Adriana Doina Pană este candidatul PSD în Colegiu 1 – Senat. Este una dintre femeile cu care PSD se mândreşte şi pe care o susţine în activitatea sa.
Adriana Doina Pană se consideră o luptătoare şi vrea să facă mult mai mult pentru ca viaţa bistriţenilor să fie una mai bună şi mai fericită. Nu a dat niciodată înapoi şi a avut întotdeauna curaj să spună lucrurilor pe nume.
„Când te-ai născut, tu plângeai iar ceilalţi zâmbeau. Trăieşte-ţi viaţa astfel încât, atunci când se va sfârşi, tu să zâmbeşti”
Gazeta de Bistriţa: Cine este Adriana Doina Pană?
Adriana Pană: După absolvirea Facultăţii de Electrotehnică din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti, în 1981, am profesat până în 1983 ca inginer, la Fabrica de Hârtie „Bistriţa” din Prundu Bârgăului. Iubesc oamenii în general şi copiii în special, drept urmare, din 1983 şi până în prezent, mi-am desfăşurat activitatea ca professor – inginer la Colegiul Tehnic „INFOEL” din Bistriţa, unde, din 2002 şi până în prezent sunt şi director adjunct. Tot din 2004, m-am implicat în administraţia locala, din funcţia de consilier judeţean.
Gazeta de Bistriţa: Cum aţi ajuns în politică?
Adriana Pană: M-am săturat să tot aştept ca alţii să rezolve problemele şi aceştia să nu o facă. Sunt convinsă că răul se dezvoltă când binele stă de o parte şi consider că în viaţă trebuie să fim luptători, să punem umărul să rezolvăm problemele. Eu voi lupta pentru şanse egale şi accesul tuturor românilor la educaţie si justiţie. Voi contribui la elaborarea de legi care să garanteze accesul tuturor oamenilor la servicii medicale şi medicamente pe toată perioada anului. Concret, am fost apolitică până în 2004, când am devenit membră PSD unde, din 2004 şi până în prezent, deţin funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene şi preşedinte al organizaţiei judeţene de femei. Încă din prima zi de apartenenţă politică, am pus umărul la reformarea acestei formaţiuni politice, atât la nivel judeţean, cât şi naţional, aspecte care au fost reflectate la acea vreme, în mass-media.
Gazeta de Bistriţa: De ce aţi ales PSD şi cine v-a influenţat această alegere?
Adriana Pană: Pentru că formaţia mea este una social democrată, întotdeauna am fost aplecată către nevoile celor din jurul meu. La ora la care am început să fac politică existau „pe piaţă” PSD şi PD. S-a dovedit ulterior că am făcut alegerea corectă, pentru că cel de-al doilea a virat la dreapta.
Gazeta de Bistriţa: Candidaţi pentru Senatul României. Ce v-a determinat să vă depuneţi candidatura?
Adriana Pană: Întotdeauna am fost urechea care a ascultat şi vocea care a exprimat nevoile celor din jur. Ştiu, pot şi vreau să fiu vocea lor în Parlamentul României. Ştiu că pensia e prea mică, pentru că şi mama mea este pensionară. Ştiu că tinerii, la început de drum în carieră şi viaţă de familie, se descurcă foarte greu, pentru că am exemplul propriului meu copil. Ştiu că ţăranii trăiesc foarte greu, pentru că sunt şi eu fiică de ţăran. Ştiu toate problemele din învăţământ, pentru că aici este locul meu de muncă. Ştiu toate problemele omului de rând, pentru că şi eu sunt unul. Cu pasiune şi determinare m-am implicat în viaţa politică bistriţeană în ultimii patru ani şi acum cred că este timpul să merg mai departe.
Gazeta de Bistriţa: De ce credeţi că femeile sunt mai puţin promovate în politică, având în vedere numărul candidaturilor depuse de femei la aceste alegeri?
Adriana Pană: Sunt într-adevăr partide care nu promovează, sau promovează prea puţin femeile în politică. Nu este însă cazul PSD, care este cu adevărat partidul egalităţii de şanse atât pentru bogaţi şi săraci, cât şi pentru femei şi tineri în politică.
Gazeta de Bistriţa: Care sunt atuurile dvs în această campanie electorală faţă de contracandidaţii dvs?
Adriana Pană: Verticalitatea , tenacitatea şi aplecarea continuă şi sinceră spre nevoile oamenilor de rând, cărora le cunosc îndeaproape nevoile, pentru că sunt şi eu unul dintre ei.
Gazeta de Bistriţa: Aţi reuşit să mergeţi în teritoriu. Care este pulsul, ce v-au spus oamenii, care sunt doleanţele lor?
Adriana Pană: Nevoile oamenilor sunt foarte mari, însă sunt încrezătoare că voi fi în masură să le fac auzite, luate în seama şi cuprinse în conţinutul legilor care vor fi adoptate de viitorul Parlament.
Gazeta de Bistriţa: Sunteţi cadru didactic. Cum catalogaţi reacţia premierului şi a Guvernului vizavi de salarizarea cadrelor didactice?
Adriana Pană: Au fost incapabili să gestioneze bugetul şi vin în ceasul al 13- lea să spună că nu sunt bani. Se fac că uită faptul că majorarea salariului cu 50 % pentru profesorii tineri înseamnă ca aceştia să primească la final un salariu de doar 9 – 10 milioane de lei vechi.
Gazeta de Bistriţa: Recent, preşedintele CJ BN, Liviu Rusu, a dispus majorarea preţului pentru metrul cub de apă, deşi 16 dintre consilierii judeţeni aţi votat pentru această problemă într-o şedinţă extraordinară, a cărei legalitate este contestată. Cum comentaţi decizia lui Liviu Rusu?
Adriana Pană: Consider că este ilegală. Preşedintele CJ nu poate substitui o hotărâre de consiliu cu o dispoziţie. Ceea ce a făcut nu reprezintă altceva decât interpretarea legii după bunul plac. Liviu Rusu persistă în a nu respecta legea. Noi, împreună cu colegii noştri, consilierii judeţeni ai Partidului Naţional Liberal, am ţinut şedinţa conform Legii administraţiei publice locale 215/2001. La articolul 106 alineatul 2 scrie: "Consiliul Judeţean se poate întruni şi în şedinţe extraordinare, ori de câte ori este necesar, la cererea preşedintelui sau a cel puţin unei treimi din numărul membrilor consiliului ori la solicitarea prefectului, adresată preşedintelui Consiliului Judeţean, în cazuri excepţionale care necesită adoptarea de măsuri imediate pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor calamităţilor, catastrofelor, incendiilor, epidemiilor sau epizootiilor, precum şi pentru apărarea ordinii şi liniştii publice".
Gazeta de Bistriţa: Dacă veţi câştiga un fotoliu de senator ce vă doriţi să schimbaţi în acest colegiu şi ce credeţi că puteţi face în acest sens?
Adriana Pană: Legi specifice pe toate domeniile, plecând de la realităţile şi nevoile din teritoriu, nu copiate din legislaţia Uniunii Europene, ci în acord cu aceasta. Am să vă dau şi un exemplu: Un proiect de lege care să facă ordine în proprietate.
1. Titlurile de proprietate să fie înscrise automat în Cartea funciară, fără taxe.
2. Pentru zonele care nu au fost cooperativizate, înscrierea să se facă în Cartea funciară, provizoriu, pentru un an de zile, pe baza documentelor primare existente (ex: registrul agricol, contracte de vânzare-cumpărare „de mână” etc.) şi a unei declaraţii pe propria răspundere. Dacă într-un an, nu revendică nimeni respectiva proprietate, înscrierea în Cartea funciara să devină, automat, definitivă.
Liana Mureşan
foarte curios din 2004 in politica si deja ptr senat bafta
HAHA…voi sunati oameni acasa sa ii convingeti pt a va vota…ma faceti sa radeti…va rigam nu ne deranjati cu astfel de telefoane…. suneti penibili..macr daca ati fi instare sa vb fata in fata cu oameni..sa avti tupeu sa ne mintiti in fata… oricum nu aveti sansa de castig… ganditi-va la rece…cu un telefon puteti sa convingeti oamenii sa va votezi? nicio sansa..oricum nu faceti nimik…
bravo !!! nu te lasa,meriti un loc mai bun.succes!!!