DNA are mari probleme cu dosarele
Verdict surprinzator pentru justitie: Veturia Moldovan, achitata

Fostul prim-procuror de la Parchetul de pe langa Judecatoria Nasaud a fost achitata de magistratii Curtii de Apel Cluj intr-un dosar instrumentat de DNA Serviciul Teritorial Cluj. Magistratii au decis ca „fapta nu exista” atat pentru ea, dar si a celorlalti invinuiti, care au fost absolviti si ei de orice vina. Judecatorul Petru Rus si Vasile Rusti au fost scosi de asemenea de sub invinuire in celebrul dosar „al diavolului” 666/33/2010. Desi au suferit o lovitura “sub centura”, oficialii DNA Cluj, mai precis procurorul care s-a ocupat de caz, Ionut Vasile, nu “are timp” sa comenteze deciziile curtii. Cu toate acestea, oficialii DNA au facut recurs.  Soarta fostului prim-procuror va fi judecat la Inalta Curte de Casatie si Justitie, loc care a „favorizat-o” pe Veturia Moldovan in trecut.

Inalta Curte nu a vrut sa ii ofere Curtii de Apel Cluj motivarea mandatului de arestare acordat Veturie Moldovan, dar nici Serviciul Roman de Informatii nu a vrut sa declasifice aceasta informatie la cererea judecatorilor Curtii de Apel Cluj. Veturia Moldovan a fost cercetata pentru trafic de influenta, fals in acte publice si luare de mita.

Stufosul rechizitoriu
Rechizitoriul Directiei Nationale Anticoruptie arata ca Veturia Moldovan ar fi primit drept „cadou” constructia unui pod de 30.000 de lei pentru a interveni la invinuitul Petru Rus, judecator la Judecatoria Nasaud. Ar mai fi primit 2.000 de lei de la Vasile Rusti. Dupa ce i-ar fi dat o sentinta favorabila lui Ioan Nicolae Ognean i-ar fi cerut foloase necuvenite, de genul „un suc, o floare,o ciocolata, orice vreti dumneavoastra”, sustin procurorii DNA. Judecatorul Petru Rus avea o invoiala cu prim-procurorul Veturia Moldovan pentru a aduce martori mai batrani de 70-80 de ani, cel mai probabil pentru credibilitate, se sustine in continuarea rechizitoriului. Un alt fapt remarcat de catre procurori este ca Veturia Moldovan nu dorea sa vorbeasca la telefon. „Eu am vorbit, dar asta vreau sa veniti sa va spun”, spune intr-o discutie din interceptarile telefonice Veturia Moldovan.

Podul de marmura s-a „daramat”
Principalul capat de acuzare adus prim-procurorului din Nasaud se refera la comiterea unei infractiuni de primire de foloase necuvenite. Veturia Adriana Moldovan este invinuita ca ar fi beneficiat de lucrari in valoare de 55.000 euro la o casa de vacanta, in zona Poiana Zanelor. Anchetatorii detin probe ca un anume Emil Nistor si tatal acestuia i-ar fi construit magistratului nasaudean un pod in fata cabanei sale din Poiana Zanelor. Acesta se apara aratand ca pentru lucrarea respectiva ar fi platit suma de 150.000.000 lei (n. r. – vechi), pentru care s-a eliberat factura fiscala. In total, sustin anchetatorii DNA Cluj, pentru lucrarile de la casa de vacanta din Poiana Zanelor, Adriana Moldovan ar fi primit suma de 55.000 euro. Acuzatia adusa de anchetatori, ca aceasta suma de bani a fost primita pentru a „rezolva” un dosar care-l priveste pe pe Emil Nistor, cercetat pentru o infractiune la regimul armelor si munitiilor, a fost negata vehement de catre prim procuror.

Amintirile martorilor

In unul dintre termeni, procurorul sef al sectiei judiciare de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bistrita, Elena Rodica Suteu, isi aminteste in cadrul marturiei ca se sfatuia cu procurorii si chiar si cu Veturia Moldovan, dar nu a primit niciun fel de folos in niciun caz.

Politia recunoaste cu „blandete”

Seful politiei Nasaud, Ilie Adrian Campan, a declarat in cadrul unui alt termen de judecata ca Veturia Moldovan i-ar fi zis sa judece cu prioritate un dosar, insa ca tipurile de dosar cu scoatea de sub urmarire penala in cazurile acelor tipuri de infractiuni auto se intampla destul de frecvent in cadrul politiei. Paul Sangerzan sustine ca i-a dat marmura Veturiei Moldovan pe care a facturat-o, dar nu s-a interesat de niciun fel de soarta angajatului sau care avea un proces de distrugere si nu ar fi intervenit pe langa procuror pentru a-l favoriza.

BOX Sentinta Veturiei
Prin sentinta pronuntata, azi 09.12.2011, Curtea de Apel Cluj a dispus in dosarul cu nr. 666/33/2010 urmatoarele: In baza art. 11 pct. 2 lit. a C.pr.pen. rap. la art. 10 lit. d C.pr.pen. a fost achitata inculpata MOLDOVAN ADRIANA VETURIA, fost prim procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Nasaud, de sub invinuirea de savarsire a infractiunilor de:
•        trafic de influenta prev. de art. 257 C.p. rap. la art. 7 al. 3 din Legea 78/2000 retinuta in sarcina sa in raport cu infractiunea de cumparare de influenta retinuta a fi fost comisa impreuna cu inculpatul Scurtu Ioan,
•        trafic de influenta, prev. de art. 257 C.p. rap. la art. 7 al. 3 din Legea 78/2000,  in raport cu infractiunea de cumparare de influenta retinuta a fi fost comisa impreuna cu inculpatul Rusti Vasile.
•        primire de foloase necuvenite prev. de art. 256 Cod penal rap. la art. 7 al. 3 din Legea 78/2000;
•        instigare la fals intelectual prev. de art. 25 Cod penal rap. la art. 289 Cod penal.
S-a constatat, de asemenea, ca inculpata a fost retinuta si arestata preventiv in prezenta cauza in perioada 24.06.2009 pana la data de 2 iulie 2009.
Totodata, in baza acelorasi texte de lege, au fost achitati si inculpatii RUS PETRU, judecator la Judecatoria Nasaud, de sub invinuirea de savarsire a infractiunii de fals intelectual prev. de art. 289 Cod penal, RUSTI VASILE de sub invinuirea de savarsire a infractiunii de cumparare de influenta prev. de art. 61 din Legea 78/2000 si SCURTU IOAN de sub invinuirea de savarsire a infractiunii de cumparare de influenta prev. de art. 61 din Legea 78/2000.
De asemenea s-a constatat ca SC Dimex 2000 Company SRL nu are calitatea de parte civila sau vatamata in cauza si s-a ridicat masura sechestrului asigurator instituit prin indisponibilizarea sumelor de 3.700 euro si 3.400 lei apartinand inculpatei Moldovan Adriana Veturia, masura dispusa prin ordonanta nr. 40/P/2009 din data de 26.06. 2009  DNA – Serviciul Teritorial Cluj, si s-a dispus restituirea acestor sume catre inculpata.
            S-a desfiintat in parte incheierea din data de din 22 mai 2009 din dosarul 417/265/2008 al Judecatoriei Nasaud, in ceea ce priveste mentiunile privind participarea la acea sedinta de judecata a procurorului precum si cele privitoare la concluziile orale formulate de acesta.
Hotararea poate fi atacata cu recurs in 10 zile de la pronuntare.

Tiberiu Hrihorciuc

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.