Un tânăr, în vârstă de 17 ani, de la Complexul de Servicii Social – Comunitare Beclean, a dispărut pe 21 iunie în apele râului Someşul Mare în timp ce se afla la scăldat împreună cu câţiva colegi ai săi. Zona – „La Surpături” – unde tânărul a dispărut sub ochii îngroziţi ai colegilor săi şi ai pedagogului care-i însoţea, este cunoscută ca fiind una periculoasă, tot acolo petrecând-se în urmă cu trei ani o altă tragedie. Până la închiderea ediţiei, trupul tânărului nu a fost găsit, deşi au fost efectuate căutări chiar şi de o echipă de scafandri aparţinând ISU Cluj.

Copleşiţi de arşiţa de afară şi prea încrezători în forţele proprii, tot mai mulţi tineri se aventurează la scăldat în râurile din zonă, neştiind că cele mai multe au albiile mult prea adânci din cauza lucrărilor efectuate pentru extragerea de balastru. Mulţi plătesc scump această experienţă – cu viaţa.

Neglijenţa ucide

Aceasta este povestea tristă a tânărului Anton Lingurar, un tânăr de 17 ani, care a trăit o viaţă în sistemul de ocrotire a copilului. Surse neoficiale relatează că tânărul se afla în plasament de mic copil, neavând tată, ci doar mamă şi este luat în evidenţă cu grave deficienţe de comportament. Soarta n-a fost prea blândă cu Anton. Pe lângă faptul că a fost nevoit să crească fără părinţi, şi-a găsit sfârşitul într-un mod şi mai tragic la o vârstă destul de fragedă.

Mama l-a părăsit în maternitatea din Bistriţa şi a fost preluat de Complexul de Servicii Social – Comunitare Beclean, instituţie aflată în subordonarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud (DGASPC BN). După spusele directorului Centrului,Titus Bilegan, băiatul frecventa Şcoala „Sfânta Maria” din Bistriţa, fiind în clasa a zecea şi doar sfârşiturile de săptămână şi vacanţele le petrecea la Centrul de plasament din Beclean. Întrebat de tulburările de comportament, directorul ne-a spus că băiatul avea ceva probleme la şcoală, dar la Centru se comporta exemplar.

Un destin tragic

Tragedia a avut loc duminică, 21.06.2009, la ora 16:30, când un grup de tineri de la Centrul de plasament din oraşul Beclean s-au dus să se scalde în râul din apropiere. Consilierul local Titus Bilegan, în acelaşi timp director al Complexului de Servicii Social – Comunitare Beclean, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa că „locul unde s-au dus copiii la scăldat este considerat ştrandul oraşului şi de 33 de ani se fac ieşiri organizate cu copii aflaţi în plasament”.

„Au fost trei grupuri de copii, în total 18 copii, fiecare grup fiind supravegheat în parte de câte un dascăl. Doi băieţi mai mari, unul din ei fiind victima, au intrat în apă sub supravegherea dascălului. Apa era mică şi cum înaintau, colegul lui Anton i-a propus acestuia să iasă din apă. După relatarea martorilor oculari, victima a căzut pe burtă în apa relativ mică şi a fost luat de curenţi. De atunci este căutat”, a mai declarat directorul Bilegan.
Deşi oficial s-a declarat că erau trei grupuri de tineri, fiecare grup având un profesor supraveghetor, aceeaşi sursă neoficială relatează că, copiii s-au dus fără un program organizat pe malul râului şi cu un singur supraveghetor.
Cazul a fost preluat şi este investigat de Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bistriţa Năsăud (IPJ BN). De asemenea, potrivit declaraţiei directorului DGASPC BN, Marin Rus, a fost declanşată şi o anchetă internă, pentru a se stabili exact ce s-a întâmplat.

Joacă periculoasă

Anton a intrat primul în apă, şi în timp ce înainta în adânc, arăta colegilor nivelul apei ridicând mâna, când dintr-o dată l-au înghiţit apele şi nu l-a mai văzut nimeni. Până la ora actuală, nu s-a găsit cadavrul, dar căutările continuă intens de atunci. Efective ale pompierilor din Beclean şi Bistriţa, conduse de sublocotenenţii Toader Hangea şi Ciprian Gabor, îl caută neîntrerupt, fiind solicitat şi ajutorul a doi scafandrii profesionişti din Cluj.
Directorul Complexului de Servicii Social – Comunitare Beclean, Titus Bilegan, a declarat că scafandrii au încetat căutările marţi 23.06.2009, precizând că aceştia au cercetat adâncul, au făcut măsurători, dar apa fiind foarte caldă a ridicat probabil cadavrul care a fost luat de curenţi.

Tragedie similară, alt protagonist

Radu Avram Potinteu era un tânăr promiţător de doar 20 de ani, student la Facultatea de Politehnică din Cluj – Napoca. Pe data de 15.06.2006, încercând să scape de arşiţa din oraş tânărul cu încă şase prieteni au ales să-şi petreacă weekendul pe malul Someşului din oraşul Beclean. Au întins cortul în cea mai frecventată zona de agrement din localitate.

După o zi petrecută cu voie bună, spre seară tinerii s-au hotărât să se răcorească în apele râului. Mai glumeţ din fire Raul, după o sute de metri de înot în apele Someşului, a început să strige că intră la apă, însă prietenii ştiindu-l un înotător bun au crezut că se ţine de farse. Când şi-au dat seama că nu e o glumă prietenii i-au sărit în ajutor, însă era prea târziu, tânărul a fost înghiţit de ape. După câteva zile de căutări zadarnice din partea poliţiei locale, trupul neînsufleţit al tânărului student a fost găsit într-o dimineaţă de un pescar.

Interzis scăldatul în zonă!

Zona „La surpături”, în dreptul cabanei de pe malul Someşului, este un perimetru considerat periculos, ţinând cont de numărul victimelor tinere pe care râul le-a făcut în ultimul timp. Este vorba despre un prag brusc de peste opt metri adâncime, situat în poziţie oblică, de-a latul Someşului, pe o presupusă distanţă de aproximativ 100 de metri, delimitată de locul în care circula în trecut o luntre, şi limita din aval a plajei din faţa cabanei de la Beclean. Zona este una foarte periculoasă în contextul în care vârtejurile şi curenţii de apă formaţi în locul săpat la peste opt metri adâncime îi pot face dispăruţi chiar şi pe cei mai buni dintre înotători. Mirela Bărbos, purtătorul de cuvânt al Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud (SGA BN), ne-a asigurat că în momentul de faţă nicio firmă nu are autorizaţie în zona respectivă pentru extragere de balastru din albia minoră râului.

Oficialităţile iau măsuri

Surprinzător este faptul că o zonă considerată periculoasă pentru scăldat, cu mai multe victime la activ, nu este semnalizată prin niciun fel. Contactat telefonic de Gazeta de Bistriţa, primarul oraşului Beclean, Nicolae Moldovan, ne-a asigurat că se vor lua măsuri în ceea ce priveşte delimitarea zonei periculoase. Consilierii locali au iniţiat un proiect de hotărâre prin care să se interzică scăldatul în zona „La surpături” şi de săptămâna viitoare vor fi amplasate în zonă plăcuţe de interzicere a scăldatului.

Nu putem să nu ne întrebăm care ar fi fost soarta tinerilor înecaţi în acea zonă a Someşului Mare din Beclean dacă ar fi fost avertizaţi asupra pericolului care îi paşte dacă se aventurează în apă.

Ape tulburi

Apele îşi cer tributul în fiecare an, făcând victime mai ales în rândul tinerilor. Înşelaţi de adâncimea mică a apei din majoritatea zonelor râului şi însufleţiţi de curajul tinereţii, mulţi îşi găsesc sfârşitul aici, albia fiind plină de gropi adânci cu curenţi puternici şi vârtejuri cărora îi pot cădea pradă şi cei mai experimentaţi înotători.

Noemi Constantin

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.