Magistraţii bistriţeni au dat în judecată Tribunalul, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Justiţiei pentru acordarea sporului de confidenţialitate. Acţiunea vine după ce, la începutul acestei luni, printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, contrar unei legi votate în Parlament, judecătorii şi procurorii au obţinut sporul de stres şi cel de suprasolicitare neuropsihică în valoare de 50% din salariul brut.

În plină criză financiară, magistraţii dau o gaură de zeci de milioane de euro în bugetul de stat, fapt care a stârnit nemulţumirea sindicaliştilor, care cataloghează acordarea acestor sporuri un abuz. După acordarea sporului de 50%, magistraţii din întreaga ţară apelează din nou la justiţie pentru obţinerea unui alt spor, cel de confidenţialitate. Acestora li s-au alăturat şi cei peste 60 de bistriţeni care activează în justiţie.

Cine-mparte, parte-şi face

Secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie au admis, în regim de urgenţă, un recurs în interesul legii promovat de Procurorul General al României, Laura Codruţa Kövesi. Însă nu în formula dorită de acesta. Procurorul General solicitase să se constate că judecătorii şi procurorii nu mai au dreptul la sporul de risc şi suprasolicitare neuropsihică de 50%, de la 1 octombrie 2000, deoarece acesta a fost abrogat prin Ordonanţa Guvernului nr. 83/2000. Judecătorii Instanţei Supreme au decis tocmai invers. Ei şi-au votat sporul de stres şi suprasolicitare neuropsihică în cuantum de 50%, la salariul lunar. Sporul s-a acordat retroactiv din anul 2000 până în prezent, spor de care vor beneficia toţi magistraţii din România.

Ceea ce este cu adevărat interesant este faptul că aproape toţi judecătorii Înaltei Curţi au avut pe rolul Tribunalului Bucureşti procese pentru acordarea sporului de 50%. Astfel judecătorii şi-au garantat câştigul de cauză în acele procese.

Sporuri şi iar sporuri

Criza financiară pare a nu se aplica şi în domeniul justiţiei. Sporurile acordate persoanelor care lucrează în acest domeniu cresc pe an ce trece, reducând considerabil bugetul statului. În urmă cu doi ani Ministerul Justiţiei a scos de la buget nu mai puţin de 54 de milioane de euro, iar această sumă este într-o continuă creştere. Începând cu luna viitoare, magistraţii din întreaga ţară vor primi şi sporul de 50%. Acordarea acestui spor va costa foarte scump Statul român, deoarece el se va aloca retroactiv din anul 2000. La un număr de peste 6.000 de magistraţi, suma ce va fi plătită acestora se va ridica la câteva zeci de milioane de euro. La ora actuală judecătorii, procurorii, dar şi personalul auxiliar din justiţie primesc sporuri considerabile. Conform legii de salarizare a magistraţilor, aceştia beneficiază de spor de vechime de până la 25%, sporuri pentru titlul de doctor în drept 15%, spor pentru activitatea desfăşurată în mediul rural – 10%, pentru condiţii de muncă grele sau periculoase – 15%. Acestea sunt însă doar câteva dintre sporurile acordate, iar la ele se mai adaugă şi premiul anual în cuantum de un salariu, dar şi premii de 5% din fondul de salarizare. Aceste sporuri dublează salariul magistraţilor, care a fost dur criticat anul trecut de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, care a declarat că „unele salarii din sistemul de justiţie au ajuns, ca urmare a unor decizii de legiferare luate în interes propriu de către judecători, la un nivel aberant şi nejustificat, depăşind orice limită a bunului simţ”.

Magistraţii bistriţeni vor spor de confidenţialitate

Anul trecut, Procurorul General al României, Laura Codruţa Kövesi declara că: “Voinţa legiuitorului a fost aceea de a acorda sporul de confidenţialitate numai la anumite categorii de persoane, stabilite în mod expres prin lege, iar magistraţii şi personalul auxiliar de specialitate nu se încadrează în aceste categorii, motiv pentru care nu sunt îndreptăţiţi la acordarea acestuia”. Lăsând la o parte acest aspect, cei peste 60 de magistraţi bistriţeni, dar şi personalul auxiliar, cer în instanţă acordarea sporului de confidenţialitate. Pentru obţinerea acestor beneficii materiale, ei au dat în judecată Tribunalul, Ministerul Finanţelor Publice, dar şi Ministerul Justiţiei. Nici nu este de mirare că magistraţii ţin morţiş obţinerea şi acestui spor. Valoare acestuia este situat între o valoare de 15% – 30% din salariu.
La ora actuală, în cadrul Tribunalului Bistriţa-Năsăud activează 21 de judecători, la Judecătoria Bistriţa 17, Năsăud – opt şi trei la Beclean. La aceştia se adaugă procurorii, dar şi personalul auxiliar. În prezent, salariul lunar al unui magistrat se situează undeva în jurul sumei de 5.000 de lei, iar după ce se adaugă toate sporurile poate depăşi cu uşurinţă suma de 10.000 de lei pe lună, ţinând cont de faptul că doar sporul de stres şi suprasolicitare neuropsihică este de 50% din valoarea salariului. Dacă magistraţilor bistriţeni li se va acorda şi sporul de confidenţialitate de până la 30%, sporurile obţinute de aceştia vor avea o valoare de încă o dată şi jumătate faţă de salariul de bază.

Băsescu vs. sporurile magistraţilor

Preşedintele României, Traian Băsescu, a criticat dur hotărârea judecătorească prin care s-au mărit din nou salariile magistraţilor. Băsescu a criticat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ce şi-a asumat o atribuţie care revine în exclusivitate Executivului. „Instanţele au dublat aproape salariile magistraţilor pe o ordonanţă care nu mai era în vigoare. Nu aş vrea sa înţelegeţi altceva, sunt un susţinător al plăţii corecte a magistraţilor, al faptului că şi numărul dumneavoastră nu este atât de mare, Statul român poate suporta salarii bune pentru magistraţi. Dacă este ceva deranjant este modul în care, din punct de vedere al Executivului o spun, abuzul prin care s-a obţinut, prin încălcarea legii, nu trebuie să se creeze un precedent. ” – a declarat şeful statului. „Executivul şi Legislativul ar trebui să reacţioneze, pentru că mâine veţi da o hotărâre judecătorească în care veţi stabili cine este ministru, poimâine veţi stabili prin hotărâre judecătorească bugetul de stat al României, ori o putere când scapă dincolo de limitele ei trebuie adusă în limitele responsabilităţilor ei” – a mai adăugat Traian Băsescu.

Alexandra Roman

2 COMENTARII

  1. SOR DE ALCOOLISM SI ”ZESTRE”DE ZIUA FEMEII CARE TREBUIE SA FIE IN TOATA ZIUA LA UNELE PARCHETE …AICI LA NOI IN JUDET !!! OARE UNDE ??? SUNT FEMEI SEFE ???

  2. ar trebui sa fie salariul net al unui judecator, dupa parerea voastra? Acuma au circa 5000 lei (plus, minus-in functie de vechime, etc)… Oare nu-i mult? N-ar fi mai potrivit un salariu de 3000 lei? Sau si mai corect, un salariu de 1500 lei! In fond, o vanzatoare castiga numai 700 lei! Eu zic ca nu-i etic! Unde-i egalitatea intre oameni?! Gata, am decis: 1500 le ajunge, ‘ar a dracu’ de corupti. Acum e bine, sunteti multumiti? Evident ca nu… trebuie sa mai fie ceva! Oare ce?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.