Site-ul Camerei Deputatilor (www.cdep.ro) ofera imaginea în oglinda a activitatii alesilor din forul legislativ. Parlamentarii nu ezita sa-si critice dur adversarii politici prin intermediul declaratiilor politice. Potrivit datelor de pe pagina oficiala a Camerei Deputatilor, Soki Bela de la UDMR si Adrian Merka de la minoritati sunt cei mai inactivi deputati bihoreni.</b>

Activitatea parlamentarilor consta în initierea de propuneri legislative, luari de cuvânt în plenul celor doua camere sau în comisii, declaratii politice ori întrebari si interpelari adresate membrilor guvernului, în speta ministrilor. Aceasta ar fi fisa postului unui membru al parlamentului. De asemenea, un parlamentar mai poate semna motiuni simple sau de cenzura la adresa ministrilor sau a guvernului. În teritoriu, adica în judete, parlamentarii ar trebui sa se întâlneasca cu alegatorii în vizitele din teren sau la cabinetele parlamentare. GAZETA va prezinta o descriere succinta a activitatii celor zece deputati de Bihor punând accentul pe declaratiile lor politice. Datele sunt publice si pot fi accesate pe site-ul oficial al Camerei Deputatilor: www.cdep.ro.

Liberalii Popa si Boeriu

Deputatul liberal Valeriu Boeriu are consemnate pe site-ul Camerei Deputatilor un numar de 17 luari de cuvânt, dintre care 13 declaratii politice. De formatie medic, Boeriu nu ezita sa declare în cuvântarile sale ca: "Reforma în sanatate are un nume propriu: Eugen Nicolaescu”, aducând astfel elogii colegului sau de partid, ministru al sanatatii. Deputatul liberal a sustinut si „vânzarea spatiilor proprietate privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale, cu destinatia de cabinete medicale, precum si a spatiilor în care se desfasoara activitati conexe actului medical”. Valeriu Boeriu nu a ezitat sa critice dur în declaratiile sale parlamentare pe Traian Basescu si Partidul Democrat. „Un cetatean, un politician, mai ales, care respecta Constitutia, legile, care respecta institutiile statului democratic, care se raporteaza la valori si respecta principii, este un om previzibil. Traian Basescu este imprevizibil. Atât de imprevizibil încât s-a surprins chiar si pe el însusi cu amenintarea demisiei "în cinci minute". Dupa ce a reflectat si si-a dat seama ca, asa cum iarna nu-i ca vara, nici demisia nu-i ca suspendarea, s-a razgândit… Aceste atitudini ale PD au dus la izolarea acestuia fata de toate partidele parlamentare, fara exceptie, îngreunând astfel actul de guvernare”. Nici dezavantajele votului uninominal nu au fost omise din luarile de pozitie ale liberalului. „Primarii sunt alesi uninominal, si exista numeroase cazuri de edili acuzati de coruptie sau deturnare de fonduri publice. În al doilea rând, se spune ca votul uninominal favorizeaza o selectie mai buna a candidatilor, însa se omite faptul ca acestia sunt desemnati tot de catre partidul din care fac parte, iar, de cele mai multe ori, unul dintre criteriile de alegere a acestora este strict financiar, în vederea sustinerii campaniei electorale. În al treilea rând, se vehiculeaza ideea ca votul uninominal ar aduce o clasa de politicieni mai competenti, însa mecanismul de selectare a acestora de catre alegatori ar tine cont numai de criteriul notorietatii, care se confunda rareori cu cel al competentei. În alta ordine de idei, alegerea uninominala în circumscriptii electorale ar duce la o schimbare a preocuparilor parlamentarilor, în sensul ca, dat fiind faptul ca vor fi reprezentanti locali, vor fi interesati cu predilectie de probleme de interes local, suprapunându-se în acest fel cu atributiile si competentele alesilor din administratia locala”.

Valeriu Boeriu mai are initiate 22 de propuneri legislative si doua întrebari adresate executivului.

Colegul de partid si presedintele PNL Bihor, Cornel Popa figureaza pe site-ul Camerei Deputatilor cu 36 de luari de cuvânt în plen din care 13 declaratii politice, 11 întrebari si interpelari si 19 propuneri initiative. Dintre declaratiile politice remarcam atacul dur împotriva fostului ministru al transporturilor, democratul Gheorghe Dobre. „Imediat dupa preluarea mandatului, politica dumneavoastra a fost nu de a anunta ce va face Ministerul Transporturilor, ci doar de a anunta ce nu va mai face aceasta institutie, facând astfel tot posibilul pentru a opri o serie de proiecte de infrastructura de transport importante pentru România, între care si autostrada Brasov-Bors. Ati irosit mai bine de un an din timpul nostru, al tuturor, negociind conditiile acestui proiect, cu speranta ca acesta se va opri, la sfârsitul acestui an, neaducând, practic, nici un beneficiu, dar generând costuri semnificative datorate penalitatilor, conservarii sau neconservarii lucrarilor si în special întârzierea accesului la aceasta autostrada a milioane de români… Ati transformat Ministerul Transporturilor într-un stat politienesc în care singura modalitate de discutie cu secretarii de stat si directorii generali, o constituie amenintarile si datul cu pumnul în masa”.

Democratii Bruchental si Sârb

Deputatul PD, Ionela Bruchental Pop are un numar de 45 de interpelari si întrebari adresate membrilor guvernului. A semnat trei motiuni împotriva guvernului, a initiat opt propuneri legislative si a sustinut 12 declaratii politice. Tintele deputatului PD au fost guvernul Tariceanu si PSD. „Cu toate ca acest cabinet a esuat pe tarmul istoriei postdecembriste si este mentinut la guvernare prin doze de oxigen, gentil administrate de catre partenerul de "concubinaj politic", PSD continua sa se deplaseze cu obstinatie pe o directie plina de derapaje si total opusa agendei cetatenilor. Reala agenda a acestui pseudo-guvern este de complacere totala si nedisimulata în actualul context deloc idilic, ci grotesc al scenei politice românesti, de satisfacere a propriilor interese meschine si, în mod indiscutabil, de alimentare constanta a rezervoarelor etern nesatiabile al castei preferate: oligarhii”, sustine în declaratiile sale politice vicepresedintele PD Bihor. Un proiect legislativ de impact initiat de Ionela Bruchental Pop a fost Legea Cos-bebe, de acordare a unui trusou fiecarui nou nascut. „Conceputa si ulterior transpusa în practica, Legea nr.482/2006 privind acordarea de trusouri pentru nou-nascuti a vizat din start corijarea unei situatii delicate cu care se confrunta societatea româneasca post-decembrista si pe care orice societate care se identifica cu niste valori decente de civilizatie si evolutie, nu involutie, le regleaza într-o maniera premotionista, respectiv cea a abandonului de nou-nascuti în maternitati”.

Gheorghe Sârb, deputat PD se poate lauda cu 12 declaratii politice, 41 de întrebari sau interpelari si patru propuneri legislative initiate. Iata care au fost câteva dintre temele abordate de Gheorghe Sârb în cadrul declaratiilor politice. „Declaratie politica privind necesitatea reglementarii activitatii de lobby în România, declaratie politica cu referire la electrificarea si modernizarea caii ferate Oradea-Cluj-Napoca, Apel pentru elaborarea unei strategii nationale de populatie si dezvoltare pentru sustinerea natalitatii din România, Încurajarea investitiilor pentru resurse de energie alternative în România si Apel pentru solutii de modernizare/reabilitare a infrastructurii rutiere de transport din judetul Bihor”.

Între Bruxelles si Bucuresti

Conservatorul Eduard Hellvig si-a împartit munca între mandatul de parlamentar european si cel ales în Camera Deputatilor. În forul legislativ national deputatul PC de Bihor a totalizat 14 luari de cuvât din care opt declaratii politice, 21 de propuneri legislative initiate si 12 întrebari sau interpelari. Declaratiile politice au ridicat urmatoarele probleme. „Gradinile zoologice din România si procesul de adoptare la standardele europene, Tinerii supradotati si rolul lor decisiv la dezvoltarea României europene,  Societatea româneasca fata în fata cu exercitarea pentru prima data a dreptului democratic de vot la nivel european, Descentralizarea – un pas obligatoriu spre o guvernare cu adevarat democratica la nivel local, Cetateanul român – spectator sau jucator în procesul de integrare europeana a României, Semnificatia aducerii în tara a ramasitelor pamântesti ale unor oameni de cultura precum Mircea Eliade, Emil Cioran sau Constantin Brâncusi, Falimentul moral al clasei politice românesti”.

Deputatii UDMR

Soki Bela, deputat UDMR este mai sarac la vorba având doar o singura luare de cuvânt consumata cu ocazia „depunerii juramântului de credinta fata de tara si popor”. Bela mai are înregistrate noua întrebari si interpelari si 11 initiative legislative.

Colegul sau, Lakatos Peter are 58 de luari de cuvânt în plen în 47 de sedinte. Dintre acestea doar sase sunt declaratii politice. Demna de remarcat este o scrisoare deschisa adresata lui Traian Basescu din care citam: „Ma numar printre cei 322 de parlamentari stigmatizati de dumneavoastra, dar nu ma numar printre cei care au facut legi pentru infractori, nici printre cei care au votat uneori la comanda politica. Ma numar printre cei aproximativ doua milioane de cetateni români, carora sistematic uitati sa va adresati cu ocazia mesajelor prezidentiale. Ma numar printre cei care ar dori nu numai sa citati complet, ci si sa respectati prevederile alin. (2) al art. 80 din Constitutia României, care suna astfel: Presedintele României vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice. În acest scop, presedintele exercita functia de mediere între puterile statului, precum si între stat si societate. Va sesizez, domnule presedinte, asupra încalcarii grave de catre DNA a prevederilor alin. (1) al art. 72 din Constitutia României, care prevede ca: Deputatii si senatorii nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului”.

Lakatos mai are înregistrate cinci propuneri legislative si doua întrebari si interpelari.

Soldatul lui Vadim

Liderul PRM Bihor, deputatul Paul Magheru a totalizat 58 de luari de cuvânt în plen, din care 25 sunt declaratii politice. Tema favorita este UDMR. „Extremismul maghiar a câstigat, în urma alegerilor de duminica trecuta, reprezentare la nivelul Parlamentului European, prin cele doua falange ale sale: UMDR si Laszlo Tokes. Modul în care a decurs campania electorala a acestor doi poli horthysti, declaratiile belicoase ce-au premers-o si fagaduintele autonomiste facute de lideri iresponsabili comunitatii maghiare sunt de natura sa tina în garda fiecare constiinta româneasca lucida. Dincolo de miza electorala propriu-zisa, se joaca, acum, o carte cu un tais foarte periculos. Pe o scena dominata de cântecul inconstient al presedintelui jucaus, ce-a luat puterea în brate si nu mai vrea, cu orice pret, sa-i dea drumul, clasa politica româneasca se zbate în mrejele rivalitatilor marunte ale clipei, dând uitarii, cu o usurinta iresponsabila, problemele grave ale tarii”, a declarat Paul Magheru pe data de 4 decembrie. Acesta mai are înregistrate 42 de propuneri legislative si 41 de întrebari si interpelari.

Social democratul Pop

Deputatul PSD, Claudiu Pop a luat cuvântul în plen de 17 ori din care 15 au foat declaratii politice. Iata un fragment din ultima declaratie politica sustinuta de parlamentarul social democrat. „În nenumarate rânduri, atât eu cât si colegii din cadrul PSD am atras atentia asupra modului gresit în care aceasta tara este condusa de catre defuncta Alianta D.A. Ne aflam la un moment de rascruce în politica româneasca. Avem guvern, dar nu avem guvernare. Portocaliii au reusit o alta contraperformanta; daca pâna acum aveam ministri fara portofoliu, acum avem ministere fara ministri. Ipocrizia de care dau dovada este fara limite. Ies pe toate canalele media, asemenea ciupercilor dupa ploaie vorbind despre moralitate, responsabilitate, agenda cetateanului, curatirea sistemului politic. Cu toate acestea, nu sunt în stare sa ajunga la un numitor comun în privinta desemnarii unui ministru, se acuza reciproc de modificarea actelor legislative, comunica mai mult prin intermediul presei decât în sedintele de guvern. Activitatea Guvernului din ultimele luni poate fi caracterizata astfel: este sublima, dar lipseste cu desavârsire”. Pop a mai avut 18 propuneri legislative initiate si 28 de întrebari sau interpelari.

Minoritati

Adrian Marka, deputatul care reprezita Uniunea Democratica a Slovacilor si Cehilor din România a totalizat pâna acum 10 luari de cuvânt în plen din care doar o declaratie politica, noua propuneri legislative initiate si patru întrebari sau interpelari.

Daniel Meze

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.