Mandatul președintelui Klaus Iohannis s-a prelungit nu pentru că așa a decis CCR. Kelemen Hunor a confirmat, indirect, că a fost dorința președintelui. Și fostul judecător Tudorel Toader a susținut, în mai multe rînduri, că nu CCR a prelungit mandatul și că un articol dat de Curte a fost interpretat după fiecare.
„Am spus asta de foarte multe ori şi nu mi-am schimbat punctul de vedere – Klaus Iohannis şi-a terminat mandatul, este în prelungire, Ilie Bolojan este preşedintele Senatului. Pe Constituţie, nu ar fi fost o problemă să fie înlocuit de preşedintele Senatului, mai scuteam din tensiune şi e important să nu existe tensiune sau supra-tensionarea societăţii nu ne ajută absolut cu nimic, dar asta a fost decizia preşedintelui, decizia CCR, dar din punctul meu de vedere ar fi fost mai corect, ar fi fost mai ok şi nu s-ar fi întâmplat nimic. Ţara ar fi funcţionat perfect şi cu un preşedinte interimar. Sigur, ne-ar fi forţat să facem alegerile prezidenţiale mai repede, că acolo, dacă ai un interimat imediat, în 60 de zile trebuie să organizezi alegerile prezidenţiale. Era un alt film, era un alt scenariu, nu mai puteam să mergem până în mai, dar nu mai vreau să revin la acest subiect fiindcă nu mi-am schimbat punctul de vedere”, a afirmat Kelemen Hunor, la Digi 24.
Klaus Iohannis a declarat în decembrie că nu poate să plece din funcție, ci va rămâne până când va fi ales un nou preşedinte.
”Cum să plec dacă Constituția îmi spune că nu pot pleca?… această situaţie este expres prevăzută în articolul 82 din Constituţie…este articol de Constituţie. Mandatul preşedintelui se încheie în momentul în care preşedintele nou ales depune jurământul. Punct. Fără niciun fel de posibilitate de interpretare”.
Printre cei care au comentat această prevedere se numără și fostul judecător Tudorel Toader.
”Curtea a preluat un aliniat din art. 83 și fiecare l-a înțeles cum a vrut și cum i-a plăcut, a spus fostul judecător CCR.
Întrebat dacă există vreun interes să se prelungească interimatul lui Iohannis, fostul judecător a răspuns: „E, știm cu toții că da. Nu știu, din partea cui sigur. (…) Actuala coaliție, actualul guvern putea să adopte HG cu graficul alegerilor de a doua zi de la publicarea Hotărârii în Monitorul Oficial…”, a mai spus fostul judecător.
„Nu s-au grăbit, vedem cu toții. Sigur că interimatul poate dura foarte mult, președintele fiind la adăpostul acelui punct 22 din Hotărârea CCR, care Curte nu i-a prelungit mandatul. Curtea nu a făcut decât să preia un aliniat din Art. 83 și atâta tot. Fiecare l-a înțeles cum a vrut și cum i-a plăcut. Sigur, și cum a putut, e adevărat”, a adăugat Toader.
Citește și: Robert Sighiartău a propus ca PNL să ceară public plecarea lui Iohannis de la Cotroceni