Catalin Predoiu nu le taie avocatilor din cascaval

Ministrul Justitiei, avocatul Catalin Predoiu a dat aviz negativ unor modificari aduse Legii medierii. Daca aceasta lege ar deveni functionala 100%, instantele nu ar mai fi asaltate cu atatea zeci de mii de procese, care s-ar putea rezolva pe cale amiabila, si, implicit, veniturile avocatilor s-ar diminua. Spre exemplu, in momentul de fata, instantele sunt nevoite sa rezolve aproximativ 4 milioane de cauze, in situatia in care momentan sunt angajati 6.000 de magistratii. Pe de alta parte exista numeroase opinii autorizate care spun ca, in acest moment, medierea este facuta de persoane care nu au studii juridice pe metode empirice.

Saptamana trecuta Ministerul Justitiei a dat aviz negativ unor schimbari aduse Legii Medierii, astfel ca implementarea acestei legi va mai avea de asteptat. Deputatul Alina Gorghiu, unul dintre principalii sustinatori ai medierii, spune ca Predoiu a respins modificarea legii pentru a nu “bulversa” sistemul. Insa, adevaratul motiv pare a fi altul daca se ia in calcul faptul ca profesia lui Predoiu este cea de avocat, iar sustinerea procedurilor de mediere ar insemna sa diminueze veniturile avocatilor romani. In momentul de fata, in Romania sunt autorizati peste 3.000 de mediatori care ar putea prelua din instante peste 1.200.000 de dosare din cele aproape 4 milioane de cauze aflate pe rolul instantelor.
“Ministerul Justitiei a dat aviz negativ pe aceasta initiativa, in conditiile in care, inainte de a introduce aceasta initiativa, i-am cerut ministrului sa ne consultam si sa o dezbatem, adica acum mai bine de un an, deschiderea domniei sale a fost mai mult aparenta. Au fost intrebate Curtile de Apel cum vad ca medierea le-ar putea degreva de dosare, majoritatea presedintilor de apel au raspuns favorabil medierii, insa avizul a fost unul negativ, pe motiv ca nu este momentul sa bulversam si mai mult sistemul de justitie din Romania, mai ales ca acum sunt foarte multe modificari legislative. Pozitia Comisiei Juridice din Senat e alta decat cea a Ministerului Justitiei. CSM are un punct de vedere diametral opus fata de Ministerul Justitiei, ei sustin medierea obligatorie“, a declarat Alina Gorghiu, deputat. Ea a mai spus ca acest proiect de lege se afla la comisiile de specialitate din Senat, insa, cum activitatea din Parlament este blocata, se asteapta in luna mai aprobarea tacita a proiectului de lege. ''Este o initiativa legislativa de un an si jumatate, care este sustinuta de 40 de asociatii si fundatii ale mediatorilor sau care au legatura cu domeniul juridic, de catre CSM, precum si de sindicate si patronate, care au un rol cheie in tot ce inseamna conflictele din Romania, in special cele de munca. Acest proiect de lege spune ca procedura medierii trebuie sa devina obligatorie pentru anumite tipuri de litigii. Cand spun procedura de mediere obligatorie este vorba de acea informare catre partile din litigiu, in fata mediatorului. Tot ce inseamna litigii pe Dreptul muncii, protectia consumatorului, malpraxis, procese civile pana la un anumit cuantum si ne gandeam la un plafon de maxim 50.000 lei, plangerile prealabile, toate acestea sa mearga la mediator'', a mai spus Gorghiu.

Medierea nu mai are sustinere

De asemenea, chiar daca, initial, Catalin Predoiu a sustinut medierea ca o posibilitate de aplanare a conflictelor care ajung in instante, de fapt, ministerul condus de el nu a sprijinit cu nimic institutia medierii.
“Peste tot in lume vezi in instante informatia cu birourile mediatorilor, cu modalitatile de solutionare a conflictelor, altele decat in instanta, si cu toate acestea Ministerul Justitiei nu a facut nici campanie de informare, nici macar un spot publicitar. Nu exista un tablou al mediatorilor pe care Ministerul Justitiei sa il promoveze in dezbaterile publice. Cei din minister fac o confuzie spunand ca acest proiect de lege ar vrea sa transforme medierea intr-o procedura obligatorie si eu incerc sa explic ca legea nu obliga pe nimeni sa se inteleaga in fata unui mediator, ci are menirea sa oblige instantele sa trimita in fata mediatorului partile care se afla in litigii marunte, care nu au ce cauta in instanta. Practic, este vorba de o sedinta de informare. Eu, ca mediator, le spun partilor care sunt avantajele, consecintele unui demers in instanta sau ca solutiile din instanta ar putea sa va nemultumeasca si ar fi mult mai frumos sa va intelegeti aici, intr-o maniera civilizata, discreta, confidentiala cu cealalta parte. Conform acestui proiect legislativ, omul care vine la mediator la informare obligatorie, nu are obligatia sa ramana sa incheie o intelegere. Daca vrea ramane, daca nu are calea instantei deschisa'', a explicat Alina Gorghiu.
“Propunerea legislativa contine necorelari esentiale cu restul legislatiei cu care se afla in legatura, interferand, in primul rand cu conceptia unitara cu privire la procesul civil. (…) Avand in vedere caracterele institutiei medierii, apreciem ca initiativa legislativa, in forma prezentata, poate conduce la crearea unor disfunctionalitati in ceea ce priveste ocrotirea drepturilor si intereselor anumitor categorii de persoane, a accesului neingradit la justitie, precum si in ceea ce priveste suprapunerea ori lipsa corelarii solutiilor propuse in cadrul legislativ in vigoare si cu dispozitiile noului Cod civil si cu cele ale recent adoptatului cod de Procedura civila”, arata rezolutia de respingere a modificarilor Legii medierii.

Mediatori slab pregatiti

Pe de alta parte, mai multe persoane autorizate spun ca medierea, la modul cum este facuta in Romania, poate aduce castiguri doar formatorilor. Cu alte cuvinte, aceasta profesie poate fi dobandita prea usor si de catre oricine. Pentru a deveni mediator nu trebuie sa ai o pregatire juridica, ci sa urmezi un curs de baza care costa circa 4.000 de lei. Practic, in aceasta bransa au intrat foarte multi neaveniti care pot profita de pe urma credulilor.
“In calitate de profesionist al domeniului juridic, nu dau nicio sansa profesiei de mediator deoarece este compusa din persoane slab pregatite, adunate in graba, fara viziune, de factura indoielnica, unele incapabile sa inchege doua cuvinte sau sa redacteze doua fraze, mereu puse pe harta, care fac sa piara increderea oricui in mediatori. Mediatorii sunt cei care sunt mereu in mijlocul scandalurilor, ei le creeaza si le intretin, exista mereu nemultumiti si nemultumiri, comploturi si mizerii. Am facut aceasta radiografie corecta si dureroasa in acelasi timp. Am fost tentat sa devin mediator dar nu o voi face pana nu inceteaza aceste anormalitati. Divizati asa cum sunt, impartiti in grupuri, grupulete si subgrupuri, nu o sa reuseasca niciodata. Nu doresc raul medierii, medierea chiar e o activitate de viitor si promite, dar este compromisa de majoritatea mediatorilor”, spune un avocat clujean.

Ce dispute pot face obiectul medierii

Pot face obiectul medierii conflictele generate de:
– relatiile de familie, raporturi comerciale, raporturi locative, de vecinatate, de coproprietate, succesiuni, executarea obligatiilor contractuale, etc.
– incalcarea drepturilor persoanelor in ceea ce priveste protectia consumatorilor;
– savarsirea unor infractiuni, pentru care, potrivit legii, retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Nu pot face obiectul medierii:
– Litigiile de munca;
– Drepturile strict personale, cum ar fi cele privind statutul persoanei;
– Orice alte drepturi de care partile, potrivit legii, nu pot dispune prin conventie sau prin orice alt mod admis de lege.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.