Gloria Bistriţa este într-un pericol iminent de scufundare, adică de retrogradare în liga secundă. Este nevoie de acest strigăt de ajutor, până nu este prea târziu. Dar mai este nevoie să se facă şi ceva concret pentru ca Gloria să-şi revină.

S.O.S este cunoscut ca un apel internaţional telegrafic, transmis de o navă aflată în pericol de scufundare, un apel prin care se cere pur şi simplu, ajutor. Într-o traducere recunoscută, ar suna cam aşa, "salvaţi sufletele noastre".
S.O.S Gloria Bistriţa, la ora aceasta s-ar traduce "Salvaţi Gloria, echipa noastră de suflet".

Lordul a lăsat calmul la o parte

Nu este nici o exagerare, Gloria este în pericol de retogradare. Şi ca să ne dăm seama că pericolul este real şi iminent, şi nu unul imaginar, nu trebuie să amintim decât episodul în care „Lordul” a fost scos din calmul englezesc, proverbial, de o susurare la ureche, prin care era înştiinţat că mână lui dreaptă, o altă legendă în devenire a Gloriei, Ioan Horoba, ar fi declarat că nu are nimic de comentat la faza penalty-ului acordat într-un mod deosebit de suspect, de către arbitrul întâlnirii, Alexandru Tudor. Jean Pădureanu a răbufnit din toţi rărunchii şi fără să gândească prea mult, lucru care nu-i prea stă în caracter, dar în circumstanţele de faţă este scuzabil, a tunat: "Să-i spuneţi lui Horoba din partea mea, că-i un tâmpit şi un om de rea credinţă şi cu asta am spus totul!". Ştirea bombă a fost preluată de majoritatea mass-media.

Penalty fără acoperire

În îndelungata lui carieră sportivă şi de conducător
de sport este pentru prima dată când Jean Pădureanu are o astfel de răbufnire, aparent necontrolată. Niciodată nu a căzut în capcanele întinse de ziariştii însetaţi după scandal şi circ. La orice provocare de acest gen, pentru că a fost o provocare, "Lordul" ocolea cu dibăcie ambuscada şi evita să se arunce cu capul înainte în scandal. Nimeni nu şi-a pus minima şi obligatoria întrebare, dacă Ioan Horoba ar fi spus, ceea ce a afirmat panglicarul de doi lei, Porumboiu, că ar fi spus. Oricum, cam toată lumea a muşcat-o. Imediat s-au adus în atenţie „stenogramele lui Gigi”, date pe surse de cei de la DNA. S-a făcut referire la o convorbire în care Neţoiu afirma că "nea Jean", ar fi fost făcut "căcăcios" şi "porc bătrân" de către Ioan Horoba. Situaţia este oarecum asemănătoare. Şi atunci şi acum, nimeni nu a verificat dacă Horoba a spus sau nu ceea ce i se pune în cârcă. Este surprinzător faptul că "Lordul", înţelept şi cumpătat cum îl ştim, nu a purces la o minimă verificare, pentru a stabili dacă Porumboiu, în mod pervers şi ticălos, nu a recurs la această stratagemă, tocmai pentru a arunca sămânţa neînţelegerii în ograda Gloriei Bistriţa. În fond în toată această poveste de doi lei, nu este important ce a spus sau nu a spus Ioan Horoba vis-a-vis de penalty-ul acordat împotriva Gloriei. Important este faptul dacă a fost sau nu a fost penalty. Revăzând faza cu pricina, toată lumea cu scaun la cap, spune că nu a fost penalty. Penalty a fost numai în capul acestui "Brad Pitt" de mahala, arbitrul Alexandru Tudor, şi bineînţeles a lui Porumboiu. Dacă fapta a fost comisă cu premeditare, sau din prostie, asta chiar nu mai avem cum să o ştim. Şi este sigur că nu o să aflăm niciodată. Dar cum nimic nu este întâmplător sub soare, nu credem că fapta lui Tudor a fost comisă gratuit.
Ulterior, seara, la GSP TV, "nea Jean" a fost destul de caustic, lucru care nu-i stă în caracter, la adresa lui Tudor. "Lordul" a contestat dur prestaţia lui Tudor, pe care l-a acuzat în mod direct că a acordat o lovitură de pedeapsă, care a decis cursul jocului. "Nu a fost penalty, apărătorul nostru dă cu şpiţul în minge, iar jucătorul de la Vaslui cade. Alexandru Tudor e deziluzia vieţii mele, am crezut mult în el. Dacă nu era această manieră de arbitraj nu am fi pierdut cu acest scor şi poate nu pierdeam deloc. Am să fac memoriu împotriva lui Tudor şi îl trimit la UEFA şi FIFA", a spus Jean Pădureanu. Dar "Lord" cum îl ştim, nea Jean nu s-a mai pretat la un asemenea gest. Ştie şi el foarte bine, principiul care este valabil în România, că ceea ce este furat, bun furat rămâne. Şi acest principiu se aplică şi în fotbal. "Ca şi joc, echilibrul s-a rupt la acel penalty, care nu a fost. Cartonaşele galbene au fost date prea uşor. Nu am crezut că Tudor poate arbitra în această manieră. Silvăşan merita o amendă pentru ce a făcut. Îl acuz de prestaţie foarte slabă. Nu îl cred pe Tudor să aibă alte interese de a arbitra aşa", a fost rechizitoriul "Lordului".

„Porumboiu e un mincinos”

Ioan Horoba, paradoxal, a reacţionat ca un adevărat diplomat. Se vede de la cine a învăţat şcoală. La acelaşi post de televiziune, GSP TV, directorul sportiv al Gloriei, a considerat justificată reacţia lui Jean Pădureanu, care l-a făcut "tâmpit" în direct şi la o oră de maximă audienţă. "Preşedintele avea tot dreptul să-şi piardă cumpătul dacă eu aş fi zis că penalty-ul a fost corect acordat, însă din contră, eu am susţinut că n-a fost 11 metri.

 
Porumboiu e un mincinos, dacă s-a dus la Pădureanu şi i-a spus că eu aş fi susţinut că Tudor a procedat corect", a declarat Horoba. Tot acest rahat a fost mai mult o încercare de război psihologic, o dezinformare menită de a declanşa un război intern la Gloria. Dar se pare că situaţia conflictuală a fost prevenită şi fiecare încearcă să vadă ce este de făcut în continuare. Lucrurile nu sunt încă chiar tragice la Gloria, dar pot deveni. Nu mai este timp de făcut greşeli.
Fără doar şi poate, Gloria, exceptând faza acelui penalty acordat gratuit de Tudor, a pierdut fără drept de apel în faţa Vasluiului. Echipa bistriţeană a practicat un joc departe de ceea ce aşteptau spectatorii prezenţi în număr destul de mare pe stadion. "Execuţia" lui Tudor a venit în minutul 42. Singurul străin din echipa bistriţeană, Joao Pedro, după părerea exclusivă a lui Tudor şi Porumboiu, îl faultează pe Nemanja în careu. Se dictează 11 metri, iar Wesley nu ratează. Arbitrul şi-a făcut datoria, scopul a fost atins, iar ceea ce a urmat a fost demn de cascadorii râsului. Nici nu mai merită comentat.

Sabău recunoaşte că echipa suferă

Corect, Sabău pune punctul pe „i”, recunoaşte că echipa suferă şi că jocul merge prost. Nu avem cum să nu-i dăm dreptate. Din trei etape, în care au fost puse în joc nouă puncte, Gloria a reuşit să câştige unul singur, paradoxal, şi acela dintr-un meci în deplasare cu Universitatea Craiova. Nu este lipsit de importanţă să ne amintim că toate echipele cu un punctaj mai mic decât al Gloriei Bistriţa în clasament, în această etapă au câştigat puncte.

Gloria mai are o şansă

Este demn de remarcat faptul că bistriţenii l-au primit pe fiul rătăcitor al Gloriei, Viorel Moldovan, aflat la cârma Vasluiului, fără ranchiună sau alte manifestări nelalocul lor. Moldovan este un fiu al Bistriţei, el s-a lansat în fotbalul mare la echipa pe care tocmai a învins-o – Gloria Bistriţa. Viorel Moldovan a demonstrat în meciul cu Gloria, că este un profesionist adevărat.

De fapt, lucrurile nu sunt cu totul pierdute. După cum se ştie cel mai important joc este cel care urmează, cel cu Iaşiul, de unde sperăm că Gloria va aduce cel puţin un punct.

Zaharia Cotoc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.