Vânzările de apartamente noi s-au diminuat cu 50% în 2008, față de 2007, fiind tranzacționate 3.600 de apartamente în proiecte rezidenţiale ce includ mai mult de 200 de unităţi locative, potrivit unei analize a consultantului imobiliar Colliers International.
Reducerea preţului locuinţelor a fost absorbită de creşterea dobânzilor la creditele ipotecare, ceea ce înseamnă că nu se resimte deloc în buzunarul clientului, având în vedere că apartamentele se ieftinesc în euro, dar deprecierea monedei naţionale le scumpeşte, în lei.
Cauzele scăderii tranzacţiilor
Cauzele căderii tranzacţiilor sunt multiple şi includ atât factori psihologici, cât şi strict economico-financiari. Blocajul a survenit incipient pe baza preţurilor din ce în ce mai mari, astfel la sfârşitul anului 2007, preţurile săreau şi cu 5.000 de euro săptămânal. Blocajul a fost desăvârşit de noile norme de creditare impuse de BNR în octombrie 2008. Preţurile au început să scadă datorită tranzacţiilor în declin.
Ieftinirea s-a simţit însă mai mult la apartamentele vechi. La cele noi, majoritatea dezvoltatorilor nu recurg uşor la scăderi de preţuri, printre cei care au apelat la această măsură numărându-se cei cu proiecte mici şi presaţi de bănci.
O privire generală asupra pieţei rezidenţiale indică aproximativ aceleași coordonate în toată țara, scăderile fiind cuprinse între 15% și 30% în circumstanţa apartamentelor vechi, şi între 5% şi 10%, la cele noi.
O familie cu venit mediu nu poate achiziţiona o casă decentă
Ieftinirea locuinţelor este absorbită de ratele dobânzilor tot mai mari, băncile fiind principala cauză în împotmolirea pieţei. Este aproape imposibil ca o familie cu venit mediu să îşi achiziţioneze o casă cât de cât decentă în condiţiile actuale de creditare.
Ori creşte venitul, ori scade preţul
Pentru a putea achiziţiona o casă decentă, de 55mp, care necesită achitarea unui avans de 25% din valoarea locuinţei, cu un credit ipotecar rambursabil în 30 ani, fie venitul mediu pe familie trebuie să crească cu 142%, adică la 1600 euro, fie preţul pe mp să scadă cu 50%, adică la 1000 euro. Doar una dintre aceste soluţii extreme poate duce la deblocarea pieţei.
Creditul în lei, pagubă curată
Deşi preţurile în euro ale locuinţelor au scăzut, cursul de schimb şi inflaţia au provocat, de fapt, scumpiri în lei. Experţii sunt de părere că blocajul o să continue cu scăderi de preţuri de până la 40%.
Creditul ipotecar în lei, practic, nu reprezintă o opţiune pentru români, din cauza dobânzilor foarte mari.
Un calcul simplu ne arată că datornicul este protejat de riscul valutar până la un curs de 4,75 lei pentru un euro, respectiv 3,31 lei pentru un franc elveţian, bineînţeles, numai în cazul în care nu creşte dobânda creditului în lei.
Scăderea reală a preţurilor
Ritmul descendent este menţinut de preţurile imobilelor începând cu ultima parte a anului 2008. Astfel, în primul trimestru din 2008 pentru un apartament cu două camere preţurile oscilau între 60.000 și 70.000 de euro, dar în prezent variază între 47.000 de euro şi 60.000 de euro, menţionează Diana Podaru, reprezentantă a agenţiei imobiliare Velis din Iaşi. O situaţie similară este şi la Constanţa unde pentru un apartament cu două camere se cer acum circa 45.000 de euro, de la minimum 60.000 de euro cât pretindeau anul trecut vânzătorii. Situaţia se repetă la Craiova şi Oradea unde preţurile ating, potrivit agenților imobiliari, circa 40.000 de euro în Oradea şi circa 55.000 de euro în Craiova, în scădere cu 15%-20% faţă de vârful din 2008.
La Bucureşti, preţurile au scăzut cu circa 30% faţă de începutul anului trecut, majoritatea celor interesaţi să mai cumpere aşteptând apogeul ieftinirilor. Cu toate acestea, unii analişti imobiliari cred că nu stoparea creditării frânează piaţa, ci starea de spirit.
Delia Hriţuleac