Vasile Marc este noul inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud (ISJ BN). Acesta o înlocuieşte în funcţie pe Stela Todea, numită de PSD. Noul „general” spune că singura politică din învăţământul bistriţean va fi politica şcolii. Marc este de părere că în ultimii ani s-au făcut investiţii masive în infrastructura şcolară, dar s-a uitat de investiţiile în resursa umană.

Gazeta de Bistriţa: Aţi fost numit inspector general şcolar. Cu ce gânduri vă începeţi activitatea în această instituţie?

Vasile Marc: Întrebarea este destul de dificilă, în ideea în care, după cum bine ştiţi, situaţia în ţară este destul de delicată. Eu sunt convins că, odată reîntors aici, majoritatea cadrelor mă cunosc, am mai lucrat cu ele, le-am coordonat, dar aşa cum am spus, singura politică pe care o voi face în această perioadă va fi politica şcolii; altfel de politică nu se mai permite în învăţământ. Dacă vor intra în vigoare şi noile legi ale Educaţiei, atunci este foarte clar că în învăţământul românesc, şi eu sper să fie aşa, deşi nu sunt convins încă sută la sută, directorii nu vor mai fi numiţi pe criterii politice. Consiliile de administraţie ale şcolilor trebuie să fie capabile să-şi numească oameni competenţi pentru a atrage un număr cât mai mare de copii la unităţile pe care le conduc şi în acelaşi timp să crească performanţa şcolară. Din păcate, în ultima perioadă, performanţa şcolară a scăzut foarte, foarte mult.

Gazeta de Bistriţa: Da, probabil că la un moment dat, directorii vor fi obligaţi să demisioneze din partidul din care fac parte, şi aici ne referim la cei înregimentaţi politic. Numai că aceştia, chiar dacă nu vor mai fi membri de partid cu acte în regulă, vor fi tot simpatizanţii partidului din care au făcut parte. Credeţi că asta va fi o rezolvare?

Vasile Marc: Da, e corect, pentru că şi aici noi suntem români, balcanici. Dar atât timp cât consiliile de administraţie îşi vor face pe deplin datoria, fiind o treime cadre didactice, o treime reprezentanţii părinţilor, aceştia împreună, dacă au un parteneriat serios şcoală – familie, ar trebui ca să fie factorul decizional. În aceste condiţii, primarul, indiferent de culoarea lui politică, nu va mai putea să impună un director.

Gazeta de Bistriţa: Ce credeţi că trebuie schimbat mai întâi la nivelul ISJ BN?

Vasile Marc: Cred că trebuie schimbată mentalitatea. Atât timp cât eu o să fiu aici şi echipa este lângă mine, trebuie să facem politica guvernului, ori ne place, ori nu ne place, pentru că deocamdată acesta ne dă banii şi trebuie să respecte legea.

Gazeta de Bistriţa: Au existat foarte multe nemulţumiri în ceea ce priveşte schimbarea unor directori de şcoli din judeţ. Vor reveni aceştia în funcţii?

Vasile Marc: O parte din ei, da. O parte, nu. Sunt situaţii în care s-au făcut schimbări abuzive. Vă dau doar un exemplu: la Şcoala Generală Ciceu-Giurgeşti a fost schimbat un om deosebit, care a fost peste 25 de ani director de şcoală. A fost adusă o fată care nu are ore în unitatea şcolară. Ori degrevarea directorului este de 25%. În şcoală există profesor titular de limba şi literatura română, astfel încât ea mergea să-şi facă orele la altă şcoală, iar după amiaza venea să facă management în şcoală. Păi asta se mai poate numi performanţă şcolară? Sub nicio formă, nu!

Gazeta de Bistriţa: S-a făcut mare tam-tam mai ales în ceea ce îl priveşte pe directorul şcolii din Lechinţa, Alexandru Gherman, despre care s-a spus că a fost demis din motive politice, el fiind liderul organizaţiei PD-L din comuna respectivă. Într-un răspuns venit de la Ministerul Educaţiei, fostul secretar de stat, Doina Pană, afirma că domnul Gherman a încălcat nişte prevederi legale şi citez: „Pe lângă un management defectuos, domnul Gherman a comis şi ilegalităţi: a stabilit un opţional la educaţie fizică la o clasă de seral şi i-a înscris şi la Bacalaureat pentru această materie, obligând comisia de bacalaureat să găsească soluţia pentru ca acei absolvenţi să poată susţine examenul la o altă materie”. Concret, în acest caz, a avut sau nu dreptate conducerea ISJ BN să îl schimbe pe domnul Gherman?

Vasile Marc: Nu cunosc în totalitate speţa. Eu am discutat recent cu dumnealui, fiindcă domnul Gherman a fost la mine. I-am spus că voi verifica despre ce este vorba, dar atât timp cât este dat un calificativ şi acesta s-a menţinut şi după contestaţie la Ministerul Educaţiei, iar cazul este pe rol în instanţă, aceasta este singura care poate să-l schimbe. Dacă instanţa îi va da câştig, se va întoarce pe funcţie fără niciun fel de problemă. Acum într-o primă fază, domnul Gherman a cerut în instanţă, până la judecarea pe fond, să i se anuleze calificativul şi, de asemenea, ordinul de ministru, şi să fie repus în funcţie. Vom şti în curând dacă i se va aproba această cerere.

Gazeta de Bistriţa: Dumneavoastră cum aţi fi procedat într-un asemenea caz, chiar cu riscul ca gestul dumneavoastră să fie interpretat ca unul politic?

Vasile Marc: În condiţiile în care el ar fi greşit aşa cum se spune în raport, eu a doua zi îl dam afară fără să îi mai fac evaluare. Indiferent cine era.

Gazeta de Bistriţa: Există de asemenea, o problemă la Rusu Bârgăului, unde părinţii sunt nemulţumiţi de faptul că există clase I-IV simultan cu un singur învăţător. Ce soluţie ar fi în acest caz?

Vasile Marc: În condiţiile în care ei vor avea numărul minim, respectiv 23 de elevi în clasele I-IV, se va înfiinţa al doilea post de învăţător, respectând legea. Oamenii spun că există acest număr minim. Eu le-am cerut actele fiecărui copil şi certificatele de naştere. Vorbim pe acte, nu pe poveşti.

Gazeta de Bistriţa: Ce consideraţi că trebuie schimbat la nivelul sistemului de învăţământ?

Vasile Marc: În ultimii ani învăţământul românesc a fost într-o cruntă subfinanţare, nu trebuie să ne ascundem după deget. În ultimii şapte ani s-au investit foarte mulţi bani în infrastructura şcolară, iar în resursa umană foarte puţin. Şi îmi amintesc de anul şcolar 2001 – 2002, în judeţul Bistriţa-Năsăud am avut doi profesori de matematică necalificaţi; când am plecat din ISJ BN în 2005, am avut aproape 40 de profesori necalificaţi doar la matematică, nu mai vorbesc de limbi moderne, limba şi literatura română… Tinerii nu au venit spre învăţământ pentru că au fost slab plătiţi, trebuie să recunoaştem. Un profesor stagiar, absolvent de universitate, până acum câteva luni, primea circa 750 de lei, salariu net. Acum au în jur de 900 de lei. Cum să vină un absolvent de universitate bun să lucreze în învăţământ? În aceste condiţii, din nefericire, în învăţământ au venit în ultimii ani absolvenţii de mijloc ai învăţământului superior. Şi asta îşi va pune amprenta în timp, pentru că educaţia este un sistem în care nu se văd roadele imediat, ci este o investiţie pe termen lung. Această nouă grilă de salarizare a legii unice mai aşează oarecum lucrurile, debutantul ajungând undeva pe la 1.500 de lei.

Gazeta de Bistriţa: Ce părere aveţi de legea salarizării unice şi ce efecte va avea aceasta la nivelul cadrelor didactice? Pierd sau nu la salariu?

Vasile Marc: S-ar pierde dacă nu s-ar mai acorda sporurile – gradaţiile de merit, salariile de merit şi indemnizaţia de conducere pentru diriginte. Dar, din câte ştiu eu, toate acestea rămân, plus sporul de vechime.

Gazeta de Bistriţa: Dumneavoastră personal sunteţi mulţumit de salariu pe care îl aveţi ca şi cadru didactic, având în vedere că aveţi o vechime considerabilă la catedră, de 27 de ani?

Vasile Marc: Sincer să spun, nu sunt mulţumit, dar eu zic că situaţia economică a ţării este de aşa natură. Categoria socio-profesională care a înţeles mai mult ca altele este învăţământul. Să ai tu o lege a ta, prin care se spune că se majorează salariul cu 50% şi nu s-a mărit, şi oamenii totuşi se duc şi muncesc şi îşi fac orele, este o chestie de apreciat. Eu sunt mândru ca fac parte din această categorie, că fac parte dintre aceşti oameni care îşi iubesc meseria de dascăli. Dascălii sunt nişte oameni care îşi fac meseria! Nu ştiu dacă actualul guvern sau viitorul care va veni va înţelege că învăţământul este o prioritate naţională.

Gazeta de Bistriţa: Ce părere aveţi de schimbările produse de-a lungul anilor, după 1989, în sistemul românesc de învăţământ, şi aici mă refer în mod special la acele teste unice, la bacalaureat, la modul de admitere în liceu şi facultate?

Vasile Marc: Este inadmisibil ca un copil să nu ştie la finele unui ciclu de învăţământ ce se întâmplă cu el. Trebuie să se înţeleagă odată pentru totdeauna, indiferent cine este la guvernare, că nu este admisibil ca în fiecare an să se schimbe procedura de testare şi de intrare într-o formă de învăţământ liceal sau procedura pentru bacalaureat. Nu este posibil ca în învăţământul superior să se intre doar cu note de la bacalaureat. Părerea mea este să fie absolut obligatoriu, când termină clasa a opta, să se dea o testare naţională, dar în liceu să se dea admitere, pentru că admiterea este sfântă! Acum, dacă sunt obligatorii 10 clase, măcar o admitere în clasa a XI-a, trebuie să fie o selecţie pe bază de examen. La fel şi pentru învăţământul superior.

Gazeta de Bistriţa: Cum vor afecta societatea şi educaţia în primul rând, toate aceste frământări politice din ultima perioadă?

Vasile Marc: Eu cred că trebuie odată şi-odată să ne aşezăm. Pentru că dacă nu încercăm să mergem pe drumul cel bun, noi ca şi naţiune o să dispărem. Indiferent de clasa politică, indiferent cine va fi la putere, trebuie să lăsăm mândria şi orgoliul la o parte, să muncim şi să scoatem această ţară la liman. Avem o ţară frumoasă şi bogată, avem nişte oameni minunaţi, dar din nefericire nu ştiu ce se întâmplă cu noi, parcă suntem blestemaţi, nu ne mai înţelegem.

Vasile Marc a absolvit Institutul Pedagogic Cluj-Napoca în 1982, an în care a intrat la catedră ca profesor de matematică.

În 1987 a absolvit Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca.
În perioada 2001 – 2003 a ocupat funcţia de inspector general adjunct al ISJ BN, iar între anii 2003 – 2005 a fost inspector de specialitate în aceeaşi instituţie. După anul 2005 şi până la ocuparea funcţiei de inspector general al ISJ BN, Vasile Marc a predat la Liceul „Liviu Rebreanu” Beclean.
Între 2004 – 2009 a efectuat studii de masterat educaţional la Universitatea Oradea, iar în primăvara acestui an a obţinut titlul de doctor în ştiinţe.
Vasile Marc este consilier judeţean, el fiind la cel de-al treilea mandat, câştigat pe lista PSD. În toamna anului trecut, Marc a demisionat din PSD şi s-a înscris în rândurile PD-L.
 
Liana Mureşan

24 COMENTARII

  1. It’s very good that you do a king of hot outcome about this good post. And we guess that that would be great if some persons get the thesis papers and just thesis with you help.

  2. We have got at present time great Internet resources to order the dissertation form or superior issue close to this topic at the trustworthy buy dissertation service.

  3. Tutors often require their college students to compose term papers that are non-plagiarized. However, how to act when a student does not realize how to to start writing? Specialists recommend to buy term paper and save great reputation.

  4. I have oftentimes found skilful written custom term paper from that company and that online essay writing services is the only one I will use. I really choose that I can speak with the writer and upload my directions so easily. There are many research papers companies but this are superior in my mind, good luck!

  5. The thesis writing will offer the dissertation discussion referring to this post, thence, people notice the reliable buy dissertation service and buy a thesis paper right there.

  6. Looking for professional assistant? Therefore, you’re in the best place to buy papers online. Numbers of people visit our site and buy course essays of the best quality.

  7. How could this be that you receive really a lot fantastic issue just like this good topic? Just the experienced essays writers do know the correct way to create such perfect thesis or dissertation writing service.

  8. Which way can you write the nice tought just about this good post I chew over? The thesis writing service would hire writers as you to make the outline thesis creating. Hence you have got a nice opportunity to get to the team of masters.

  9. I think that you should be awarded by some thesis service for your smashing topic close to this post. Not every person would be able to create such high quality dissertation philosophie.

  10. Different guys have diverse troubles! Some speak about community problems and some attempt to see some information about the best custom papers writing organizations. Recently, many students try to buy essays at the certified essays writing corporations. Thence, they have to get some data to make a proper option!

  11. Don’t be afraid when buy custom essay, just because custom papers writing companies aren’t permitted to use plagiarism. Thus, you have to be absolutely assured that your essays would be completed of solid quality.

  12. Site owners should not be worried just about not very high page rank because the blog posting service can offer link building tools that raise ranking!

  13. Thank you, it’s very wonderfull description about this post it might be very kind for students. Recently i needed resume writing services. To my admirable surprise, resume was divine the price I paid for it.

  14. Numbers of people have never utilized custom academic papers writing services to buy an essay at. Thence, they guessed that all custom papers writing services were scam. But, such statements are not close to reality.

  15. Didn’t to write an essay writing assignment but still are willing to get high quality academic papers? Thence, you have got no other way than to buy essays.

  16. Wow, this categorically cleared some things up. One essay i am having headache with is a illustration for an „who we are” The teacher says that we will have to jog deep into ourselves and notice what we really are. But I think it would be more valuableto use dissertation writing.

  17. I determined that my academic success grounded on quality of essays I submitted. Therefore, I attempt to order term papers at writing services that can hire only famous experts!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.