel: 2.425.940, 75 lei cu titlu de credit restant (credit de recuperat); 1.072.940, 15 lei cu titlu de accesorii contractuale (reprezentând dobânzi, comisioane şi speze) calculate până la data de 14.05.2012 şi care vor fi datorate de inculpaţi şi pentru viitor, până la plata integrală a debitului (respectiv, a creditelor restante)”.

 

(Va urma)

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.