A fost aprobat noul model, instrucțiunile de completare și de depunere în anul 2025 a formularului 212 „Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”.

Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice care în anul 2024 au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Ca element de îmbunătățire a noului formular 212, în anul 2025 s-a eliminat din Declarația Unică estimarea veniturilor pentru anul în curs, rămânând Capitolul II din formular destinat doar unor categorii de persoane fizice care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2025 .

Declaraţia se depune şi de către  persoanele fizice care nu realizează venituri şi care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

La stabilirea de către persoanele fizice a bazei de calcul al CAS datorată pentru anul 2024 la veniturile din activități independente si din drepturi de proprietate intelectuală, o reprezintă venitul ales de contribuabil și  nu poate fi mai mic decât nivelul a 12 salarii minime (12 X 3.300 lei = 39.600 lei , respectiv 24 salarii minime brute pe ţară (24 X 3.300 lei = 79.200 lei).
Cota de contribuție de asigurări sociale este 25%.

În cazul veniturilor din activități independente, contribuția de asigurări sociale de sănătate-CASS  datorată pentru anul 2024 se stabilește la o bază anuală de calcul egală cu venitul net anual realizat/brut sau norma anuală de venit, respectiv norma anuală de venit ajustată, după caz, care nu poate fi mai mare decât cea corespunzătoare unei baze anuale de calcul egală cu nivelul de 60 salarii minime brute pe ţară ( în vigoare la termenul de depunere a Declaraţiei unice, Capitolul II (3.300 lei  X 60 = 198.000 lei).

Baza anuală de calcul al CASS datorată pentru anul 2024, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din cele prevăzute la art.155 alin.(1) lit.c)-h) din Codul fiscal (spre ex. venituri din drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, etc.) a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 6 salarii minime brute pe țară, în vigoare în anul pentru care se datorează contribuția constă în  suma reprezentând plafonul minim de 6 (19.800 lei), 12 ( 39.600 lei)  sau 24 salarii minime pe ţară (79.200 lei ),  în cazul în care venitul anual net /brut sau norma anuală de venit cumulat realizat este mai mare sau cel puţin egal cu plafonul minim stabilit, potrivit legii;
Pentru anul fiscal 2024 la stabilirea plafonului minim anual se utilizează nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată de 3.300 lei .Cota de contribuție de asigurări sociale de sănătate este de 10%.

Data de 26 mai 2025 este termen limită pentru declararea venitului realizat în anul 2024, plata și stabilirea/definitivarea impozitului anual pe venit, a contribuțiilor sociale datorate aferente anului 2024.

Modelul declarației unice  precum și instrucțiunile de completare ale acestea, aprobate prin O.P.A.N.A.F. nr.7015/2024 pot fi consultate accesând site-ul www.anaf.ro, secțiunea Asistență contribuabili/Declararea obligațiilor fiscale/Toate formularele cu explicații , iar formatul pdf.  inteligent poate fi descărcat din secțiunea  Servicii online/Descărcare declarații electronice.

Declarația unică se depune electronic prin intermediul Spațiului privat Virtual, accesând secțiunea Depunere Declarație Unică și alte formulare SPV-PF, disponibilă pe prima pagină a site-ului www.anaf.ro, pe site-ul e-guvernare.ro cu semnătură electronică calificată ,precum și în format letric, direct la registratura organului fiscal sau prin posta, cu confirmare de primire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.