Săptămâna trecută la Tiha Bârgăului s-a produs un incident care a alarmat Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud (ISJ BN), dar şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud (IPJ BN). De la sesizarea unor ziare online care anunţau un scandal sexual şocant la Şcoala Generală din Tiha Bârgăului, toată lumea s-a pus pe cercetări şi constatări. Într-un final scandalul monstruos insinuat s-a dovedit a fi doar o joacă mai exagerată a copiilor.

La începutul săptămânii trecute, nişte articole apărute în două publicaţii online au pus pe jar ISJ BN şi IPJ BN. Auzind că ar fi vorba de o hărţuire sexuală la Şcoala Generală din Tiha Bârgăului, atât IPJ BN, cât ISJ BN, şi-au trimis echipe în teren pentru a verifica cu amănuntul ce este adevărat şi ce nu. Constatarea finală a scos la iveală faptul că a fost vorba doar de o hârjoneală mai exagerată a copiilor, iar pentru a fi potoliţi, directoarea şcolii a chemat poliţistul de proximitate, aflat în incinta unităţii de învăţământ, în baza protocolului încheiat cu ISJ BN. Oamenii din zonă s-au alarmat când au văzut că a fost chemat poliţistul şi au creat diverse scenarii, după care, imediat au apelat presa şi şi-au spus păsul, cum au considerat ei.

Reprezentaţii Poliţiei s-au deplasat şi ei la şcoala din Tiha Bârgăului unde au ajuns la concluzia că cele precizate de publicaţiile online, nu se adeveresc.

De la „şoc şi groază”…

Un ziar online din judeţ a răspândit săptămâna trecută, existenţa unui scandal sexual de amploare la Şcoala Generală din Tiha Bârgăului. Potrivit acestei publicaţii, „o fetiţă din clasa VII-a fost agresată sexual de patru băieţi dintr-a VIII-a”. Conform declaraţiilor mamelor, fetiţa, a cărei mamă ar fi decedată, ar fi fost luată pe sus de patru băieţi de clasa a opta, dusă într-o sală de curs, bătută şi dezbrăcată de unul dintre elevi, în timp ce ceilalţi trei o ţineau de mâini şi de picioare şi îi astupau gura ca să nu strige.

 În acelaşi articol se spunea că era ameninţată să fie suspusă unei agresiuni asemănătoare o fetiţă din clasa a VI-a. Drept urmare, „mai multe mame şocate de întâmplare şi îngrijorate de viitorul fetiţelor lor au cerut ajutorul presei”. Se preciza şi că fetiţa agresată sexual, dar şi celelalte minore ameninţate să o păţească la fel, urmează să fie consiliate de un psiholog.
Ca urmare a acestor afirmaţii publicate în articol, poliţiştii şi inspectorii şcolari s-au pus pe cercetat în stânga şi-n dreapta, la Şcoala Generală de la Tiha Bârgăului.

…la o simplă îmbrăţişare nevinovată

Imediat după apariţia articolului cu pricina, lucrătorii din cadrul IJP BN s-au deplasat la Tiha Bârgăului, au studiat cazul şi s-au întors cu o constatare. Astfel, în data de 21 octombrie, la două zile de la producerea incidentului, purtătorul de cuvânt din cadrul IPJ BN, Claudia Creţa, împreună cu directorul Şcolii Generale din Tiha Bârgăului, Mărioara Jauca, consilierul educativ Monica Artene şi învăţătoarea Maria Vântu – membră a Comisiei pentru combaterea violenţei în şcoli, s-au întâlnit pentru a discuta materialul jurnalistic apărut în publicaţiile online în data de 19 octombrie , privind un incident petrecut în Şcoala Generală Tiha Bârgăului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ BN, Claudia Creţa, în acest caz a fost vorba doar de un mic incident petrecut între trei băieţi de clasa a VIII-a care au îmbrăţişat o fetiţă din clasa a VII-a. „Tot incidentul a durat câteva secunde. Stând de vorbă cu cadrele didactice, fetiţa a susţinut că nu i s-a părut nimic grav şi că a fost o simplă îmbrăţişare. Un coleg de clasă a relatat dirigintei incidentul, iar profesoara le-a ţinut imediat elevilor o lecţie de morală.
A doua zi diriginta clasei a considerat că datorită vârstei copiilor a sosit momentul să le vorbească deschis pe tema – Comportamentul dintre un băiat şi o fată la vârsta preadolescenţei. Cu această ocazie a fost invitat şi poliţistul din comună pentru a prezenta diferite materiale preventive.
 
Menţionăm că reporterul a făcut referire la o fetiţă care a rămas orfană de mama ceea ce nu este adevărat, deoarece fetiţa implicată în incident este fericită că nu şi-a pierdut niciunul dintre părinţi. În urma articolului apărut, atât IPJ BN cât şi Inspectoratul Şcolar Judeţean s-au informat cu privire la veridicitatea celor scrise şi s-a constatat că faptele relatate în articol nu se confirmă”, a comunicat în mass-media locală, purtătorul de cuvânt din cadrul IPJ BN, agentul de poliţie Claudia Creţa.

Minţile oamenilor au luat-o razna!

Redactorul Gazetei de Bistriţa a luat legătura cu echipa ISJ BN, care s-a deplasat la Şcoala Generală din Tiha Bârgăului. Potrivit precizărilor făcute de inspectorul şcolar de specialitate, responsabil de sector, Melinda Botta, reprezentanţii ISJ BN au efectuat la Tiha Bârgăului doar o constatare şi nicidecum o anchetă, întrucât la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean nu a ajuns nicio sesizare scrisă sau măcar verbală, cu privire la „scandalul sexual” despre care se spunea cu atâta sârg. „Noi am fost în constatare, să fie clar înţeles, pentru că nu am primit nicio sesizare scrisă sau verbală. Ceea ce am constatat noi că s-a întâmplat la Tiha Bârgăului, ar putea suna cam aşa: Minţile oamenilor au luat-o razna! Spun asta pentru că nu a fost vorba decât de o joacă mai exagerată a copiilor. Se specifica în publicaţia online că acel copil are antecedente. Ei, acele antecedente sunt de fapt absenţe, spartul unui geam, chestiuni de acest gen, nu altceva. Acei elevi sunt foarte buni la învăţătură şi au rămas speriaţi când au fost luaţi la întrebări, pentru că ei nu făcut altceva decât să se joace. Este adevărat că jocul lor a fost mai exagerat, dar nici într-un caz nu a fost vorba de hărţuire sexuală. Nici vorbă! În momentul în care copiii făceau o mare gălăgie, directoarea şcolii a găsit soluţia să îl cheme pe poliţistul de proximitate, ca şi cum le-ar fi zis, atenţie că vine bau-bau! De aici a pornit totul pentru că au fost femei din comună care şi-au pus întrebarea că oare ce se întâmplă la şcoală de a fost chemat poliţistul. Şi cineva a pus mâna pe telefon şi a chemat presa online, care a scris ce a scris. Probabil că momentul de a chema poliţistul nu a fost bine ales… Poate directoarea şcolii putea găsi o altă soluţie de a rezolva incidentul. Repet, minţile oamenilor au luat-o razna!”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Melinda Botta.
Inspectorul şcolar educativ, Ion Costea a fost de asemenea la Tiha Bârgăului. „Directoarea şcolii a fost numită abia acum în septembrie. Într-adevăr are mai puţină experienţă şi cred că nu ar fi trebuit să sperie copiii, să spunem aşa, cu aducerea poliţistului de proximitate. Dar mă rog, aceasta este soluţia pe care a găsit-o dânsa pe moment. Însă ceea ce s-a întâmplat acolo a fost doar o joacă a copiilor, nimic mai mult. Noi am fost solicitaţi de inspectorul şcolar general, Vasile Marc să mergem la Tiha şi să facem o constatare. Vom face o constare în scris care va fi pusă la arhivă. În ceea ce o priveşte pe directoarea şcolii, noi îi vom acorda sprijin şi îndrumare atât cât putem, şi nici într-un caz sancţionare”, a precizat Ion Costea.

Copiii pot fi afectaţi după acest incident

Din cadrul echipei ISJ BN care s-a deplasat la Şcoala Generală de la Tiha Bârgăului a făcut parte şi directorul Centrului Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică Bistriţa – Năsăud (CJAP BN), psihologul şcolar Ioan Orban. „Am discutat cu fiecare copil în parte. Le-am dat şi câteva teste psihologice ca să văd dacă este vorba despre un comportament mai deosebit, dar nu s-a pus problema la nici unul dintre ei. Noi avem un protocol de colaborare cu şcoala respectivă şi ne bazăm şi pe colaborarea directoarei şi a diriginţilor acestor copii. Îi vom ţine sub evidenţa noastră pe cei patru copii, cred că întreg anul şcolar, pentru că există posibilitatea ca ei să fie afectaţi în urma acestui incident în care ei doar s-au jucat, însă au fost catalogaţi altfel. Eventualele afecţiuni emoţionale se pot vedea în timp, nu acum imediat. Ceea ce este important de menţionat ar fi faptul că relaţiile între copii au rămas aceleaşi, nu s-au rupt, s-au păstrat relaţii colegiale”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, psihologul şcolar Ioan Orban.

Iulia STUPINEAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.