Din cauza lipsei banilor, cei doi edili spun că nu pot să îşi continue proiectele, în special cele legate de infrastructură. Mai mult, nu există bani nici pentru plata ajutorului social.
Edilul comunei bistriţene Milaş, Iosif Gabor, susţine că primăria pe care o conduce încă din 1990 nu are resursele financiare pentru a plăti angajaţii şi beneficiarii ajutorului social. Dacă salariile funcţionarilor din primărie nu au fost onorate luna trecută, cei care primesc ajutor social, conform Legii 416/2001, nu şi-au primit banii din luna ianuarie 2010.
Nici edilul de la Teaca, Iustin Muntean, nu este mulţumit de bugetul pe care instituţia sa îl are, mai ales că, susţine acesta, finanţează 50% din cheltuielile Centrului de Sănătate. În plus, Muntean spune că în comună nu s-au făcut investiţii, iar banii sunt împărţiţi preferenţial, în speţă, către unităţile teritorial-administrative care au la timonă primari membri ai Partidului Democrat Liberal.
Milaşul nu mai este iluminat noaptea
Iosif Gabor, primarul comunei Milaş, susţine că oamenii care beneficiază de ajutor social sau cei care au în întreţinere persoane cu handicap l-au ameninţat că îl vor da în judecată, dacă nu le va plăti restanţele. „Pot să mă dea în judecată. Eu nu am bani de unde să le dau. Să nu vă mai spun că nu am avut de unde să plătesc încălzirea la şcoală. Iluminatul public pe raza comunei nu mai funcţionează din acest an. Trăim în beznă noaptea. Suntem într-o situaţie de criză, dar criza asta loveşte doar unele comune, pe altele nu? Am pierdut investiţii pentru că nu s-au alocat bani pentru drumuri, deşi sunt multe investiţii în derulare, dar nu au venit banii pentru finanţare. Nu este posibil ca în secolul XXI să nu ai central de comună asfaltat!”, a spus Gabor.
Edilul a mai ţinut să precizeze că unităţile administrative din zona Câmpiei sunt cele mai sărace, dar că acest lucru nu înseamnă că trebuie să fie bătaia de joc a Consiliului Judeţean. „Nu am mai întâlnit în ultimii 20 de ani o situaţie în care o primărie să nu poată funcţiona. Sunt prima dată în situaţia în care nu pot acorda salariile angajaţilor din primărie. Aşa ceva eu nu mi-am putut imagina că se poate întâmpla! (…) Sunt multe persoane care au în familie copii cu handicap şi nu pot să le dau acele ajutoare şi pe care, de fapt, le asigură statul”, a declarat Iosif Gabor. Pe de altă parte, acesta este hotărât să se întoarcă la catedră, începând cu 1 septembrie 2010, dacă nu va primi bani suficienţi.
Radu Moldovan – expert în demografie
Spusele primarului din Milaş au fost întărite de liderul Organizaţiei judeţene a Partidului Social Democrat. Deputatul Radu Moldovan a afirmat, în cadrul ultimei conferinţe de presă organizată de formaţiunea politică pe care o reprezintă că există riscul depopulării zonei din cauza sărăciei. „Eu cunosc foarte bine zona. În maxim 15 ani zona va fi depopulată în proporţie de 90%., pentru că nu mai sunt condiţii, nu mai stă nimeni acolo. Populaţia este foarte îmbătrânită! Sunt foarte puţini tineri care mai rămân acolo”, a afirmat Moldovan.
Iustin Muntean deplânge situaţia Centrului de Sănătate Teaca
Clădirea spitalului de la Teaca a fost construită de Crucea Roşie din Austria, fiind o unitate spitalicească cu 50 de paturi, din care sunt funcţionale 30. Primarul Iustin Muntean spune că are informaţii că se urmăreşte transformarea acestui spital într-un centru de primiri urgenţe, deci cu doar două paturi. „Ar fi o tragedie pentru toată populaţia din zonă dacă s-ar închide unitatea spitalicească. Spitalul din Teaca este foarte dotat. Are aparatură de mare performanţă. Unitatea funcţionează cu număr mic de personal, dar cu medici foarte buni, iar lumea este mulţumită. Nu suntem de acord să ne transforme în spital cu două paturi, doar pentru urgenţe. Noi plătim 60-70.000 de lei pentru spital, pentru că folosim 14 paturi cu centrul socio-medical. Deci, 50% din cheltuieli”, a spus edilul.
Munteanu a cerut chiar sprijinul presei pentru a studia măsurile de restructurare a Centrului de Sănătate Teaca, pentru că, susţine acesta, a depus un memoriu la Ministerul Sănătăţii, dar încă nu a primit nici un răspuns. De asemenea, edilul spune că, în ultimii ani, nu s-au făcut investiţii în comuna Teaca, deşi s-au depus multe proiecte, punctând că şi drumurile judeţene sunt într-o stare deplorabilă şi că „riscăm să rupem legăturile între Teaca şi Pintic, sau între Teaca şi Archiud”.
Ceea ce uită, însă, să spună social-democraţii este că, timp de 12 ani, Gheorghe Marinescu a tras sforile în judeţ, iar situaţia infrastructurii nu este de azi, de ieri.
Anca Andriţoiu: „Nu se pune problema desfiinţării!“
În viziunea Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud (DSP BN), situaţia Centrului de Sănătate Teaca este cu totul alta. Anca Andriţoiu, directorul DSP BN, spune că spitalul va doar reorganizat. „Spitalul de la Teaca va fi doar reorganizat. Deocamdată se lucrează la nivel de minister. Dacă se vor reorganiza spitale, acest lucru se va întâmpla în toată ţara. Repet, nu se pune problema desfiinţării. Încă nu este nimic sigur. S-a făcut doar o evaluare a tuturor spitalelor. Atâta tot, se lucrează doar la nişte normative noi”, a declarat pentru gazeta de Bistriţa, Anca Andriţoiu. De altfel, acelaşi lucru la susţinut şi subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat: „Situaţia centrului de sănătate din comuna bistriţeană Teaca, precum şi a altor unităţi este analizată, dar deocamdată nu a fost luată o decizie”.
Din ciclul „Cu primarii după mine!”
Organizaţia judeţeană a Partidului Social Democrat Bistriţa-Năsăud a hotărât ca la conferinţele de presă săptămânale să fie prezenţi câte doi primari care reprezintă această formaţiune politică. „La fiecare conferinţă de presă, începând de acum încolo, vinerea, pe rând, câte doi colegi de-ai mei, primari, vor fi prezenţi pentru a comunica cu dumneavoastră (n. r. – ziariştii) problemele comunităţii pe care le gestionează”, a afirmat Radu Moldovan. Deci, ne putem aştepta la noi surprize. Cum conducerea judeţului este portocalie, cu siguranţă, toţi primarii Partidului Social Democrat vor spune în faţa jurnaliştilor că unităţile administrative conduse de ei au „boli” financiare, aflate în stadiul de metastază.
Până la închiderea ediţiei preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu, nu a putut fi contactat, pentru a afla opinia sa în legătură cu afirmaţiile celor doi primari ai Partidului Social Democrat.
Raimond Petruţ