Bistriţa este primul oraş, reşedinţă de judeţ care a demarat un studiu de cadastru general. Acest studiu se face din fondurile alocate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Primăria Bistriţa, fiind evaluat la câteva miliarde de lei vechi. Dacă totul va decurge bine, peste trei ani, fiecare cetăţean va primi gratuit, o foaie care să îi ateste proprietatea.
Există totuşi o problemă: multe persoane sunt rezervate când vine vorba de primirea specialiştilor firmei de cadastru general, în apartamentele şi pe proprietăţile lor.

Cadastrul general reprezintă localizarea proprietăţilor, identificarea acestora şi înscrierea drepturilor de proprietate în Cartea Funciară. Potrivit Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), o consecinţă a introducerii cadastrului general va fi accesarea mai uşoară a creditelor ipotecare şi uşurarea procedurilor de transfer a drepturilor de proprietate. Pentru statul român, proiectul este necesar deoarece se creează o bază reală de impozitare, se va reduce numărul de litigii, va fi facilitată reforma funciară şi se va îmbunătăţi dezvoltarea infrastructurii, sunt de părere reprezentanţii ANCPI.
Proiectul de introducere a cadastrului general va fi finalizat în anul 2020. Valoarea totală a proiectului se ridică la suma de 944 de milioane de euro, bani obţinuţi din împrumuturi de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, dar şi de la bugetul de stat. Cadastrul general se face, atât în cazul proprietarilor de drept, cât şi pentru posesori. Costurile pentru garantare, asigurare şi înscriere sunt suportate de stat. “Vom ajunge ca după trei ani, timp în care se va realiza cadastrul general, fiecare cetăţean să primească gratuit, o coală funciară cu proprietatea înscrisă. Adică, regimul proprietăţii va fi perfect definit şi înscris”, se arată convins primarul Bistriţei, Teodor Ovidiu Creţu.

Protocol aprobat

Pe 29 ianuarie, anul curent s-a aprobat Protocolul de colaborare între Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi municipiului Bistriţa, pentru realizarea cadastrului general pe teritoriul municipiului Bistriţa şi localităţile componente. Potrivit protocolului, „Părţile semnatare sunt Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, instituţie publică, cu personalitate juridică, reprezentată de domnul Robert Iulian Tatu, în calitate de director general, şi Municipiul Bistriţa, cu sediul în municipiul Bistriţa, Piaţa Centrală nr.6, reprezentat prin domnul Ovidiu Teodor Creţu, în calitate de primar”.

Prin acelaşi protocol, „Părţile semnatare sunt de acord să colaboreze în scopul realizării cadastrului general în municipiul Bistriţa şi înscrierii tuturor imobilelor în evidenţele de publicitate imobiliară”.
După încheierea protocolului, municipalitatea a încheiat un contract cu o firmă care însă nu a mai vrut să continue studiul, fapt pentru care a fost contactată o altă societate specializată care „ne-a făcut oferta să ne facă nu numai cadastrul edilitar, ci şi cadastrul general.”

Doar o comună a finalizat cadastrul general

Potrivit primarului Teodor Ovidiu Creţu, Bistriţa este singurul oraş, reşedinţă de judeţ care are demarată o astfel de lucrare de cadastru general. „Asta înseamnă că absolut toate proprietăţile vor fi întabulate. Noi aici lucrăm pe carte funciară de pe vremea austro-ungarilor şi oamenii vor avea întabulare gratuită şi vor primi copii de cărţi funciare. În ziua de azi, cei care nu au întabulate proprietăţile sau apartamentele plătesc o grămadă de bani pentru a şi le înscrie. Noi facem chestiunea asta gratuit pentru cetăţeni”, spune primarul.
Până acum, doar o singură comună a finalizat cadastrul general, respectiv comuna Ştefan Vodă din judeţul Călăraşi.

Aproape 30.000 de locuinţe, incluse în studiu

Studiul de cadastru general va include la Bistriţa, aproximativ 21.000 de apartamente şi circa 8.000 de case. Reprezentanţii firmei specializate în realizarea studiului de cadastru şi-au făcut un plan cu zonele, suprafeţele, clădirile şi proprietăţile din municipiu.

Valoarea totală a studiului de cadastru general pentru municipiul Bistriţa, se ridică la câteva miliarde de lei vechi, bani proveniţi de la Agenţia Naţională de Cadastru şi de la Primăria Bistriţa.

Cetăţenii, cam neîncrezători

Oamenii care sunt angajaţi de firma care realizează studiul de cadastru general, aproximativ 15 persoane, se deplasează la locuinţele şi casele cetăţenilor din municipiu, cerând date şi solicitând inclusiv documentele de proprietate, pentru a fi întocmită această lucrare de cadastru general. „Unii dintre angajaţi sunt din Bucureşti, se cunosc după accent. Oamenii au o reticenţă în a da informaţii, în a discuta cu ei, în a le prezenta documentele pe care le cer.(…). Am transmis şi câteva comunicate, în sensul de a-i lămuri pe oameni, de a transmite aceste mesaje. Ştiu că sunt unele firme care şi-au trimis oamenii să discute, pretinzând că sunt agreate de primărie, cum este în cazul reabilitării termice. În cazul acesta, noi nu am abilitat pe nimeni, nu am autorizat nici o persoană, chiar am sesizat organele de poliţie. Dar nu aş vrea să se facă cumva o confuzie între una şi alta, iar cetăţenii să respingă furnizarea de informaţii către cei care realizează cadastrul general. Probabil că unii folosesc suprafeţe mai mari sau alţii se tem că nu ştiu cu cine au de-a face”, precizează edilul Bistriţei, Ovidiu Creţu. „Sigur că unii dintre oameni, care folosesc suprafeţe de teren mai mari decât cele la care au dreptul, vor fi reticenţi, dar sunt convins că lucrurile vor ajunge acolo unde trebuie, adică prin lucrarea de cadastru se vor delimita proprietăţile şi vom şti fiecare bucăţică de teren din municipiu a cui este, cine o foloseşte şi în ce condiţii. Cei care sunt în astfel de situaţii, nu-mi fac problemă, vor fi bucuroşi repede să declare ceea ce folosesc ilegal. Dar trebuie să ştie că dacă sunt terenuri care se află în continuarea proprietăţilor lor, le închiriem, cu condiţia să le transforme în spaţiu verde şi nu în grădină de zarzavat, la nişte preţuri extraordinar de mici, pe perioadă foarte lungă. Aşa că vor putea să folosească practic în continuare terenul acela, desigur în condiţiile legii, plătind proprietarului o chirie care este foarte mică”, explică Creţu.

S.O.S „Rog comunicare!”

Pentru ca treburile să meargă bine, municipalitatea a lansat rugămintea ca oamenii să coopereze „pentru că o astfel de lucrare va avea o importanţă capitală”. Totodată, pentru o mai bună clarificare, în afară de legitimaţiile pe care le au angajaţii firmei, Primăria Bistriţa a postat pe uşile de la scara blocurilor, anunţuri prin care oamenii sunt informaţi de venirea reprezentanţilor firmei în cursul săptămânii următoare. De asemenea, municipalitatea le-a făcut celor 15 angajaţi ai firmei acreditări speciale, cu care se vor legitima în faţa cetăţenilor. „Vrem să fie lucrul cât mai clar, cât mai limpede pentru oricine (…). Dacă aceşti agenţi nu vor avea acces în locuinţe sau pe proprietăţi, studiul de cadastru general nu va putea fi realizat. (…). Noi avem la dispoziţie toată baza Oficiului de Cadastru Judeţean, putem să luăm informaţii şi de acolo şi într-adevăr, pentru cei care nu doresc şi nu vor să ne pună la dispoziţie documentele, luăm ce avem acolo. În rest, cei cu care nu avem nici posibilitatea aceasta, de clarificare a lucrurilor, vom ajunge să ne judecăm, iar eu nu vreau să mă judec cu 10.000 de oameni care sunt reticenţi”, spune edilul Bistriţei.

Privind în viitor…

Dacă bistriţenii vor accepta să comunice cu reprezentanţii firmei specializate în realizarea studiului de cadastru general, în circa doi ani de zile vor fi adunate toate datele necesare, iar în cel de-al treilea an, lucrarea de cadastru va fi finalizată. Atunci, Primăria Bistriţa va înmâna gratuit, fiecărui proprietar de case, apartamente sau terenuri, o carte funciară.

Iulia Stupinean

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.