Într-o lume normală grădiniţa este locul unde ne lăsăm copiii, pentru a-i regăsi în siguranţă la sfârşitul programului de lucru, însă în zilele noastre acest tablou idilic unde copii se joacă într-o ambient plăcut, înconjuraţi de educatoare zâmbitoare este dărâmat, la propriu şi la figurat, de realitatea crudă – imobilele care se numesc grădiniţe şi care ar trebuii să fie unele dintre cele mai sigure clădiri stau să se prăbuşească peste copii.

Doua grădiniţe din municipiu au fost închise în urma incidentului care a avut loc acum două săptămâni la grădiniţa de la Unirea. În ciuda faptului că raportul de control indică faptul că grădiniţele sunt în pericol de dărâmare, autorităţile au decis să lase instituţiile deschise încă o vreme.

Începutul sfârşitului

Totul a început în urmă cu două săptămâni, când în dimineaţa zilei în care urma să se sărbătorească Buna Vestire, într-o grădiniţă din suburbia Bistriţei, Unirea, tavanul sălii de clasă a grupei mici s-a prăbuşit cu tot cu grinzi şi moloz, peste băncuţele copiilor. Toate acestea s-au întâmplat cu trei ore înainte ca preşcolarii să ajungă la cursuri, astfel că nimeni nu a fost rănit.

Incidentul a avut loc la ora 5.00, oră la care, oră la care în clădire se afla doar femeia de serviciu a grădiniţei. Atunci, mai mult de 10 grinzi masive au căzut peste băncuţele micuţilor, care la acea oră încă dormeau sau se pregăteau să vină la grădiniţă.

Viaţă de preşcolar

Pereţi crăpaţi, praf, clădiri şi camere pline de igrasie, tavan ce stă să cadă, rechizite puţine şi vechi de decenii, parc de joacă inexistent, grupuri sanitare inexistente sau inadecvate, acestea sunt doar câteva din imaginile pe care le avem la intrarea într-o grădiniţă bistriţeană în anul 2009. Şi acestea sunt doar o parte din condiţiile în care cadrele didactice şi copilaşii îşi desfăşoară activitatea.

Rezolvarea problemei întârzie

Inspectorul şcolar general Mihai Mureşan a declarat faptul că a cerut de multe ori să se găsească o soluţie pentru grădiniţele cu probleme, dar că nu are totuşi rost să mai investească nici un leu în aceste spaţii ameninţate de o iminentă prăbuşire.
Pe motiv că aceste clădiri sunt foarte vechi şi că în final mare parte din ele vor fi demolate, „generalul” se spală destul de uşor pe mâini şi lasă oarecum timpul şi schimbările climatice să rezolve totul.

Blestemul grădiniţelor

Clădiri construite acum un secol, locaţiile multor grădiniţe din judeţ sunt de fapt case în care au funcţionat de-a lungul timpului diverse instituţii care ulterior s-au mutat în clădiri modernizate, cedând locaţiile micuţilor învăţăcei.

Disputele cele mai multe au loc între de Biserica Evanghelică şi Primăria Bistriţa.
La cererea disperată a celor care erau legaţi direct de acest loc, s-au făcut mici lucrări de-a lungul timpului, care însă au fost sub forma unor reparaţii sumare, prost executate, lucrări ce nu puteau să redea atât micuţilor, cât şi cadrelor didactice mulţumiri pe termen lung.

Clădiri care pun în pericol viaţa copiilor

Inspectoratul în Construcţii a luat la verificat clădirile şcolare vechi după ce tavanul grădiniţei din cartierul Unirea s-a prăbuşit în urmă cu două săptămâni.
Decizia de închidere a Grădiniţei nr.2 şi a celei din Sigmir a fost luată în 2 aprilie după o ultima inspecţie la faţa locului.
În opinia lui Constantin Hada, şeful Inspectoratului de Construcţii, imobilele se află într-o stare precară şi pun în pericol siguranţa copiilor. Acesta a avertizat Primăria Bistriţa şi Inspectoratul Şcolar de faptul că o să fie direct responsabile dacă nu mută cât mai repede posibil copiii din acele locaţii.

Grădiniţele bistriţene pline de istorie şi moloz

Clădirea grădiniţei din Sigmir, veche din 1860, avea fisuri grave în pereţii din cărămidă, probleme severe la tavan. Clădirea de pe strada Nicolae Bălcescu din municipiu, datează din 1930 – aici inspectorii au descoperit planşee de lemn cu fisuri pronunţate, crăpături peste limita admisibilă, probleme de esenţă care nu puteau permite funcţionarea grădiniţei în această locaţie. Măsura dispusă în acest ultim caz a fost demolarea sau reabilitarea completă, însă şi aici intervin alţi itemi, fiecare mai prioritar decât altul.

Copiii din Sigmir vor fi mutaţi din locaţie

În cazul grădiniţei din Sigmir, pentru că spaţiile sunt insuficiente edilii au găsit o cale de mijloc.

Potrivit directorului Şcolii generale numărul 2, Viorel Luca, cel care coordonează şi activitatea unităţilor şcolare din Sigmir, preşcolarii vor fi mutaţi într-una dintre clădirile şcolii primare, iar pentru că spaţiile sunt insuficiente, elevii din clasele III-IV vor trebui să facă cursuri în tura de după amiază pentru tot restul anului.
Luca susţine faptul că a promis Inspecţiei în Construcţii că vor elibera clădirea grădiniţei, cu tot cu mobilier în cel mult o săptămână, iar punctul său de vedere în această problemă fiind acela că imobilul cu pricina ar trebui demolat.

Grădiniţa cu copiii condamnaţi să rămână sub zidurile ei

În cazul grădiniţei din Bistriţa, cei 100 de copiii de la Grădiniţa numărul 2 vor rămâne pe loc, cel puţin până în luna mai.
Aceasta a fost decizia Inspectoratului Şcolar Judeţean, din motive că nu ar exista încă soluţii de mutare până atunci.
Inspectorul general Mihai Mureşan susţine că nu pot fi mutaţi copiii până când nu se reabilitează Grădiniţa de pe strada Şieului, închisă în urmă cu doi ani şi aflată de atunci în şantier.

Municipalitatea ştie de câteva săptămâni că la cele două grădiniţe problemele sunt grave, iar poziţia primarului Ovidiu Creţu este aceea de a menţiona faptul că Primăria a renunţat să mai facă lucrări de reparaţie la Grădiniţa nr. 2 după ce o maşină încărcată cu material de construcţii a fost retrasă de urgenţă, pentru că zidurile imobilului au intrat în vibraţie şi se puteau prăbuşi.

Din nou soluţii de moment şi lăsarea în voia sorţii

La fel cum se întâmpla în urmă cu două săptămâni, mai marii burgului, în subordinea cărora se află acest grup momentan defavorizat, au început să dea soluţii pentru copilaşi, majoritatea însă de „moment”, moment însă care pare a dura o veşnicie.

Se vede treaba că aveau dreptate educatorii grădiniţei din Unirea la gândul că vor fi uitaţi şi că nu vor fi ajutaţi în rezolvarea problemelor, iar acum au mai apărut şi alţii pe lista care începe să crească.

Mihaela Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.