Conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bistriţa-Năsăud (IPJ BN) a prezentat, săptămâna trecută, bilanţul activităţii pe primul semestru a acestui an.Potrivit datelor IPJ BN, starea infracţională din Bistriţa-Năsăud este menţinută sub control, teritoriul judeţului fiind „judicios acoperit cu un dispozitiv de ordine eficient conform Planului de acţiune «Strada 2009», prin formarea patrulelor mixte poliţie – jandarmi şi angrenarea în acţiuni punctuale a poliţiştilor din cadrul structurilor de investigare a fraudelor, investigaţii criminale, BAEST (n.r. – Biroul Arme, Explozivi, Substanţe Toxice)”.

Comisarul Ioan Sidor Bodescu, şeful IPJ BN, consideră că Bistriţa-Năsăud este cel mai sigur judeţ din ţară din punct de vedere al infracţionalităţii pe care cetăţeanul o reclamă şi poliţiştii o constată.
„Este îmbucurător pentru noi. Ne menţinem pe acest trend, şi anul trecut a fost aşa, şi sperăm ca şi la sfârşitul perioadei să fim într-o asemenea situaţie”, a declarat comisarul Bodescu.

Cifre, cifre…

„La o primă evaluare, deşi suntem într-o perioadă marcată de criza economică, în judeţul Bistriţa-Năsăud avem o situaţie infracţională stabilă. Judeţul Bistriţa-Năsăud, din punct de vedere al infracţionalităţii judiciare, adică a ceea ce adresează cetăţeanul şi bunurile acestuia, mă refer la infracţiunile judiciare, suntem pe ultimul loc ca şi infracţionalitate. Invers luând, suntem cel mai sigur judeţ, continuăm să fim cel mai sigur judeţ din România, din punct de vedere al infracţionalităţii pe care cetăţeanul o reclamă şi noi o constatăm”, a declarat inspectorul şef al IPJ BN, comisarul Ioan Sidor Bodescu.
Potrivit bilanţului IPJ BN pe primul semestru a l acestui an, până acum au fost sesizate 3.830 de infracţiuni, cu 247 mai mult decât în perioada similară a anului trecut, creşterea fiind de 7 procente. În acest sens, judeţul Bistriţa-Năsăud ocupă locul 38, la nivel naţional. Din acest total, 731 sunt infracţiuni economico-financiare, cu 73 mai puţine faţă de perioada similară a anului trecut – locul 32 la nivel naţional –, 1.601 sunt infracţiuni judiciare faţă de 1.598 anul trecut (locul 40 la nivel naţional), şi infracţiuni de altă natură – faţă de 1.181 (o creştere de 27%, ocupând în acest caz locul 22 la nivel naţional).
Infracţiunile constatate de poliţiştii bistriţeni sunt în număr de 2.209 – cu 121 mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (locul 39 la nivel naţional), din care 746 sunt de natură economică – mai puţine cu 102 faţă de 2008, 749 de natură judiciară, mai multe cu 147 faţă de 2008, iar 714 au fost de altă natură.
Volumul criminalităţii constatate în judeţul Bistriţa-Năsăud, calculat la 100.000 de locuitori, este de 697 infracţiuni în creştere în acest an judeţul nostru fiind situat pe locul 39 faţă de 40, anul trecut.
Cercetările au fost finalizate în cazul a 1.710 persoane învinuite/inculpate, cu 170 mai multe decât în 2008, din care 273 pentru infracţiuni economico-financiare, 601 pentru infracţiuni judiciare (mai multe cu 24faţă de 2008) şi 627, cu 159 faţă de perioada similară a anului trecut, pentru infracţiuni de altă natură. 543 de persoane învinuite/inculpate au fost prinse în flagrant, iar împotriva a 28 de persoane s-a luat măsura reţinerii sau a arestării preventive.
În ceea ce priveşte infracţiunile soluţionate, acestea se cifrează la 1.852, mai multe cu 102 faţă de 2008, din care 389 au fost de natură economică, 673 de natură judiciară şi 763 de altă natură.
Potrivit raportului, volumul criminalităţii soluţionate calculat la 100.000 de locuitori este de 576 infracţiuni în creştere faţă de 2008.

Hoţi puţini în BN

„În ceea ce priveşte infracţiunile de furt sunt cele mai puţin prezente din ţară – avem cele mai puţine infracţiuni de furt, raportat la suta de mii de locuitori din România. Acest lucru se vede prin patrulările noastre comune, pe care ministerul le-a generat, ca şi Acţiunea „Strada 2009”, patrulăm mai bine şi mai eficient cu Jandarmeria, cu Poliţia Judiciară, ne sprijinim noi mai mult în activitate. Aţi observat probabil că pe drumurile principale din judeţ am luat anumite măsuri în instituirea unor filtre permanente în Teaca, Tiha Bârgăului, Salva şi Petru Rareş. Aceste lucruri, alături de o prezenţă activă şi masivă în stradă au făcut ca infracţionalitatea judiciară să fie ţinută sub control”, a declarat şeful IPJ BN.

Cât priveşte renumita Acţiunea „Strada 2009”, acţiune desfăşurată la nivel naţional, cu toate că a fost anunţată în luna februarie a acestui an cu surle şi trâmbiţe, nicăieri nu se găsesc date care să facă referire la rezultatele şi efectele acesteia, nici măcar pe site-ul MAI. Drept urmare, nimeni nu va şti dacă această acţiune a avut sau nu efectele scontate, dacă cei cu tendinţe de a comite fapte antisociale s-au mai cuminţit sau nu, datorită acestei campanii.

S-a lăsat şi cu dosare penale

Potrivit bilanţului pe primul semestru al anului 2009, au fost soluţionate 19 cauze penale complexe de natură economică, din care 14 s-au finalizat cu trimiterea în judecată, iar alte cinci au fost declinate, şi două cauze de natură judiciară.
„Dosarele penale complexe privesc fapte cu un prejudiciu mai mare de două miliarde de lei vechi – 200.000 de lei noi. Sunt şi aspecte procedurale în funcţie de gravitatea faptelor”, a mai precizat Bodescu.

Şeful IPJ BN a mai adăugat că mai mulţi funcţionari ai statului sunt anchetaţi cu privire la anumite infracţiuni săvârşite cu privire la administrarea banului public, dar deocamdată sunt detalii care nu pot fi făcute publice decât într-o anumită fază.

Mai mulţi morţi în accidente rutiere

În ceea ce priveşte circulaţia rutieră, în prima parte a anului 2009 au fost aplicate 26.450 sancţiuni contravenţionale, cu 606 mai puţine decât anul trecut, în valoare de 2.996 lei. De asemenea au fost reţinute 1.017 permise de conducere, 358 de certificate de înmatriculare au fost retrase şi au fost sancţionaţi contravenţional 11 factori de răspundere, pentru neintervenţia la timp cu material antiderapant şi pentru lipsă de semnalizare. Au fost descoperite, se precizează în raport, 443 de infracţiuni, mai mult cu 118 faţă de 2008, din care 340 au fost la regimul circulaţiei pe drumurile publice, iar 103 de altă natură.
În primul semestru a anului 2009, pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud au avut loc 109 accidente de circulaţie, dintre care 49 au fost grave, soldate cu 23 de morţi (cu patru mai mult decât anul trecut), 36 de răniţi grav, 21 răniţi uşor, şi 60 de accidente uşoare, soldate cu 80 de răniţi uşor.
„Din păcate avem mai mulţi morţi, dar sunt mai puţini răniţi grav, însă această diferenţă este dată şi de intervenţia ulterioară – cât de repede ajunge Salvarea, ce stare de sănătate are cel implicat într-un accident… este un hazard în acest lucru. Dar ceilalţi indicatori, atât cei de răniţi grav, cât şi cei de răniţi uşor, au scăzut, suntem, deci pe un trend pozitiv”, a declarat şeful IPJ BN.

Puncte de interes

Legat de evadarea lui George Frunzilă, eveniment petrecut la sfârşitul anului trecut, comisarul Ioan Sidor Bodescu, şeful IPJ BN, a menţionat că poliţistul care l-a scos pe condamnat, aflat în arestul Poliţiei bistriţene, a demisionat şi a fost trimis în judecată pentru neglijenţă în serviciu. Cel de-al doilea poliţist, care era de serviciu la arest şi care s-a făcut vinovat fiindcă l-a acoperit pe colegul său care l-a scos pe Frunzilă din arest, pentru a-i duce la maşina sa un butoi cu resturi menajere, s-a ales cu pedepse disciplinare. Acesta a fost transferat la Serviciul de Ordine Publică şi are slabe şanse de a se mai ocupa de arest.
Bodescu a mai precizat că, urmare a campaniei electorale europarlamentare, au fost întocmite trei dosare penale pentru turism electoral, mită electorală şi distrugere de obiecte de campanie, fără a oferi mai multe date despre persoanele care sunt anchetate, dacă acestea sunt activişti de partid sau sunt persoane care nu au de-a face cu viaţa politică.

Şeful de la Bucureşti, mulţumit

Adjunctul şefului Poliţiei Române, chestor de poliţie Bujor Florescu, prezent la Bistriţa la analiza activităţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud a declarat că activitatea poliţiştilor bistriţeni în scopul reducerii infracţionalităţii poate fi caracterizată ca fiind una bună. „Aprecierea generală este preponderent pozitivă, şi din punct de vedere statistic, dar şi din punct de vedere al zonei”, a spus Florescu, precizând totodată că a discutat cu şeful IPJ BN câteva chestiuni punctuale legate de grupările infracţionale, o nouă reevaluare a acestora, pentru a avea o imagine reală asupra acestui aspect.

„Am discutat modalităţile de asigurarea prelungirii dotării materiale, pentru că în condiţiile actuale alocaţiile financiare sunt din ce în ce mai puţine, apoi despre comunicarea cu cetăţeanul, care reprezintă principala obligaţie a poliţistului, plecând de la reclamaţii, sesizări şi ajungând la rezolvarea plângerilor în care ei sunt victime şi răspunsurile pe care trebuie să li-l dăm acestora vis-a-vis de parcursurile şi de activităţile care se desfăşoară pentru rezolvarea lor şi, nu în ultimul rând, despre starea disciplinară, care nu ridică probleme dar prin implicarea sau neimplicarea în totalitatea, nerezolvarea problemelor cu care se confruntă poliţistul, poate fi o premisă negativă din acest punct de vedere”, a mai spus chestorul de poliţie Bujor Florescu.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.