Vasile Ciasar, cel care în anii trecuți a jefuit casele mai multor bistrițeni, dar cu toate astea a scăpat nepedepsit, a fost condamnat la începutul acestei luni de Judecătoria Huedin la 5 ani, 9 luni și 10 zile de închisoare, pentru furt calificat, faptă comisă în urmă cu mai bine de 7 ani, când a furat, ziua în amiaza mare, 80.000 de euro din casa unui om de afaceri din Huedin! În această pedeapsă este inclusă și o condamnare de 2 ani și 4 luni de închisoare, primită anul acesta pentru o tentativă de furt calificat. Sentința nu este definitivă și a fost atacată cu apel de Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin. Dacă instanța superioară nu va pronunța până cel târziu în ianuarie anul viitor sentința definitivă, Ciasar ar putea scăpa prin prescripție de pedeapsa aplicată de judecătorii din Huedin și să rămână doar cu cei 2 ani și 4 luni de închisoare, pe care aproape i-a efectuat în arest preventiv și în arest la domiciliu.

A pus mâna pe 80.000 de euro

Jaful din Huedin s-a petrecut în a doua zi de Bobotează din 2017, ziua în amiaza-mare, așa cam pe la orele prânzului. Victima a fost un om de afaceri prosper din localitate, care, spre ghinionul lui, a ținut în casă suma de 80.000 de euro. Banii nu au fost depozitați în vreun seif, nu că astfel de ascunzătoare ar fi fost vreun impediment pentru Ciasar, ci într-o cutiuță din metal aflată într-un sertar al unei piese de mobilier dintr-unul din dormitoarele locuinței.

Nu se știe cum a ajuns la Ciasar informația că afaceristul are bani în casă, acesta din urmă bănuind două persoane apropiate, care îl cunoșteau pe infractor, și pe care le bănuia că i-ar fi spus acestuia “secretul”.

Cum-necum, Ciasar a știut clar că omul are bani în casă, așa cum a știut se pare că în ziua de 7 ianuarie acesta nu este acasă, iar locuința este goală. Ceea ce este și mai clar este faptul că omul de afaceri a fost și monitorizat, fiindcă în ziua în care casa i-a fost jefuită, el a fost urmărit de un complice de-al lui Ciasar dintr-un alt autoturism.

Omul de afaceri împreună cu soția au părăsit locuința prima dată în jurul orei 10.00, ei plecând cu autoturismul propriu, și după o tură pe la sediile magazinelor pe care le au în oraș au revenit acasă cam după o oră. Au stat doar preț de câteva minute, cât soția omului de afaceri a luat ceva de acasă, după care au plecat din nou, de data aceasta spre Cluj-Napoca. Când omul de afaceri și soția lui au ajuns în comuna Florești, ei au apelat telefonic pe una din cele două persoane apropiate, și i-au spus unde merg.

Cel care îi monitoriza, a mers pe coada lor cu autoturismul până în Florești, după care a întors și s-a dus să-l ia pe Ciasar care locuiește în comuna respectivă, transportându-l în Huedin, lăsându-l în apropierea locuinței omului de afaceri, iar mai apoi a părăsit zona.

După ce a ajuns la locuință, Ciasar a intrat fără probleme în curte poarta de acces de la stradă care nu era prevăzută cu un sistem de închidere, după care a mers la terasa casei unde se afla o ușă pe care a forțat-o și a intrat în casă, unde a început să cotrobăie. Cei 80.000 de euro i-a găsit într-unul dintre dormitoarele locuinței,  într-o cutie metalică asigurată cu un lacăt ce se afla într-un sertar care nu era prevăzut cu cheie şi nici cu alt sistem de închidere. Fără să stea pe gânduri, a spart cutia, a luat banii și a plecat pe unde a venit. Ajuns în stradă, fiindcă a rămas fără mijloc de transport, Ciasar a mers până în centrul Huedinului, unde reușește să ia o mașină de ocazie și îl roagă pe șofer să îl transporte până în prima localitate, motiv pentru care i-a plătit 50 de lei. Fiindcă i-a plătit o sumă atât de mare pentru o distanță atât de scurtă, șoferul respectiv l-a ținut minte, acesta fiind unul dintre martorii din dosar, prin care procurorii au dovedit că făptașul este Ciasar, pe lângă faptul că mișcările i-au fost prinse de camerele de luat vederi din oraș, dar și din apropierea casei jefuite. În localitatea în care a fost transportat de șoferul de ocazie, Ciasar a fost așteptat de autoturismul cu care ajunsese până în Huedin, care l-a dus înapoi acasă.

Când omul de afaceri și soția sa au ajuns acasă, au descoperit jaful, astfel că au anunțat poliția. Prin martie 2017, Ciasar a fost identificat ca fiind autorul furtului, iar procurorii l-au dus în fața instanței cu propunere de arestare preventivă, care a fost respinsă atât de instanța de la Judecătoria Huedin, cât și cea de la Tribunalul Cluj.

Culmea, în momentul jafului, Ciasar se afla în arest la domiciliu, măsură dispusă în altă cauză. Și mai culmea este însă, că și după ce anchetatorii au avut toate probele care demonstrau că Ciasar este făptașul, aceștia nu au mai adăugat și acuzația de evadare, în condițiile în care bărbatul a încălcat măsura preventivă.

Dosar lălăit 7 ani în instanță

În noiembrie 2017, deci la mai bine de 10 luni de la comiterea faptei, Ciasar a fost trimis în judecată, însă judecătorilor de la Judecătoria Huedin le-a luat mai bine de 7 ani ca să judece cauza. Mai bine de un an, dosarul a fost lălăit în cameră preliminară, până în decembrie 2018, după care până în martie 2019 a poposit la Tribunalul Cluj. În mai 2019 a fost stabilit primul termen de judecată, după care Ciasar a încercat să tragă de timp cu tot felul de amânări, încuviințate de instanță, iar prin noiembrie, a cerut la Curtea de Apel Cluj strămutarea cauzei, solicitare care i-a fost respinsă.

Abia în 2020, instanța a început să audieze din martori și s-a dispus efectuarea unei expertize criminalistice, dar anul a trecut rapid. În 2021, președintele Judecătoriei Huedin a decis ca un alt judecător să preia completul care judeca dosarul lui Ciasar, astfel că judecata a fost luată de la zero. Astfel au fost administrate din nou probele de la dosar, martorii reaudiați, însă în iunie 2023 președintele Judecătoriei Huedin desființează completul de judecată pe rolul căruia a fost înregistrat dosarul, acesta fiind preluat de un alt complet de judecată, care se vede nevoit, și la cererea apărării, să readministreze toate probele. Judecătorii au mai avut nevoie de mai bine de un an ca să ajungă la convingerea că Ciasar este făptașul jafului, iar la începutul lunii august a fost condamnat.

Meseria lui a jaful

Deși a mai fost condamnat la închisoare, e drept la pedepse mici, Ciasar nu s-a dezis de “meseria” de hoț și și-a continuat îndeletnicirile.

Până să îl jefuiască pe omul de afaceri din Huedin, în perioada martie – mai 2016, Ciasar, proaspăt ieșit din închisoare, a jefuit mai multe locuințe din Bistrița, împreună cu Ioan Buda, zis “Pătatu”, motiv pentru care cei doi au fost arestați preventiv, ei stand după gratii timp de două luni, după care au fost arestați la domiciliul până în februarie 2017 (aspect care nu l-a împiedicat pe Ciasar să de lovitura la locuința omului de afaceri din Huedin), după care au fost plasați sub control judiciar.

Printre bistrițenii care i-au căzut victime lui Ciasar s-au numărat unuia dintre fraţii Peica ce deţin Agro-Ardealului, cei doi hoţi i-ar fi furat peste 140.000 lei.

O altă victimă, Roxana Dumitraş, a făcut greşeala să se laude la o petrecere că şi-a vândut maşina, în valoare de 8.000 de euro. Ciasar și Buda bănuind că tânăra şi-a ţinut banii de pe autoturism în casă, i-au spart locuinţa, însă tot ce au găsit au fost bijuteriile de aur ale femeii.

În acest caz, procurorii au considerat că nu Ciasar şi Buda sunt făptașii, fiindcă cei doi au primit neînceperea urmăririi penale (NUP). Soluţia procurorilor a fost atacată în instanţă de Roxana Dumitraş, însă mult prea târziu se pare, astfel că a fost respinsă plângerea acesteia.

Tot Ciasar și Buda au spart și apartamentul unui om de afaceri bistrițean, Valentin Sloboda, de unde au furat 110.000 de euro, iar acesta este cazul care i-a dus în arest preventiv, iar ulterior trimiși în judecată. Înainte să fie pronunțată sentința, cei doi s-au împăcat cu victima după ce i-au returnat banii furați, astfel că au scăpat de pedeapsă.

În noiembrie 2018, Ciasar a căzut iar în mâna procurorilor bistrițeni și arestat preventiv, el fiind bănuit că este autorul jafului de la locuința omului de afaceri Octavian Harșianu, de unde ar fi furat 30.000 de euro. Alături de el, a fost arestat și Adrian Groșan, acesta fiind bănuit că ar fi fost complicele lui Ciasar. Cei doi au stat după gratii până spre finele lunii ianuarie 2019. De atunci încoace de acest caz nu s-a mai auzit nimic.

În 2020, Ciasar a fost unul din autorii unui jaf comis în Ungaria. Colegi de acțiune i-au fost Adrian Groșan și Alex Todica. Cei trei au fost acuzați de autoritățile judiciare maghiare de tâlhărie, lipsire de libertate și violare de domiciliu pe teritoriul Ungariei, motiv pentru care pe numele celor trei au fost emise două mandate europene de arestare preventivă.

Primul mandat a fost judecat de Curtea de Apel Cluj în 2021, când autoritățile maghiare au solicitat predarea celor trei. Singurul care a fost predat, a fost Todica, ceilalți doi fiind inculpați în alte cauze anchetate sau judecate pe teritoriul României.

Al doilea mandat european de arestare preventivă a fost judecat în iulie anul acesta când anchetatorii unguri au cerut din nou predarea lui Ciasar și Groșan. Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au respins din nou cererea maghiarilor, situația celor doi fiind aceeași ca și în urmă cu trei ani.

În la finele lunii aprilie 2023, Ciasar a încercat să dea o nouă lovitură, în Cluj Napoca. Concret, pe data de 30 aprilie 2023, dimineața la ora 7.30, Ciasar a încercat să intre prin efracție într-un apartament de pe strada Scorțarilor, “prin găurirea butucului yalei ușii de acces și folosirea unor dispozitive de deschis yale”, de unde intenționa să fure bani și bunuri. Deși a studiat mai mult timp terenul, de data asta a avut ghinion, fiindcă proprietarul era acasă și când a auzit zgomot la ușa apartamentului, a deschis-o brusc, ceea ce l-a pus pe fugă pe Ciasar.

“La un moment dat, persoana vătămată a auzit un zgomot la ușa de acces în apartament astfel că a mers la ușă și s-a uitat pe vizor să vadă ce se întâmplă astfel că l-a observat pe inculpat care încerca să acționeze sistemul de închidere al ușii folosind un burghiu electric. După circa 2 minute persoana vătămată a deschis ușa din interior iar în acel moment inculpatul a fugit pe scări și a ieșit din imobil”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

Deși a fugit de la locul faptei, anchetatorii au reuşit să afle că Ciasar este autorul tentativei de furt calificat, el fiind surprins de camerele de luat vederi din zona blocului, dar și pe cea montată la apartamentul vecinului de vis-a-vis, atât în zilele în care și-a pregătit terenul, cât și în dimineața în care a încercat să intre în locuința victimei.

“Fiind audiată (filele 28-29), persoana vătămată (…) a arătat că la data de 30.04.2023, în jurul orelor 07:30, în timp ce se afla în interiorul locuinței, a auzit zgomote în exteriorul ușii de acces în locuință, fapt pentru care s-a uitat pe vizor și a observat o persoană de sex masculin de aproximativ 1,80-1,83 m înălțime, care purta o bască pe cap și ochelari de vedere și pe care a văzut-o și auzit-o cum acționa asupra butucului yalei din partea superioară a ușii de acces în locuința sa, cu un burghiu electric. După 1-2 minute a deschis ușa, moment în care persoana de sex masculin s-a îndepărtat în grabă înspre casa scării.

Declarația persoanei vătămate se coroborează cu celelalte mijloace de probă administrate pe parcursul urmării penale.

Astfel, organele de cercetare penală au ridicat imaginile video înregistrate de camera de supraveghere instalată în vizorul apartamentului cu nr. 18 al imobilului de pe (…), precum și camerele aparținând SC (…) SRL, Primăriei Cluj-Napoca, Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, camerele imobilului (…) de pe str. Scorțarilor precum, cele ale casei de schimb valutar (…) și cele exterioare ale imobilului cu nr. (…) de pe str. Zambilei (…).

Fiind vizionate aceste imagini video (filele 40-85) s-a constatat că inculpatul Ciasar Vasile Ștefan, la data de 30.04.2023, orele 07:00, se deplasează pe jos, îmbrăcat cu o haină de culoare albastru închis, pantaloni sport de culoare închisă, pantofi sport de culoare închisă, bască de culoare închisă și purtând ochelari de vedere, de la locuința sa de pe str. Zambilei (…) până la locuința persoanei vătămate de pe (…). La ora 07:29 este surprins de camera de supraveghere instalată în vizorul apartamentului cu numărul (…), vis-à-vis de apartamentul persoanei vătămate, cum încearcă să deschidă sistemul de închidere al ușii de acces în apartamentul nr. (…) cu dispozitive speciale, însă fără a reuși acest lucru fiind întrerupt de persoana vătămată, astfel că inculpatul fuge de la fața locului (…).

Ulterior, inculpatul a urcat în taximetrul martorului (…), care se afla în standul de taxi amplasat vis-à-vis de Piața Mărăști (…), căruia i-a cerut să-l ducă pe str. (…) în stație la autobuzul 33, prin indicații precise cu privire la traseu, fapt ce denotă că zona îi era foarte familiară, ulterior stabilindu-se că inculpatul locuiește efectiv pe str. Zambilei (…) care se află în apropiere (…).

Fiind vizionate aceleași camere de supraveghere a rezultat faptul că inculpatul Ciasar Vasile s-a deplasat la locuința persoanei vătămate (…) și în data de 28.04.2023 cu scopul de a verifica zona și programul persoanei vătămate dar și a vecinului de vis a vis (de la apartamentul …) care ar fi putut să îl surprindă când încerca să pătrundă în locuința persoanei vătămate (…). Astfel, în jurul orelor în jurul orelor 20:30, inculpatul se deplasează spre strada Scorțarilor (…), iar ulterior a fost surprins de camera de supraveghere instalată în vizorul apartamentului … (apartamentul de vis a vis de apartamentul persoanei vătămate) în timp ce punea semne la uşa apartamentului cu numărul … (mai multe bucăţi de lemn) pentru a observa dacă cineva a intrat sau ieşit din apartament (…), inculpatul fiind îmbrăcat cu aceleași articole de îmbrăcăminte cu care era îmbrăcat la momentul săvârșirii faptei.

La data de 01.05.2023 cu ocazia cercetării locului faptei, organele de cercetare penală au identificat la fața locului mai multe bețișoare din lemn pe care inculpatul le-a pus la ușa apartamentului persoanei vătămate (…), acest moment nefiind înregistrat de camera de supraveghere instalată în vizorul de la apartamentul (…) deoarece camera funcționează cu senzor de mișcare.

La data de 23.05.2023, inculpatul Ciasar Vasile Ștefan a fost depistat de organele de poliție în imediata apropiere a imobilului în care locuiește (…), fiind îmbrăcat cu aceleași haine cu care fusese îmbrăcat atât în data de 28.04.2023 cât și la data comiterii faptei (…)” se mai arată în rechizitoriu.

Acuzat de tentativă de furt calificat, Ciasar a fost arestat preventiv și trimis în judecată în iunie 2023, iar în martie anul acesta a fost condamnat la 2 ani și 4 luni de închisoare, devenită definitivă în iulie 2024 prin decizia Curții de Apel Cluj.  Această pedeapsă a fost ulterior contopită la cei 5 ani de închisoare la care l-au condamnat judecătorii din Huedin în august anul acesta, pentru furt calificat, pedeapsa finală fiind de 5 ani, 9 luni și 10 zile de închisoare. Numai că, judecătorii din Huedin atunci când au pronunțat sentința au reținut și starea de recidivă postexecutorie, întrucât, Ciasar, fusese condamnat pentru fapte similare în noiembrie 2012, iar mai apoi în martie 2014, având de ispășit de pe urma pedepselor contopite la 4 ani de închisoare, el fiind liberat condiționat în aprilie 2015, cu un rest de pedeapsă de 559 zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.