Prezent săptămâna trecută la Bistriţa, la Conferinţa Extraordinară Judeţeană a social-democraţilor bistriţeni, Victor Ponta, vicepreşedintele al PSD, nu a vrut să facă pronosticuri vizavi de viitorul preşedinte al partidului, la nivel naţional.
Ponta a purtat până în acest moment discuţii cu trei dintre candidaţii la funcţia supremă în partid – Mircea Geoană, Cristian Diaconescu şi Adrian Năstase. Potrivit declaraţiilor sale de la Bistriţa, Victor Ponta în mod clar nu îl va susţine pe actualul lider al PSD.

Vicepreşedintele PSD Victor Ponta a fost invitat, săptămâna trecută la Bistriţa, pentru a lua parte la Conferinţa Judeţeană Extraordinară a Organizaţiei Judeţene PSD Bistriţa-Năsăud.
Deşi nu mai este foarte mult timp până la Congresul PSD pentru alegerea noii conduceri, Ponta nu şi-a exprimat public încă o opţiune clară în acest sens.
Vicepreşedintele PSD a afirmat însă că este preocupat în acest moment să meargă cât mai mult în teritoriu la conferinţele organizaţiilor teritoriale pentru a-şi face cunoscut social-democraţilor proiectul său legat de reformarea partidului din care face parte. Totodată, Victor Ponta este preocupat şi de revizuirea Constituţiei şi de îmbunătăţirea sistemului electoral.

Proiect pentru un deceniu

În prag de alegeri în PSD, vicepreşedintele social-democrat Victor Ponta pare mai degrabă preocupat să îşi facă cât mai mult cunoscut proiectul său care vizează reformarea partidului, decât cine va fi noul lider naţional al formaţiunii politice.
„Sper să am ocazia să vorbesc despre proiectul meu pentru următorii 9 – 10 ani. Dacă reuşesc să îmi găsesc şi susţinători pentru el, înseamnă că fac un lucru bun”, a spus Victor Ponta.
Acest proiect, pe care vicepreşedintele PSD l-a făcut public cuprinde 22 de idei de reformare a PSD, dintre care amintim câteva:
 „Refacerea listei de membri şi a susţinătorilor pe baze realiste şi credibile, pe categorii politice dar şi socio-profesionale moderne, „acceptând ideea că diviziunea clasică urban-rural va deveni în curând lipsită de conţinut”.
„Reorganizarea structurilor de partid pe criterii electorale – colegiile (şi nu administrativ – teritoriale) care să înlăture pericolul acumulării excesive de putere, dar mai ales să transforme în sens pozitiv raporturile de putere în interiorul Partidului între local şi central”.
Alegerea preşedintelui PSD prin votul tuturor membrilor partidului, pentru un mandat egal cu un ciclu electoral major, într-un sistem cât mai deschis şi stimulativ pentru cei din interiorul şi exteriorul formaţiunii.
Organizarea anuală a unei convenţii în care să se dezbată şi să se actualizeze obiectivele şi direcţiile fundamentale ale partidului şi care să acorde un vot de încredere conducerii. „Un vot de neîncredere al Convenţiei ar trebui să declanşeze în mod automat procesul de alegere a Preşedintelui. Liderul Partidului ales cf. punctului 3 şi confirmat cf. punctului 4 în anul anterior alegerilor prezidenţiale va fi, în mod automat, desemnat candidatul PSD la alegerile din 2014”, afirmă Ponta pe blogul său.
Introducerea unui sistem de resurse umane tip „Mapa profesională”, care să cuprindă experienţa profesională a fiecărui candidat al PSD la o funcţie publică, activitatea şi rezultatele politice, sondaje de opinie, percepţia în mass-media.

Cine pleacă din partid, să piardă mandatul

Revizuirea Constituţiei şi îmbunătăţirea sistemului electoral sunt alte două probleme care îl preocupă pe Victor Ponta la acest moment. Migraţia membrilor de partid către alte formaţiuni politice în momentul trecerii în Opoziţie, situaţie în care se află acum şi PSD, trebuie clarificate cât mai repede în opinia lui Ponta, care este de părere că şi parlamentarii să îşi piardă mandatul într-o astfel de situaţie. De altfel, toate aceste puncte au fost atinse de vicepreşedintele PSD şi în cadrul Consiliului Naţional de săptămâna trecută, dar şi la Bistriţa.
„Va fi foarte important ce facem în comisia de revizuire a Constituţiei, pentru că dacă ne mulţumim doar să facem din două Camere una, părerea mea e că am face o mare greşeală” a spus Ponta.
„Cine candidează pe lista unui partid, cu semnul unui partid, chiar dacă este vot uninominal, în momentul în care părăseşte partidul îşi pierde mandatul. Se fac alegeri din nou. Dacă este atât de popular va fi reales ca independent sau sub sigla altui partid. Nu e normal când mergi cu sigla partidului în spate, a două zi să spui: eu sunt ales uninominal şi nu mă mai interesează. (…) Al doilea lucru pe care trebuie să îl punem în Constituţie, şi pe care toate sistemele uninominale îl au, este un sistem de revocare a mandatului. (…) Dacă nu facem modificările astea acum când revizuim Constituţia, o să rămânem tot cu un Parlament contestat”, a spus Ponta, convins că mai puţin de jumătate din actualii parlamentari ar mai fi realeşi de electorat.

Ponta nu face pronosticuri

În ceea ce priveşte opţiunile pentru unul sau altul dintre cei care candidează la şefia PSD pe 20 februarie, Ponta a declarat că a purtat discuţii cu trei dintre ei – Geoană, Năstase şi Diaconescu, fără însă să menţioneze clar cine este preferatul său. În opinia vicepreşedintelui PSD, zilele care vor urma însă după alegerea noii conduceri a partidului vor fi cele mai dificile.
„20 mi se pare ziua cea mai simplă pentru PSD. 21 mi se pare ziua cea mai dificilă, după ce se termină bătălia internă. Ce facem după această dată este răspunsul pe care eu îl aştept şi cred că nu numai eu. Decât să fiu în echipa câştigătoare într-un partid care pierde, mai bine în echipa care pierde dar într-un partid care câştigă”, a afirmat Ponta la Bistriţa, ferindu-se totodată să facă pronosticuri pentru unul sau altul dintre competitori.
„Ieri (n. r. – 4 februarie) a fost un moment foarte bun să îi vedem pe cei patru candidaţi, şi probabil o parte din cei nehotărâţi s-au hotărât ieri. Cealaltă parte de nehotărâţi, se hotărăsc până pe 20 februarie. Eu m-am hotărât înainte, atunci când mi-am lansat propriul meu proiect, când am zis că nu mai încurc lumea cu candidaturi, de aceea mă interesează ce se întâmplă din 21 încolo. Va fi domnul Geoană, va fi domnul Năstase sau domnul Diaconescu, voi vedea ce vor face după 21. (…) Nu ştiu cine va câştiga. ”
Întrebat dacă există vreo şansă în cazul în care câştigătorul va fi Adrian Năstase ca partidul să revină la ceea ce a fost în perioada 2000-2004, când acesta era la conducere, Ponta a fost de părere că acest lucru este imposibil să aibă loc.
„Nu mă puneţi să vorbesc despre Adrian Năstase. (…) Eu cred că nu se va reveni niciodată la forma veche, nici la forma partidului din 2000 – 2004, dacă câştigă domnul Năstase, şi sper că nu se revine nici la forma partidului din 2004 – 2009, dacă câştigă domnul Geoană. Oricare dintre ei va câştiga trebuie să se uite la forma partidului din 2012. Dacă se uită înapoi, practic amândoi au pierdut în faţa lui Traian Băsescu, cu amândoi am ajuns în opoziţie, deci oricare ar câştiga dintre ei, trebuie să se uite la 2012”.
Vicepreşedintele PSD este convins că atmosfera care predomina în partid până în 2004 nu va reveni, chiar dacă Adrian Năstase ar câştiga alegerile, întărind totodată faptul că el îşi va spune cu tărie convingerile.
„În 2004 ţin minte că m-am certat cu domnul Năstase foarte tare vizavi de locurile pentru tineri şi de faptul că atunci i-a băgat pe cei de la PC de atunci am mai crescut. Am gura şi mai mare decât în 2004. O să-mi spun în continuare ideile şi sunt convins că nimeni nu mă va sancţiona atât de tare încât să mă dea afară din partid”, a declarat Ponta.
Cât priveşte candidatura lui Cristian Diaconescu, Ponta spune că acesta trebuie să îi convingă pe ceilalţi membri ai PSD că este bun.
„Mie îmi place de domnul Diaconescu. Are şi o imagine foarte bună în exterior. Problema lui este să îi convingă pe cei din interior. La Congresul PSD nu votează cei din afara Congresului. Dacă s-ar fi votat aşa, probabil candidaturile ar fi fost altfel. Când am pus în proiectul meu ideea ca preşedintele partidului să fie votat de toţi membrii, mulţi au zâmbit”, a mai declarat vicepreşedintele PSD.
Dacă Victor Ponta este în cărţi într-unul din posibilele staff-uri de conducere care se vor configura după alegerile din 20 februarie, rămâne de văzut, însă el susţine că dacă îşi va dori o funcţie, se va bate pentru aceasta.

Liana Mureşan

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.