De ceva vreme încoace preşedintele Băsescu pierde tot mai mult teren, cu toate că, încă, ocupă prima poziţie în preferinţele românilor. Dacă în 2004, era privit cu multă simpatie de oamenii din popor, astăzi, aceiaşi oameni încep să cârcotească şi să-şi arate antipatia faţă de preşedinte.

Adevărul este că şi-a făcut-o cu propria lui mânuţă. Scandalurile continui, la care a supus poporul prin clasa politică, i-au ştirbit mult din autoritate, plus că a dovedit cu vârf şi îndesat că nu pridideşte să se răzbune pe acei oameni care nu îl agreează. Nu contează că e vorba de oameni de afaceri, politicieni ori jurnalişti. Fiecare a fost taxat pe rând.
Acum doar 37,4% dintre români l-ar vota pe Băsescu, iar 62,1% nu au încredere în el. Nici actualul guvern nu este iertat. Doar 30,8% dintre aceiaşi români spun că actuala coaliţie de guvernare are rezultate similare cu cele obţinute de mult blamatul Guvern Tăriceanu, în timp ce 22,5% cred că actualul Executiv are rezultate mai proaste, iar 19% spun că sunt ceva mai bune, restul având alte opinii. De asemenea, mai mult de jumătate dintre români cred că adevăratul conducător al guvernului actual este de fapt Băsescu, nu Boc. În schimb, vine foarte tare din spatele lui Băsescu, proaspătul lider liberal Crin Antonescu, care l-a depăşit şi pe Geoană. În acest moment, dacă mâine ar fi alegeri prezidenţiale iar Băsescu ar intra în turul al doilea cu Antonescu, actualul preşedinte ar câştiga alegerile, însă, atenţie, cu doar două procente diferenţă faţă de liderul liberal. Iar până la toamnă mai e cale lungă încă.
Sunt cifre care spun mult, care au fost obţinute în urma unui sondaj de opinie recent, deşi, în acelaşi timp, nu trebuie să uităm că sondajele de opinie nu totdeauna sunt foarte relevante, iar un exemplu concludent sunt cele din 2004 de dinainte de alegeri când numai Băsescu nu era considerat cel câştigător.
În plus, dacă stăm să ne gândim ce a făcut într-adevăr bun până acum Băsescu, nu prea avem multe de pus în sac. Şi ce e mai important pentru români, preşedintele nu a câştigat deloc lupta cu corupţia. Din contră, ultimele săptămâni au dovedit contrariul, mai ales atunci când numele fiicei sale mai mari, Ioana Băsescu a fost amestecat în scandalul Popoviciu, sau cel al fratelui şi nepotului său au făcut mare tam-tam în presa centrală din cauza unor afaceri ciudate la Constanţa. În plus, nimeni nu cunoaşte vreun mare corupt condamnat la închisoare. Doar vorbe şi scandaluri.
Mai grav este că majoritatea românilor împărtăşesc, apropo de lupta anticorupţie, aceeaşi impresie – acum corupţii îşi fac de cap mai pe faţă decât înainte.
Senzaţia generală este cea de haos general, din care, clar, nimeni nu mai înţelege nimic.

Liana Mureşan

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.