Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud primește jumătate de milion de euro pentru a-și face sistem informatic performant. Banii vin prin Planul Național de Redresare și Reziliență și includ soluții software, dar și achiziția de calculatoare, laptopuri și tablete.

2,4 milioane de lei, adică aproape jumătate de milion de euro, pune la bătaie Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud pentru a se digitaliza. Licitația a fost publicată pe SEAP luna trecută, finanțarea fiind asigurată încă din luna aprilie a acestui an prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Termenul limită pentru primirea ofertelor este 2 decembrie 2024, astfel că, dacă licitația nu este blocată cu contestații, Direcția de Sănătate Publică va avea un sistem informatic nou anul următor.

„Durata de implementare a sistemului informatic (de la semnarea contractului până la semnarea acceptanței finale) va fi de maxim 8 luni de la data semnării contractului, dar nu mai târziu de 31.08.2025. Această perioadă include livrarea, instalarea și punerea în funcțiune a echipamentelor, precum și analiza, proiectarea, personalizarea, testarea, instruirea utilizatorilor și acceptanța sistemului”, se arată în caietul de sarcini a licitației.

Momentan, în cele două sedii ale instituției, de pe Grănicerilor și Zimbrului există 54 de calculatoare, 6 laptopuri și două tablete. De asemenea, instituția mai este dotată cu 12 multifuncționale și 15 imprimante pentru tipărire, copiere și scanare. Există și un sistem de control al accesului la ambele sedii, un sistem de supraveghere video și un sistem de protecție anti-efracție.

Pentru sălile în care sunt amplasate serverele și celelalte echipamente de rețea există acces controlat doar pentru persoanele autorizate, precum și senzori de detecție fum și senzori de mișcare.

DSP vrea echipamente mai economice și mai prietenoase cu mediul

Proiectul urmărește dezvoltarea capacităților digitale ale direcției prin extinderea/completarea sistemului informatic integrat existent, oferind accesul mai facil al persoanelor fizice și juridice la informații și servicii online.

„Infrastructura hardware actuală necesită modernizare și actualizare, astfel încât să se înlocuiască echipamentele care sunt uzate și/sau depășite fizic și moral, iar cele noi propuse spre instalare să utilizeze tehnologii care sunt mai prietenoase cu mediul și să consume mai puțină energie electrică. De asemenea, pentru a asigura continuitate a activităților, este necesară o redundanță a echipamentelor critice (de exemplu serverele și router-ul), precum și o salvare a datelor atât online, cât și offline. În ceea ce privește sistemele și aplicațiile software, Direcția de Sănătate Publică a Județului Bistrița-Năsăud utilizează o soluție software care integrează informațiile prelucrate în majoritatea compartimentelor, însă există domenii de activitate și fluxuri care nu sunt incluse în această soluție, cum ar fi de exemplu: managementul documentelor, gestionarea intrărilor și ieșirilor documentelor, a petițiilor și sesizărilor, a contractelor cu furnizorii de servicii medicale (cabinete medicale, spitale, alte unități sanitare), precum și altele, pentru care se dorește achiziționarea unei platforme software care să digitalizeze și automatizeze aceste activități”, se motivează necesitatea investiției, în caietul de sarcini.

Instituția estimează că implementarea acestui proiect va duce la o eficiență operațională. Se dorește automatizarea activităților repetitive și eliminarea hârtiei, care ar reduce timpul și efortul necesare pentru gestionarea datelor și documentelor.

Digitalizarea ar permite stocarea și accesarea ușoară a datelor, o evidență electronică ce poate fi actualizată și accesată în timp real, dar și un acces online al cetățenilor și furnizorilor de servicii medicale la propriile solicitări și documente și urmărirea stării acestora.

Sistemul informatic nou ar reduce și erorile de prelucrare a datelor, minimizându-se riscul de erori umane și îmbunătățind siguranța și calitatea datelor. Ar asigura și o comunicare, colaborare și interoperabilitate între compartimente mai facilă.

Platformă software de 1,2 milioane de lei!

În cadrul proiectului ar urma să fie achiziționate servere de rețea, switch-uri, dispozitive de stocare a datelor de producție și protejare a datelor de backup, unitate de bandă pentru stocarea și arhivarea datelor offline, trei sisteme de monitorizare și alertare prin SMS pentru condiții de mediu și parametri tehnologici.

Ar urma să fie cumpărate și 32 de unități centrale și 38 de monitoare, 7 laptopuri, 5 tablete, 6 imprimante multifuncționale, dintre care două color și 4 alb-negru, un sistem de videoconferință cu display interactiv și chiar două distrugătoare automate de documente. În proiect intră și amenajarea sălii serverelor și amenajarea celor trei săli existente cu echipamente IT.

Firma care va câștiga licitația va trebui să ofere și suport tehnic prin call center propriu, în minim două limbi. Problemele apărute trebuie rezolvate în maxim 24 de ore, iar accesul telefonic pentru semnalarea și investigarea problemelor de software și hardware ale sistemelor furnizate trebuie să fie 24 din 24 de ore. Echipamentele și suportul trebuie să se întindă pe minim 2-3 ani.

Câștigătoarea licitației trebuie să asigure minim două zile de training pentru IT-iștii instituției, care vor deservi echipamentele, la sediul Direcției Județene de Sănătate Publică.

Dintre toate cele achiziționate, cea mai scumpă pare a fi platforma software, care este estimată la 1,2 milioane de lei. Cele două servere de rețea ar urma să coste 144.500 de lei, cu TVA. Unitățile centrale ale calculatoarele costă 4.734 de lei bucata, adică 151.488 de lei, în total. Monitoarele costă 1.100 de lei bucata, 41.800 de lei în total.

Pe un laptop, Direcția de Sănătate Publică dă 6.000 de lei, iar o tabletă costă între 4.200 de lei și 6.600 de lei. Imprimantele color costă în total 50.000 de lei, iar cele alb-negru 14.000 de lei. Sistemul de videoconferință cu display interactiv costă și el 55.140 de lei. Distrugătoarele automate de documente mai costă 8.000 de lei împreună.

Anul trecut, Direcția de Sănătate Publică a avut pe mână 66,5 milioane de lei, 66 de milioane venind de la bugetul de stat, iar jumătate de milion de lei reprezentând venituri proprii.

Dintre acestea, 6,3 milioane de lei au mers pe cheltuieli de personal, 95.000 de lei reprezentând doar tichete de vacanță. 54,5 milioane de lei reprezintă cheltuieli materiale: 594.000 de lei au mers pentru întreținere și funcționare, 1,7 milioane de lei pentru programare de sănătate derulate de DSP, iar 562.000 de lei pentru tratament în străinătate.

51,6 milioane de lei reprezintă valoarea contractelor încheiate în anul 2023 de către Direcția de Sănătate Publică pentru finanțarea unor programe de sănătate și  unor acțiuni și activități de sănătate. Doar 44,5 milioane de lei a primit Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.