Meine Damme und Herren, geaba v-am invita la vals, polcă sau la altele de genul ăsta că dacă nu sunteţi cu ceva biştari mai serioşi pe card sau prin vreo bancă, sau nu vă număraţi printe elite nu pupaţi decât în poză orchestra vieneză condusă de Russell Mc. Gregor. Nu vreau acum să vorbim despre elite şi nici despre bogaţii Bistriţei care vor locuri tot mai în faţă, fără prostime şi fără presă. La ce bună, chiar aşa, presa asta că oricum nu mai face nici rău dar nici prea mult bine. Este o altă poveste şi, chiar dacă Creţu nu a valsat alături de dragii lui bistriţeni, se apropie momentul când va trebui să o facă. Din nou!
Intraţi pe turnantă, 2011 fiind un an cât se poate se electoral şi pregătitor pentru localele ce au să vină, politicienii bistriţeni, reunosc că mă deprimă acest clişeu, încep a-şi zugrăvi în roz sediile partidelor, anunţându-şi titularii pentru fotoliile de primar.
Trei Doamne şi toţi trei, zicea poetul ţărănimii. Cam tot aşa ceva se pregăteşte şi la Bistriţa, doar că cei trei sunt de fapt doi, un fel de cei patru evanghelişti erau de fapt trei, Luca şi Matei, unul dintre ei. În cazul nostrum,iote domnule dragă cum bătălia pentru fotoliul de primar se va da între PSD şi PDL sau vorba conului Caragiale, viţe-versa. Dar, cum orice ploaie vine de la Cluj, no e o zicere şi asta, tot aşa şi în cazul dat se pot produce suprize. Una dintre acestea ar putea fi candidatul PNL, primul candidat care va fi ales, probabil, în baza unui proiect: cei zece liberali mititei care pot deveni măricei. Cu o singură condiţie: viitoarea alianţă cu PSD-ul să nu impună o susţinere din partea unui partid sau a celuilalt a candidatului cel mai bine situate în sondajele interne. În acest caz, Creţu ar avea de câştigat, pentru că cel care ştiu eu că este candidatul PNL nu va putea să facă faţă cumplitei bătălii care se anunţă între Creţu şi Botiş.
Necunoscutele din ecuaţia PSD plus PNL egal LOVE sunt foarte multe şi fac referire atât la instabilitatea politică, situaţia economică gravă, cât mai ales şansele pe care le are PDL şi Traian Băsescu de-a redresa corabia beată.
O altă necunoscută face referire la modul cum PC se va raporta la PSD, după ce Antonescu şi Daniel Constantin au anunţat nunta din Cana Galileii.
Dincolo, la portocala mecanică, este dorinţă dar şi putinţă financiară, dar nema popularitate, iar Oltean doar dintr-un singur motiv a rezistat 15 ani în politica românească: a înţeles din start că voturile dau puterea. De asemenea, el a mai înţeles că nu este greu de ajuns în Olimpul puterii, mai greu e să te menţii pe locul care ţi-a fost oferit de zei. Cum în politică totul este permis, liderii PDL vor face tot ceea ce este omeneşte şi nu numai posibil pentru a cuceri reduta primăriei Bistriţa. Dar, şi în acest caz, totul depinde de modul cum Ioan Nelu Botiş va pleca de la Ministerul Muncii: pe sau sub scut. Depinde  de el, dar mai ales de dorinţa PDL de-al sacrifica pe altarul aceleiaşi puteri.
Oricum, dacă-i ordin, cu plăcere, aşa că…
Până data viitoare, s-auzim numai de bine!

Alin Cordoş

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.