Comunismul a lăsat în urmă un milion de morţi proveniţi din lagăre de muncă forţată, de reeducare, din procesul de colectivizare forţată şi alte experimente comuniste, şi o populaţie a cărei identitate naţională a fost modificată prin măsuri de intimidare. Pentru a afla mai multe despre crimele petrecute în anii regimului comunist am stat de vorbă cu Marius Oprea preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din România.

Gazeta de Bistriţa: Când s-a înfiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România şi câţi membri are?

Marius Oprea: Institutul s-a înfiinţat în 22 decembrie 2005. Actual are 33 de membri. Am avut mai mulţi, dar criza ne-a afectat şi pe noi şi cum unii au plecat nu am angajat alţii în loc din cauza condiţiilor financiare. Din cei 33, operativi sunt 15, în rest sunt contabila, şoferi, secretara etc. Majoritatea angajaţilor sunt proaspeţi absolvenţi, cred că şi din cauza asta lucrurile merg foarte bine pentru că ei sunt foarte mobili, foarte implicaţi.

Gazeta de Bistriţa: Care sunt principalele obiective ale instituţiei?

Marius Oprea: Noi căutăm victimele regimului comunist şi criminalii. Am făcut plângeri împotriva a peste 400 de ofiţeri de securitate, dar nimeni n-a fost anchetat. Câteodată simţim că facem asta în zadar, dar avem măcar satisfacţia că redăm morţii familiilor. De obicei îi găsim într-o pădure aruncaţi unul peste altul, îngropaţi la suprafaţă într-o groapă de mică adâncime.

Gazeta de Bistriţa: Care este bugetul alocat instituţiei?

Marius Oprea:
Nu ştiu exact care este bugetul alocat pe anul acesta, dar în orice caz este mult mai mic faţă de cel de anul trecut. Media salariului este 20 de milioane de lei (n.r. – lei vechi) la cei 33 de angajaţi, cu clădirea nu cheltuim pentru că e a noastră, în rest mai avem cheltuieli cu benzina. Operaţiunea de la Nepos, de exemplu, ne-a costat 25 de milioane de lei vechi.

Gazeta de Bistriţa: Beneficiaţi şi de alte finanţări?

Marius Oprea: Primim finanţări pe proiecte în special din Germania şi USA. Banii finanţează direct proiectele, de exemplu când am editat manualul de istorie ei au plătit direct editura.

Gazeta de Bistriţa: Cum se implică Statul în astfel de anchete?

Marius Oprea: Statul finanţează Institutul, dar avem probleme cu poliţiştii, procurorii, pentru că ne trezim cu nişte cadavre în pădure şi instituţiile îşi pasează responsabilitatea de la unii la alţii. Poliţia spune că nu poate interveni până nu primeşte ordonanţă de la procuror, procurorul spune că e caz de parchet comunitar parchetul pasează cazul mai departe şi tot aşa asistăm la un ping-pong întreg, iar noi suntem la mijloc cu morţii în pădure.

Gazeta de Bistriţa: Câte cazuri de crime petrecute în anii regimului comunist aţi descoperit în judeţul nostru şi câte la nivel naţional?

Marius Oprea: La nivel naţional sunt între opt şi 10 mii de cazuri, iar pe teritoriul judeţului Bistriţa Năsăud am găsit, până acum, nouă cazuri, pe care i-am şi deshumat.

Gazeta de Bistriţa: Cum se desfăşoară o anchetă şi cât timp durează ea?

Marius Oprea: De obicei suntem contactaţi de urmaşii celor omorâţi, ne deplasăm pe teren şi începem o anchetă. Adunăm date de la rude, de la martori care i-au cunoscut pe morţi, le înregistrăm declaraţiile, după care căutăm date la CNSAS, încercăm să identificăm locul de înmormântare, sau presupusul loc, pentru că nu întotdeauna locurile de care ştiu rudele coincid cu groapa unde sunt îngropaţi morţii. Sunt pe munţi, pe dealuri, pe câmpii etc. Rudelor nu li s-a dat voie, dacă au cunoscut locaţia mormântului, să le pună cruce. După ce identifică mormântul ne apucăm de deshumat, de săpat cu arheologii şi cu preoţii lângă noi.

Gazeta de Bistriţa: Cei găsiţi vinovaţi sunt pedepsiţi sau este doar o operaţiune simbolică în memoria victimelor comunismului?

Marius Oprea: În cazul de la Nepos, de exemplu, există un făptaş în viaţă, dar nu l-a luat nimeni la întrebări, nici măcar o declaraţie nu i s-a luat. Criminalii trăiesc printre noi şi le plătim noi pensia. Procuratura nu face investigaţii, motivând că acestea sunt omoruri simple şi trecute de 15 ani, aşa că sunt prescrise. Dar noi considerăm că acestea sunt crime împotriva umanităţii şi nu pot fi prescrise.

Gazeta de Bistriţa: Ce ne puteţi spune despre acest caz de la Nepos?

Marius Oprea: Cazul din Nepos a fost unul deosebit prin faptul că a avut un impact vizual foarte puternic, având în vedere că am găsit pe cei trei îmbrăţişaţi. Din asta am dedus că erau aruncaţi unul peste altul, dar probabil în momentul îngropării încă nu se instalase decesul. A fost un caz deosebit şi prin implicarea comunităţii din Nepos. Sătenii au venit cu cai, cu unelte, au urcat două ore în pantă, pentru că la locul unde se aflau cadavrele nu se putea ajunge cu mijloacele de transport.

Gazeta de Bistriţa: Am înţeles că unul dintre cei trei călăi este încă în viaţă. Liviu Pangraţiu susţine că el personal nu a tras în cei trei executaţi la Nepos, ci că au fost alţi cinci ofiţeri de Securitate care au făcut aceasta. Ce părere aveţi?

Marius Oprea: El a declarat că nu a tras, dar el e semnatarul unor rapoarte din vremea respectivă care dovedesc tocmai contrariul. Sunt documentele găsite în arhivă unde el se laudă că i-a împuşcat. Există martori oculari care confirmă acest lucru.

Gazeta de Bistriţa: Cum comentaţi modul în care instituţiile statului au tratat acest caz?

Marius Oprea: Prima oară cu nepăsare, după ce am luat atitudine s-au mobilizat puţin. Totul a început ca de obicei, îşi pasau mingea de la unul la altul. Poliţia a zis că nu intervine fără procuror, parchetul pasa responsabilitatea la armată şi aşa mai departe. Noi am găsit actele victimelor în arhivă, dar acestea au fost emise la două luni după ce i-au împuşcat. Au primit 25 de ani de condamnare fiecare, iar în ’57 familiile au fost anunţate că apropiaţii lor au murit la Aiud în arest. Văzând că oficialităţile nu au de gând să intervină, am luat atitudine. Le-am zis că victimele, figurând morţi în Aiud, îi ducem la Aiud şi eram decişi să scoatem cadavrele din pădure şi să-i transportăm la Aiud. Numai atunci s-au sesizat oficialităţile locale şi s-au deplasat la faţa locului. Au ridicat cadavrele le-au dus la Medicina legală din Bistriţa, iar ordonanţa medico-legală au eliberat-o abia la două luni de la exhumarea cadavrelor.

Gazeta de Bistriţa: Dar faptul că reprezentanţii Asociaţiei Cultul Eroilor nu au fost de acord ca aceşti trei martiri să fie îngropaţi în Cimitirul Eroilor din Bistriţa, motivând că în astfel de cimitire nu pot fi îngropate decât persoanele care au murit în timp de pace şi care au îndeplinit un serviciu comandat în domeniile apărării naţionale sau ordinii publice şi siguranţei naţionale?

Marius Oprea: După lege nu au dreptul să fie îngropaţi în Cimitirul Eroilor s-au făcut demersuri în privinţa asta dar nu au acceptat.

Gazeta de Bistriţa: De când sunteţi directorul instituţiei aţi primit ameninţări?

Marius Oprea: Da. De multe ori. M-au ameninţat că-mi ucid copilul, că-mi violează nevasta, tot timpul primim ameninţări. De obicei ameninţările sunt lansate de pe telefoane cu număr privat.

Noemi Constantin

1 COMENTARIU

  1. W W W . B R I C I U R I . R O – ARTICOLE BARBATESTI DE INGRIJIRE PERSONALA SI ARTICOLE DE BARBIERIT MODELAT, ARANJAT SI ARTICOLE DE PROFESIONALE DE FRIZERIE MADE IN GERMANY, SPECIAL CONCEPUTE PT BARBATI DEOARECE SE STIE… BARBATII AU PARUL Si UNGHIILE TARI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.